hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴如何解決屯碼與轉車站的問題
開啟左側

[問題] 九巴如何解決屯碼與轉車站的問題

GD1570 發表於 2021-3-29 13:30 | 顯示全部樓層

BlackBird 發表於 2021-3-28 20:12
要搵線唔停轉車站, 個人推薦60M
如果要去葵興, 我一向都會60M荃灣先轉, 轉260X去尖沙咀既就搭60X轉 ...

60M就無可能唔入轉車站,因為佢係短途路線,點都要入。
你有你可愛,我有我好笑。
ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-29 13:45 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-3-29 13:30
60M就無可能唔入轉車站,因為佢係短途路線,點都要入。

M線價位用嚟轉乘覆蓋荃灣、青衣,極其量加埋深井同麗城(53)
X線已經係除咗M線外,最平可以轉乘補差價嘅線
去沙田/九龍城/東九龍/過海等,同用M線轉一樣嘅全程價錢

荃灣先轉乘已經解決咗M線飛轉車站但要轉車去荃灣同青衣嘅問題
而處理埋深井同麗城就要加埋長轉短回贈(e.g. 60X<>53)
同樣方法,用落60X飛轉車站都得,不過另外要解決埋轉車站去佐敦價位問題,同埋要更多嘅長轉短(e.g. 60M/X飛轉車站,VIP區61X/263/961長轉短57M/58M/61M/67M)

GD1570 發表於 2021-3-29 13:48 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-29 13:45
M線價位用嚟轉乘覆蓋荃灣、青衣,極其量加埋深井(52X/53)同麗城(53)
X線已經係除咗M線外,最平可以轉乘補 ...

轉車站去佐敦嘅價位可以用63X解決,回程就睇小九汽肯唔肯回水㗎姐⋯⋯
ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-29 13:55 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2021-3-29 13:48
轉車站去佐敦嘅價位可以用63X解決,回程就睇小九汽肯唔肯回水㗎姐⋯⋯

無錯
去程可以63X轉車站分段跟旺角價
回程可以279X轉元朗線形式回水

不過小九汽孤鬼寒真係未必肯
之前私下加班都係想谷人上63X唔上60X收貴啲
仲要而家屯轉轉車客咁多,要旺角特快轉車收平跟返長沙灣道慢碌X線價錢未必肯制
最多只會加埋啲M線轉234X、X線轉 6/42A,同60X全程同價比你去佐敦

paul2357paul 發表於 2021-3-29 14:03 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-28 01:22
講真,咁樣cut出去去青雲已經算有唔少位
唔少站比咁樣cut更加短都係日日cut緊
似九巴(暫時)唔想咁多車停 ...

論較短cut線距離,
例如停完順利邨邊皮既基順學校巴士站就連cut兩線繼續行新清水灣道既巴士線亦有幾條。
其實停完龍逸邨巴士站跟住入右轉支路既cut線距離亦都相若。
ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-29 14:16 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-3-28 18:38
但宏觀地講,62X 入屯轉後,259D 可以救 59M 59X
62X 亦都要舒緩 67M 67X 客量 (雖然應該幫助唔大)

VIP回程全左轉加上冇凹陷行人路嘅巴士站(豐景園、翠寧、友愛、屯門公園)
大部份時間都順燈(就算等燈都唔耐)兼唔使排隊埋站,有較多空間停前少少或後少少落客
VIP線回程返屯市/屯門站總站有機會一出屯公之後5-6分鐘已經到總站
62X延長後實戰有機會同67M/X差唔多時間,甚至更快返景峰
淨係67M/X要喺屯官同一大堆K車/258P/261/(52X/61M出九龍)/A33/962X/小巴一齊排隊埋站已經爭好遠
唯一擔心係下繁同假日,鄉事會路屯門站去呂明才支燈放得好慢好鬼惡過
K51行呢個站有時無論ETA定實際都要4-5分鐘,慢過行路
SE7378 發表於 2021-3-29 14:21 來自手機 | 顯示全部樓層

屯碼出轉車站其實應該有 59A/M/X 三條全日線,
繁忙時間將 259C 改造成屯碼版 260X 分流尖沙咀客,
259B 縮返落西九龍站(可考慮做全日),再學樓上版友所講,
掟其中一條 263 支線入屯碼清新東客就應該勉強夠載。

個人認為新 259D 非繁應該繼續夾住安友(飛屯市),
然後 62X 拉去富泰(甚至第 54 區),淨係兜屯市就上公路,
全日客量分佈會較為平均,62X 出轉車站相比 67 系又唔會太慢,
分流作用會更好,屯市又有得繼續直出東九,但屯碼會有咩反應?

不過無論 62X/259D 點樣重組全日,61X 都好大機會要處理,
斷估屯市安友無必要有兩條線,屯轉更無必要四條線出黃大仙啩?
andy92 發表於 2021-3-29 14:30 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-29 13:28
無計
始終要同城仔爭客
特別係早繁驚返工遲到,960/1耐一陣無車嚟,無轉乘都照上962

其實朝早轉車站有班死忠只等 962P/S

真係唔知佢地由邊度黎
GU9338 發表於 2021-3-29 14:31 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-3-29 14:21
屯碼出轉車站其實應該有 59A/M/X 三條全日線,
繁忙時間將 259C 改造成屯碼版 260X 分流尖沙咀客,
259B 縮 ...

價錢牌作怪
259B 可以回程返生幫 260X 既可能性近乎 0

263 反而有得諗
其實 263AC 開線都唔應該千篇一律行 VIP 區,不過洗濕個頭就無辦法
請用文明來說服我。
GD1570 發表於 2021-3-29 17:41 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-29 14:16
VIP回程全左轉加上冇凹陷行人路嘅巴士站(豐景園、翠寧、友愛、屯門公園)
大部份時間都順燈(就算等燈都 ...

其實經屯門鄉事會路係唔係慢好多呢,其實又唔係嘅。

最重要係依家已經有條K51同46綠小都係咁樣行,
班客一般已經習慣晒塞車路段同埋情況,
正常就唔會太反感的。