hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [先睹為快] 龍運豪華版B9
開啟左側

[先睹為快] 龍運豪華版B9

teddybus 發表於 2007-5-28 22:20 | 顯示全部樓層

原帖由 FAST 於 2007-5-28 22:02 發表

"有時我真係羨慕新界人....
況且整得咁豪華做咩?
一程車先得個一個幾鐘.... " quote~

好似呢句咁..
第一無人迫人坐巴士.. 第二無人迫你住香港島..
人地比得起錢.. 你羨慕做咩者
咁羨慕應該入新界住.. 平 $5 喎...

總結...
其實我想講... 人地比得起錢坐貴o的既吹咩?
依家巴士公司又唔係你比$40 既野... 佢比$20 既野你..

仲話人地收得平... 間唔中有增值服務咁....
但大佬.. 人地收你$20 ,仲想點.. 要嫌就有錢先好講野

你咁講係咪即係我應該為自己可以住九龍, 比多$5 而感到慶幸....   
而家唔係我話揀邊度住既問題...
係兩條時間差唔多既線價錢有分別....
除非你話港九d 人比得起所以要貴d, 咁我就真係無野講....

你又知人地比得起錢就肯搭貴d ???
我夠比得起A22啦, 唔通我就唔可以拎E23 同 E41 compare...
teddybus 發表於 2007-5-28 22:26 | 顯示全部樓層
原帖由 FAST 於 2007-5-28 22:11 發表

我唔認同.. 咩叫用開咩車同咩車...
大家都係收咁多錢....... 唔係話衰鬥衰...
但人地o的車又唔係差到咁.. 況且比起其他機場既交通公具
o的E 線真係平喎... 佢唔比最好既 可以話係應該啦..........

唔好人地比多左你.. 就唔記得左增值既服務唔係應該既......

另一方面我話A線唔好...  我又覺得... 你比雙倍價錢..
但間公司又比唔到雙倍既服務你咁就有問題啦........

我又無話衰鬥衰
只係平時用開咩車咁用返個隻都無問題者....
如果平時E23用豪用蘭 咁佢用市區躉我就真係praised
但而家就總係覺得比較差....
( 當然呢個係我自己諗法.... )

至於A 線....
你想再點豪華哩?
一係E 線用豪 A線用躉 夠extreme 未?
238X 發表於 2007-5-28 22:31 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2007-5-28 21:37 發表

係啊,大家價值觀唔同,再講落去分分鐘有人會提議不如用熱狗行囉,時間咁短又可以收平d
問題係接送機就唔會介意巴士既服務質素?新界西北因為近機場就唔需要坐豪華車? ...

唔係無要求 (否則龍運根本唔駛買車),但問題係去到咩程度。
「淨係接送機就唔駛整到咁豪華」,同「接送機就唔會介意巴士既服務質素」
係有分別既。 (換句話說,你呢兩條問題既普遍答案有可能係唔同既)
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
FAST 發表於 2007-5-28 22:42 | 顯示全部樓層

原帖由 teddybus 於 2007-5-28 22:20 發表

你咁講係咪即係我應該為自己可以住九龍, 比多$5 而感到慶幸....   
而家唔係我話揀邊度住既問題...
係兩條時間差唔多既線價錢有分別....
除非你話港九d 人比得起所以要貴d, 咁我就真係無野講....

你又知人 ...

唔係除非.. 呢個係一個事實...
港島...好多野都貴過新界九龍 (唯獨可能本地巴士線 未必係....)

況且淨係路費... 香港同九龍.. 總比得多過新界啦?

點解唔比得 E23 同41? 大家都係機場巴士.......
FAST 發表於 2007-5-28 22:45 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2007-5-28 22:26 發表

我又無話衰鬥衰
只係平時用開咩車咁用返個隻都無問題者....
如果平時E23用豪用蘭 咁佢用市區躉我就真係praised
但而家就總係覺得比較差....
( 當然呢個係我自己諗法.... )

至於A 線....
你想再點豪華哩?
一 ...

A 線依家真係兩頭唔到岸...

價錢的確比鐵路平...
但係人多.. (好似5個人咁) 又未必平過的士.....

但係班次 時間.. 同埋用車.. 同自己公司既 E 線
又唔係優勝好多... 如果用普通既線..
A 線車係好.. 係咪個位舒服o的..
但係.. 同coach 比...... 又唔係話認真好囉..

(trident 其實都唔係話好差.....但 man 又迫.. 又少位.... 我比錢都比得唔舒服囉)

所以其實我覺得 A 線既定位.. 問題 總係覺得係怪怪地..
epsilon 發表於 2007-5-28 23:04 | 顯示全部樓層
點解去得旅行就唔可以介意機場線收得貴先?
唔通明明有空間收得平D既都唔可以咁要求?
巴士一定係最平民化既服務, 如果巴士都走高檔路線,
咁想慳想平既人O係邊度搵O岩佢地既服務?
teddybus 發表於 2007-5-28 23:08 | 顯示全部樓層

原帖由 FAST 於 2007-5-28 22:42 發表

唔係除非.. 呢個係一個事實...
港島...好多野都貴過新界九龍 (唯獨可能本地巴士線 未必係....)

況且淨係路費... 香港同九龍.. 總比得多過新界啦?

點解唔比得 E23 同41? 大家都係機場巴士....... ...

乜紅磡係港島咩??   
我就係比E23 同 E41 發覺差唔多時間既路線爭左$5...
( 咁當然我就唔知係咪個距離有分別喇....)
teddybus 發表於 2007-5-28 23:15 | 顯示全部樓層
原帖由 FAST 於 2007-5-28 22:45 發表

A 線依家真係兩頭唔到岸...

價錢的確比鐵路平...
但係人多.. (好似5個人咁) 又未必平過的士.....

但係班次 時間.. 同埋用車.. 同自己公司既 E 線
又唔係優勝好多... 如果用普通既線..
A 線車係好.. 係咪個位舒服o的..
但係.. 同coach 比...... 又唔係話認真好囉..

(trident 其實都唔係話好差.....但 man 又迫.. 又少位.... 我比錢都比得唔舒服囉)

所以其實我覺得 A 線既定位.. 問題 總係覺得係怪怪地..

其實我覺得A線除左skip 左東涌同個堆後勤區之外
同E線無分別囉...
城巴哩 就成日用堆21xx 行E 線 (亦都係我唯一覺得值得比多$5 既地方)
龍運就調返轉....
FAST 發表於 2007-5-28 23:58 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2007-5-28 23:08 發表

乜紅磡係港島咩??   
我就係比E23 同 E41 發覺差唔多時間既路線爭左$5...
( 咁當然我就唔知係咪個距離有分別喇....)

可以講E11 行車時間比E23 更短...
同E41 一樣要過隧道....

而且E11 要更多22XX (因為多O的位坐).....

咁比仲好啦? 係咪
norrislaw 發表於 2007-5-29 00:00 | 顯示全部樓層

唔好比行車時間啊,實際係比較行車里數先會反映到成本