hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 直擊68X洪水橋洪元路巴士總站
開啟左側

[經歷分享/報告] 直擊68X洪水橋洪元路巴士總站

asv2 發表於 2007-5-26 17:17 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2007-5-26 13:16 發表
呢個位係現時係d泥頭車大哥貨櫃車大哥擺車食飯的地方

遲d呢個巴士站啟用, 班泥頭車大哥就會被趕走了

唔會架,到時只會係巴士唔知擺到去邊咋嘛

香港地d搵食車好似路霸咁鐘意點就無人阻止到佢架啦.....
GD1570 發表於 2007-5-26 21:08 | 顯示全部樓層
原帖由 68A 於 26/5/2007 11:47 發表
班車長以後帶飯返工都得lor....

呢個位真係唔敢想像短期有幾多人等車,
等我以為咁方便tim...

依個站咁近洪水橋輕鐵站
步行過去都係五分鐘姐..
駛唔駛咁勁無飯食呀...

而且真係好方便wor...
唔通放正在洪水橋輕鐵站咩?
咪仲衰...
你有你可愛,我有我好笑。
exspeed 發表於 2007-5-26 22:39 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2007-5-26 21:08 發表

依個站咁近洪水橋輕鐵站
步行過去都係五分鐘姐..
駛唔駛咁勁無飯食呀...

而且真係好方便wor...
唔通放正在洪水橋輕鐵站咩?
咪仲衰...

由巴士總站行去輕鐵站段路, 夜晚都咪話唔驚

擺洪德路崇德書院出面仲好啦, 經洪順路, 丹桂村路
出番青山公路, 仲可以係洪水橋輕鐵站整番個站
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
 樓主| laikingsouth 發表於 2007-5-26 22:53 | 顯示全部樓層

原帖由 exspeed 於 2007-5-26 22:39 發表

丹桂村路並不能右轉青山公路。
AVW56 發表於 2007-5-27 08:58 | 顯示全部樓層
原帖由 exspeed 於 2007-5-26 22:39 發表

洪德路劃左雙黃線, 唔停得車
加上, 洪德路係雙線雙程, 左邊係崇德, 右面係公園,
已經再沒有空間擴闊洪德路路面

最大問題係, 洪德路, 洪順路同丹桂村路都係唔適合12米大車行走的

原帖由 laikingsouth 於 2007-5-26 22:53 發表

丹桂村路並不能右轉青山公路。

無錯, 除此之外,

青山公路往屯門方向, 不能左轉丹桂村路
青山公路往元朗方向, 不能右轉洪德路

很多很多restrictions...
exspeed 發表於 2007-5-27 16:53 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2007-5-27 08:58 發表

最大問題係, 洪德路, 洪順路同丹桂村路都係唔適合12米大車行走的

洪天路左轉洪水橋田心路, 洪水橋田心路左轉洪元路, 洪元路掉頭

上述路段轉彎既難道, 相信亦不少

青山公路往屯門方向, 不能左轉丹桂村路
青山公路往元朗方向, 不能右轉洪德路.

請睇清楚 #13 既建議行車方向..........
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
kiwai 發表於 2007-5-27 17:51 | 顯示全部樓層

原帖由 exspeed 於 2007-5-27 16:53 發表

請睇清楚 #13 既建議行車方向..........

閣下建議的路線係經洪德路, 右轉洪順路, 右轉丹桂村路, 右轉青山公路
但自從洪德路啟用後, 丹桂村路已經不能右轉青山公路喇

不過唔知巴士可唔可以利用洪水橋大街出青山公路呢?
我好耐無去洪水橋喇, 唔肯定當地路面情況

AVW56 發表於 2007-5-28 19:39 | 顯示全部樓層
原帖由 exspeed 於 2007-5-27 16:53 發表

洪天路左轉洪水橋田心路, 洪水橋田心路左轉洪元路, 洪元路掉頭

上述路段轉彎既難道, 相信亦不少

我可以保證, 洪德路右轉洪順路, 再右轉丹桂村路的難度係高好多
因為呢d係舊路, 全是雙線雙程, 路窄且多彎

至於而家68x的走向, 田心路同洪元路都係新興建及新擴闊道路
12米大車行走絕對合適, 唯一有所憂慮的係
12米大車於洪天路能否成功調頭

*我同學話係課室睇到九巴用12米大車試洪元路調頭
但係唔夠轉, 而上"博" 再倒車先調到頭 <---聽同學講, 不要盡信
df9321 發表於 2007-5-28 21:40 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2007-5-28 19:39 發表

我可以保證, 洪德路右轉洪順路, 再右轉丹桂村路的難度係高好多
因為呢d係舊路, 全是雙線雙程, 路窄且多彎

至於而家68x的走向, 田心路同洪元路都係新興建及新擴闊道路
12米大車行走絕對合適, 唯一有所憂慮的係
12 ...

不如索性田心路 , 田廈路出返青山公路好過啦 ,
而家田廈路又夠闊 , 而且咁行又可以停埋洪水橋大站 !
無聊中......
kiwai 發表於 2007-5-28 22:27 | 顯示全部樓層

原帖由 df9321 於 2007-5-28 21:40 發表

不如索性田心路 , 田廈路出返青山公路好過啦 ,
而家田廈路又夠闊 , 而且咁行又可以停埋洪水橋大站 !

如果沒有輕鐵道路優先權, 咁改都幾好o既
可惜田廈路/青山公路的燈位有呢樣野呢.....