hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 你們認為空調室溫25.5度是否舒適
開啟左側

你們認為空調室溫25.5度是否舒適

AMN1 發表於 2007-6-4 13:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

政府及環保團體提倡在開冷氣時把溫度調至25.5度係最舒適,
但我覺得以上溫度係不設實際,
我覺得最舒適的的溫度係22-23度.
請版友們發表意見.

LE5705&LU2001
kiwai 發表於 2007-6-4 14:07 | 顯示全部樓層
如果唔需要體力勞動, 25.5度其實都好舒服
只係我地習慣「歎冷氣」, 所以先覺得25.5度唔夠凍O者
CTBVolvo637 發表於 2007-6-4 14:47 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
winston 發表於 2007-6-4 14:59 | 顯示全部樓層

我工作的百貨公司就建議全線分店的空調保持於23.5度
 樓主| AMN1 發表於 2007-6-4 15:14 | 顯示全部樓層
原帖由 CTBVolvo637 於 2007-6-4 14:47 發表
25.5 度舒服??
簡直係荒謬

咁搞冷氣不如唔好開 (冇風)

最好係21-23度

好過某D環保分子既25.5

成日係度搞環保野 , 有幾多人理你牙???

發少日夢啦 ...

6月1日某環保團體在酷熱天氣下仍然搞無冷氣日,
好在當日無小學生因此而中暑.
LE5705&LU2001
Bristoll5g 發表於 2007-6-4 15:22 | 顯示全部樓層
原帖由 AMN1 於 2007-6-4 13:37 發表
政府及環保團體提倡在開冷氣時把溫度調至25.5度係最舒適,
但我覺得以上溫度係不設實際,
我覺得最舒適的的溫度係22-23度.
請版友們發表意見.

我們公司試過按此溫度調整, 結果是男女同事都汗流浹背

現時都將空調定為22度
國內的朋友老問我會選誰...額...我真的沒票
CTBVolvo637 發表於 2007-6-4 15:23 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
3ASV196 發表於 2007-6-4 15:35 | 顯示全部樓層
原帖由 CTBVolvo637 於 2007-6-4 14:47 發表
25.5 度舒服??
簡直係荒謬

咁搞冷氣不如唔好開 (冇風)

最好係21-23度

好過某D環保分子既25.5

成日係度搞環保野 , 有幾多人理你牙???

發少日夢啦 ...

其實你駛乜咁激動? 25.5 度又唔係好誇張.....
如果你去過其他國家, 就知道香港d冷氣
平均黎講係凍好多好多......

不過冷氣是否舒適, 除左溫度外, 濕度, 流通量,
平時習慣, 活動, 體質, 同衣著 都係重要因素

香港濕度高, 熱同凍都係比乾的地方難受, 加上
香港人習慣問題, 令到25.5度有d 唔慣, 感覺偏高...

另外感應器 裝係邊, 好多時亦係問題....影響左冷氣
機實際表現, 但25.5 同有無風係2個問題黎

而環保團體提出 25.5度本身不是無道理, 冷卻是
差不多用電最高的, 而越開勁冷氣, 香港整體只會
越來越熱....惡性循環, 提出只是令人留意返溫度,
唔係一定要去做的....更唔係冷氣費的問題....

至於無冷氣日, 同25.5度本身無關....做唔做亦係學校
公司決定...我中學時我學校大部分班房都無冷氣o既,
我f.6. f. 7 都係無冷氣咁過

(最近發覺呢度d人偏激左)

3ASV196.KE7270
tungtung1212 發表於 2007-6-4 16:23 | 顯示全部樓層
原帖由 CTBVolvo637 於 2007-6-4 15:23 發表

這些環保團體

最喜歡沒事找事幹

而家呢D天氣仲搞無冷氣日...... = =

真係無聊 , 幸好冇學生因為此而出事

否則此團體必須為事件負責

班學生年年交足電費 , 理應享受應有的服務
我年年交電費 , 你而家卻不 ...

要求學生一天唔開冷氣好過份咩?!
現在就係D人熱又要冷氣,唔熱又要冷氣,咩都要冷氣,冷氣才是全世界最偉大的發明...
搞到香港的熱島效應非常嚴重,大家不妨出街行下,便發現這個情況,行唔夠十五分鐘便全身大汗.

為左支持環保,同享受一個應有的夏天(或者您會覺得係捱的),我在家都唔會開冷氣...

遲早可能要用玻璃包住成個香港,那麼出街咪有冷氣囉,滿意曬班冷氣人.
Connected via Bluetooth
eric278 發表於 2007-6-4 17:41 | 顯示全部樓層

內地國務院已發出通知,由6月1日起, 嚴格執行公共建築空調溫度在夏季不得低於26度。

來源: Yahoo News
國務院規限冷氣溫度
還看香港公交