hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴如何解決屯碼與轉車站的問題
開啟左側

[問題] 九巴如何解決屯碼與轉車站的問題

paul2357paul 發表於 2021-3-27 00:36 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2021-3-26 17:15
唔關我事  但係咪慳到先?
但整到屯轉咁塞 就點會唔關我事呢?

其實57M,66M,66X,258D直頭要停埋龍逸邨。
尢其是258D屯門方向停埋龍逸邨就更有條件飛轉車站。
可惜九公又好似覺得停咗龍逸邨跟住入右轉支路好似有問題。

GD1570 發表於 2021-3-27 07:46 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2021-3-27 00:36
其實57M,66M,66X,258D直頭要停埋龍逸邨。
尢其是258D屯門方向停埋龍逸邨就更有條件飛轉車站。
可惜九公 ...

阿鍵盤戰士,咪成日紙上談兵啦...
不如你答我你有冇車牌,同埋係咪成日揸依段路先啦...

我可以話你聽依幾條線停埋龍逸邨再cut兩線出去的話會係非常之危險囉...

依家碼頭線車有時停完站想cut一線轉左都唔係容易囉

你有你可愛,我有我好笑。
HM3044 發表於 2021-3-27 08:01 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-3-27 07:46

叫大興山景車停龍逸邨一定危險過叫馬鞍山車停新田圍邨
ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-28 00:56 | 顯示全部樓層

繁時直車都未有合理服務提供嘅時候反而有人先去諗擴建轉車站
真係未學行先學走

鍾意極轉車都好,都總有人要直車,總好過屯轉等極都唔知第幾架車先上到
繁時可以有足夠客量,就算有一半去咗轉車,剩低都仲夠至少開一兩班
就算抽其他線,入轉車站車輛數目不變
需要轉車嘅上落人數少咗,亦都可以縮短停轉車站時間、縮短人龍同減輕轉車站擠塞

八達通有曬數據
九巴自己check或者區議員叫九巴交數據出嚟
邊個屯轉轉乘組合喺唔同時段使用得最多
都可以考慮或由區議員爭取開直車
(當然,可能59M/59X<>960/961最多人用嘅話就真係無辦法,變咗要城巴做大962G)

個人認為至少沙田同旺角佐敦特快都值得做
建議平日上下繁單向
263X 屯碼-龍門居-市中心-屯轉-沙田-火炭
另外,平日晚繁回程(6-11pm)、星期六日全日都值得做旺角佐敦特快,同63X有旺角特快協同效應
喺先達對面同快富街拉幾張banner宣傳兩條線旺角特快經轉車站返屯門,又可以提升旺角客價位
為咗唔會喺尖沙咀低價同260X爭飯食
可以以259B分支名義,叫59B但跟63X只去到西九龍站
ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-28 01:07 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-3-26 11:54
今次又要幫吓小九汽,曾經開過回程259B,但客量係點大家有目共睹啦!

再曲一曲咁講:人哋「保留實力」又有 ...

都係嗰句,259B回程生不逢時
擺九龍站但撞正起高鐵塞到hihi,日日出到彌敦道都唔同時間,當年冇ETA都唔知點等佢
兜VIP,過完VIP已經落得7788,證明屯碼人由尖沙咀/油麻地返去都係搭返地鐵轉59M/X,起碼又穩定又密
啲站又比唔足,冇停中間道同九龍公園呢兩個260X大站,走去停又遠又永遠唔入停車彎嘅栢麗大道
更加唔好講未有屯轉

242X回程都有得返閹
259B回程經埋屯轉就應該更加可以
ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-28 01:22 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-3-27 07:46

講真,咁樣cut出去去青雲已經算有唔少位
唔少站比咁樣cut更加短都係日日cut緊
似九巴(暫時)唔想咁多車停站多過cut線問題

睇埋業旺路公屋規劃係貼住皇珠路北面
個人相信出九龍喺起完樓之後亦會加站
甚至到時兩個方向都停曬57M/59A/M/X/66M/X/258D
THomas20010808 發表於 2021-3-28 04:49 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-28 00:56
真係未學行先學走

我覺得問題係係咪可以make sure某一班轉乘客指定一個時間打爆一架車。

例如下繁沙田去屯碼,263當8分鐘一班,上到屯轉259D/59X/59M密密嚟,當你平均等十分鐘。如果263E沙鐵開1800,而263開17:44丶17:52丶18:00。以屯門人性格如早二十分鐘(17:40)去到沙田站唔會特登等263E,見到17:44有班263開,一定上263搏59X/M即班上到或者中載。如是者17:45-18:00可唔可以儲到130人開直車(即係原本17:52同18:00 263各要有半車屯碼客)呢?其實有難道。

可能我個例子唔係舉得太好,希望你明白想講乜嘢。

不過,觀塘油尖旺同意可以開多啲直車
qunow 發表於 2021-3-28 05:02 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-28 00:56
真係未學行先學走

直車嘅合理服務係指咩?屯門碼頭嘅客量永遠唔會有成個屯門嘅一半,咁直車入屯門碼頭肯定會疏過入屯門其他區嘅車,而且因為其他區有直車密線,唔需要出轉車站轉車,架車喺轉車站打唔爆,又要喺屯門區內兜客,咪無謂
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-28 09:28 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2021-3-28 04:49
我覺得問題係係咪可以make sure某一班轉乘客指定一個時間打爆一架車。

例如下繁沙田去屯碼,263當8分鐘 ...

簡單嚟講,返放工時間係平時非繁幾十倍
就算一半人就去轉車,固定時間直車都可以拎到唔少10分鐘內到達車站嘅人
一兩班唔會冇客,入轉車站的話更同正線無分別
Kingston_Kwan 發表於 2021-3-28 09:42 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2021-3-28 04:49

例如下繁沙田去屯碼,263當8分鐘 ...

諗返以前無屯轉, 263係咪唔夠客? 答案係No。不過就做10分鐘一班 & 大多數得VIP客搭。而家改一兩班不入轉車站, 一定有人肯等, 企位都照上, 時間優勢大。
同樣, 荃鐵59M以前無轉車站, 咪又係3分鐘一班, 開返直達有幾難, 回車仲快左添, 釋返D位出來比轉車客仲好。