hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 列舉巴士避震最好同最壞...
開啟左側

列舉巴士避震最好同最壞...

KR4210 發表於 2007-5-27 11:10 | 顯示全部樓層

原帖由 5074 於 2007-5-27 10:07 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
聲粗行不平既路,d聲震到好似條軸就甩咁...

NEOPLAN 應該比人較硬左,
新車時都好軟

吉都d避震都唔差
100th Anniversary KCR - The Way Ahead
AVD1 發表於 2007-5-27 12:12 | 顯示全部樓層
KMB 中
最好都係 Volvo Super Olympians / B10TL
無論係 ASV, 3ASV , AVW 都唔錯 ~~~

最差都係 Dennis Dragon (前批) - 後個 D 已經好左 , 3AD 都可以接受
即 ADS , AD1 - 280

PS. 不過某 D DM Trident 避震就好差 ~~~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| 4056 發表於 2007-5-27 12:54 | 顯示全部樓層
原帖由 KR4210 於 2007-5-27 11:10 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

NEOPLAN 應該比人較硬左,
新車時都好軟

吉都d避震都唔差

但次咁多年來 次次搭吉都 都會有附加按摩服務...
柏麗之戀
勝利二型 發表於 2007-5-27 14:12 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2007-5-27 14:43 | 顯示全部樓層
雙層車應該以12米超豪最好
ASV正常來講都OK, 但我坐過幾部開得好快既ASV避震唔知點解差左好多, 有D dun
之後應該數到各式富豪奧林比安型

最差要數番以前既鴨車
如果計現役既車既話, 就應該係ADS
一來ADS本身避震已經麻麻
二來大量ADS都做左好耐後備, 有D咩問題都無人port車
結果而家有部份ADS避震真係差得要命

單層車就o係我眼中好多款都差唔多
B6雖然係富豪出品, 但避震就成部丹尼士咁, 舒適程度只屬一般
DART仔既避震我覺得ok, 反而好過同廠既dragon,trident呢D雙層車
三菱仔行直路既避震不錯, 但一轉彎就...

至於好多人認為避震好正既九巴DM
我反而覺得軟過頭, 唔係太好
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
av220 發表於 2007-5-27 15:19 | 顯示全部樓層
雖然大家話3ASV 避震好, 但我試過在3ASV 上看書, 係完全睇唔到,
因為本書不斷微震, D 字既邊緣位不斷移動, FOCUS 唔到. (<=避震好既車係咪會咁ga?)

反而"避震差" 既DM ATR 上睇書就好舒服,
0-40kph 期間佢又未轉波, 而且唔會有3ASV 咁既微震.

我唔係好識分避震好定唔好,
但若我以書本震盪度量度, 我會覺得3ASV 避震最差,
DM ATR 都好佢多多聲.

入正題, 好壞就唔係好識分, 但都認同九記DM 係幾正.
中規中矩有AV/MCW/..., 最差既係舊AD
其實AM 又算唔算差? 我只係覺得坐AM 好拋, 好似麻麻地咁.

gn921 發表於 2007-5-27 15:53 | 顯示全部樓層

我覺得現役丹尼士車既避震 OK 啦,
但唔掂既係成日左搖右擺,
令到唔少訓緊覺乘客個頭同塊玻璃鬥撞
紅塵都給你看破了,是否悲哀
Dennis842 發表於 2007-5-27 16:00 | 顯示全部樓層
AD18 發表於 2007-5-27 18:02 | 顯示全部樓層
最好: MCW ( 康偈同吉偈都一樣 ) , 3ASV
最差: S3BL , AP ( 尤其是係第二代 ) , AD ( H 牌果批 )
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
lf5499 發表於 2007-5-27 18:23 | 顯示全部樓層