hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 中央以廢話嚇港人 七一怎能不上街
開啟左側

中央以廢話嚇港人 七一怎能不上街

PB602 發表於 2007-6-8 00:10 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2007-6-7 23:46 發表
這就要搞清楚爭取普選的真正目的是甚麼。
其實現在泛民做的也不過是不想內地的「政制」和
「法制」 (正確點說,是兩者的欠缺) 去荼毒香港,
不是要在文化以至經濟上脫離中國。

即使中國政制同法制完善又如何? 只要香港係中國一部份, 一個民主既中國議會隨時
有權通過動議要香港特區向中央政府納稅, 又或者係要求香港特區將儲備交出由中央
政府分配. 基於中國各地方政府都要各中央納稅, 而且亦唔會有"私己錢", 所以呢類損
害香港以成全中央既議案, 絕對會響一個民主既中國全國議會入面不斷出現, 亦會不
斷得到大部份民選議員支持.

政治上既統治就意味住對香港既控制, 只有脫離政治上既統治先可以真正自主. 至於經
濟同文化根本同係咪脫離中國無關, 正如新加坡徙來都唔屬於中國, 但當地華人一樣學
華文睇中國詩詞同文學創作. 而中國同日本幾乎係敵對國家, 兩地經濟來往一樣頻繁.
238X 發表於 2007-6-8 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2007-6-8 00:10 發表

即使中國政制同法制完善又如何? 只要香港係中國一部份, 一個民主既中國議會隨時
有權通過動議要香港特區向中央政府納稅, 又或者係要求香港特區將儲備交出由中央
政府分配. 基於中國各地方政府都要各中央納稅, 而且亦唔會有"私己錢", 所以呢類損
害香港以成全中央既議案, 絕對會響一個民主既中國全國議會入面不斷出現, 亦會不
斷得到大部份民選議員支持.

你咁排山倒海向我講呢 D 無用架。

泛民最唔服係中央想加大對香港既政治、人權控制
(i.e. 限制港人政治、人身、集會、學術、言論自由, etc)。
佢地個諗法係:只要 keep 得住呢 D 野,俾佢地自由叫囂,
我諗你講果 D 野唔止唔重要,直情有辦法預防
(正所謂 0.001% 加到 0.1% 都叫大一百倍機會 / 希望)。

你講既呢 D 野唔好話佢地知唔知,就算知佢地都未必認為係重點。
而且,果 D 經濟決定係咪真係好似你講到咁差先?

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
PB602 發表於 2007-6-8 01:09 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2007-6-8 00:44 發表
你咁排山倒海向我講呢 D 無用架。

泛民最唔服係中央想加大對香港既政治、人權控制
(i.e. 限制港人政治、人身、集會、學術、言論自由, etc)。
佢地個諗法係:只要 keep 得住呢 D 野,俾佢地自由叫囂,
我諗你講果 D 野唔 ...

而家有一班人成日向香港人宣傳普選 = 香港人自己話晒事("有得揀, 你至係老闆"),
我只係要大家認清楚, 只要香港一日係由中國統治, 咁不論香港有無普選都好, 都唔
係由香港人話晒事. 根據基本法, 中國任何一個政府(不論是否由民主選出)都對香港
有最終憲制權利, 亦隨時有權唔確認任何由香港人選出既行政長官或高級官員, 更可
以隨時按佢既利益及意願去解釋及修改基本法.

只有香港將最終憲制權利收回香港人手中, 並將中國佔領軍逐出境, 咁香港先至有真
正由七百萬市民既民主(而非十三億中國人民既民主). 七一遊行班搞手明白呢個道理,
但有無人敢行出黎講呢番說話?

當然, 我唔可以排除, 而家搞所謂"爭取普選"個班人既目的, 只係為左令某D而家未能
執政既人可以執下政, 過下癮啦~~
 樓主| chai 發表於 2007-6-8 02:50 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2007-6-8 01:09 發表

只有香港將最終憲制權利收回香港人手中, 並將中國佔領軍逐出境, 咁香港先至有真
正由七百萬市民既民主(而非十三億中國人民既民主). 七一遊行班搞手明白呢個道理,
但有無人敢行出黎講呢番說話?

本人希望了解有何證明指主辦七一遊行的民陣﹐明白要將 閣下提及的『中國佔領軍』逐出境?

參考網上資訊﹐只見有部份和民陣無關的港獨團體﹐自稱參與了七一遊行﹐但他們好像連橫額也沒有。
*天下雖安 忘戰必危*
053h4 發表於 2007-6-8 21:28 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2007-6-8 22:35 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2007-6-8 21:28 發表
君主立憲的地區, 一樣有民選議會及總理
中央有最終任命權同普選本身無矛盾

兩者關係唔同.

1) 君主立憲國家之中, 民選政府同皇室係政府與君主關係, 而且好多國家已經
響憲法上列明皇室只係虛位元首並無實權(如日本).

但中央有最終政治權力(包括決定是否修改基本法, 最終釋法權, 及特首官員任
命權)呢樣野已經列明於基本法之中, 中國政府可以合法行使呢D權利.

以為香港有普選就等於香港人當家作主, 只係建基於中國政府唔行使最終政治
權力呢個假設之上. 但事實政明, 中國政府會根據自己既利益(而非香港既利益)
去行使呢D權力, 中國政府根本信唔過.

2) 目前香港同中國係地方與中央之間既關係, 同君主立憲國家之中民選政府與
皇室既關係唔同.

原帖由 053h4 於 2007-6-8 21:28 發表
但香港的既得利益者, 當然認為有矛盾
並以所謂非友即敵的愛國愛港論
將大部份愛國港人打成不愛國

而本人根本不認為7.1遊行代表不認同中央 ...

香港人愛香港, 將香港利益放首位係理所當然. 當香港既利益同中國既利益有衝
突時, 當然係支持香港棄中國. 我歡迎既得利益者有佢地既說法, 但講到尾, 即使
真係唔認同(中國)中央又如何? 佢地都無你乎.
PB602 發表於 2007-6-8 22:54 | 顯示全部樓層

原帖由 chai 於 2007-6-8 02:50 發表
本人希望了解有何證明指主辦七一遊行的民陣﹐明白要將 閣下提及的『中國佔領軍』逐出境?

參考網上資訊﹐只見有部份和民陣無關的港獨團體﹐自稱參與了七一遊行﹐但他們好像連橫額也沒有。 ...

我有話過七一搞手係港獨咩?

香港響中國既統治下實行普選, 並唔會獲得真民主, 因為中國政府點樣使用佢手中既
最終憲制權利, 並非取決於香港選民既意願. 呢點七一搞手無理由唔明白.

只有香港將最終憲制權利收回香港人手中(香港人政治上自主), 並將中國佔領軍逐出
境(排除軍事威脅), 咁香港先至有真正由七百萬市民既民主, 因為咁代表中國唔再對
香港擁有任何憲制權利, 亦只有響呢個前題下既民主先係真民主.

你話七一搞手唔會認同呢點? OK, 莫非佢地相信響中央隨時有權Say No既情況下既民
主都係真民主?

題外話:

早幾年唔記得無線定亞視英文台有個節目, 叫做"做個駐港解放軍", 介紹駐港"解放軍"
既準備工作, 其中一樣係學英文.

你知唔唔當時電視影住佢地學緊咩句子?

係"而家已經實行宵禁戒嚴, 請你拎身份證出黎接受檢查!"

對上一次中國戒嚴, 係響1989年5月20號丫, 所以大家唔好以為, 佔領軍真係日日只係
響香港學點樣將D被摺到起角!
bustop 發表於 2007-6-8 23:17 | 顯示全部樓層
如果真係有人想攪港獨,
就唔該在上海超越香港之前攪,
如果等到上海超越左香港先攪,
「佔領軍」一定唔會同你客氣,
到時就死得人多.
LNChickenRice 發表於 2007-6-8 23:20 | 顯示全部樓層
053h4兄所言甚是:
小弟愛國,不過對現政權0既政治手段
感到非常不安...

講事實就要填命殉道,
騙子先生居然可以居大位而放任其一己之慾
中國人始終永遠走唔出以上0既政治生態
上至屈原老兄(結果令各位放多一日假...就咁樣)
下至六四冤死者(連路祭都要拖足18年,死未?)
結果小弟可以講一句:
各位仍然未戒家族官僚主義0既奶
依舊天下為家,唔激死孔夫子就出奇...
(故此,六四成了小弟另一個大節:國殤紀念日...)

民主不是以多欺少的玩具槍
而係各有各說法,捨短取長0既平權政策決定機制之下0既積木...
用槍殺清異己者?如果你做壞了政績,邊個肯話你「錯」?
唐太宗用魏徵0既榜樣...中共0既朋友,你又學足嗎?
中國人,又敢去學嗎?至少小弟願意效法...

香港市民已經用0左幾十年時間,學成了民主0既功課
不過長官朋友仍然故我--結果03年半百萬人走出來倒董
搞什麼?為的不是要讓中央政府知道:
董伯伯做錯了特首應做之事,係時候要請佢走...
做政治人死不認錯如小布殊之流者,有目共睹
愛國者怒之,仇國者快之...
在位0既朋友,請記得如此錯誤示範,勿效此「薯」模樣!

不過,港獨同餓死香港人,可以劃一個近似等號
(唔係完全相等,不過相去不遠0者...)
(大陸一日不運新鮮糧食,看看香港如何是好?
不怕餓死太平山下,只怕外商乘機賺完港元之後,
將港元大幅拋售...到時香港同拉美國家沒有分別,驚未?)
台灣反而有條件可以自生自養...
故此台獨之風盛,又唔係無原因可追
[因為以往大陸根本沒有給予台灣人什麼利益...
即使而家給予了,台灣人信你一成都怕飛彈誤發0既威脅啦...
仲咁同大陸同坐一條船?]<以上正是陳總統歪理之基礎...

故此,要爭取民主的話
必先去盡「自家人」與「陌生人」之別,方可成事...
(當然,天下為公0既境界尚遠,各位中國人仍需努力...)

中央政府始終體制太大,要改革不是一日可成之事
(不過,小弟希望儘快完成以上「除舊」目標啦...)
香港人亦都唔好將大陸腐爛的一套政治手段傳至本港
否則只會招來更多香港市民同胞仇恨特區,
「未除分歧,先來分裂」...小弟先唔想補救以上場面...
高官朋友:少動作,多納言、多經歷為尚~
小弟先唔會同其他高官朋友、欺哄選民者同一個家...
(怒啤一下,不發一語而徐步離去)

PS 認真講,現時存在0既中國人政權
皆有「竊國」前科
只是除了歷史家之外,無人提過犯罪事實而已
[要是政治人尚有五四運動之風骨,
請行出來對錯誤政策、決定下0既受害者認錯...
至少小弟還可以饒恕某一部分0既罪過...]
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
M 發表於 2007-6-19 08:09 | 顯示全部樓層

七月一日理應係普天同樂的日子,點解有d人會想住遊行,去反中亂港。

再說,警方從未對七一遊行發出不反對通知書,換言之,七一遊行是非法
集會,所有參加七一遊行的人將有被捕的可能
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴