hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 香港將禁止0100-0659 第四級噪音管制飛機
開啟左側

香港將禁止0100-0659 第四級噪音管制飛機

Larry93 發表於 2021-3-28 11:23 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

根據某Facebook page 指出,民航處將於29/3禁止0100-0659 第四級噪音管制飛機(eg:b763/b744)在上述期間升降
whyloveislove 發表於 2021-3-28 12:28 | 顯示全部樓層
source?另外咁cargo點算?

darrelclever 發表於 2021-3-28 12:43 | 顯示全部樓層
數番尋晚時段入面用左B744升降嘅其實得咁多:
升:6T6604 OZ970 RU540
降:CX2025 RU639 CX53 F58815

國泰同ABC都有其他機型可以替代(兩間都係748為主), 國泰甚至可以轉華民細機送貨去呢啲亞洲目的地。

就算係5X同CV都係748佔多, 744咪調去其他時段繼續有得用, CI未來有77L, 係中亞啲細公司同埋OZ麻煩。
mingfai31 發表於 2021-3-28 21:48 | 顯示全部樓層

請問何謂之"第四級噪音管制飛機"?
darrelclever 發表於 2021-3-28 22:31 | 顯示全部樓層
whyloveislove 發表於 2021-3-28 12:28
source?另外咁cargo點算?

呢度有講: https://www.facebook.com/KSAviation1/
入面都有人提到英國政府計劃2022年開始唔比QC4級飛機凌晨喺倫敦機場升降, 甚至到2024連QC2(A388,B748,B772)都限制。所以民航處咁做都係合理舉動(最多話佢太早做, 但係呢個世界總要有人行先架啦, 香港叫做航空貨運龍頭添), 當推動下航空公司換新機同扮做咗減噪工作, 如果限到QC2仲難搞。
s3n370 發表於 2021-3-29 18:02 | 顯示全部樓層
744起飛先至係去到QC4,降落噪音水平係低D 0既QC2。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
mingfai31 發表於 2021-3-29 18:22 | 顯示全部樓層

我終於搵到咩係QC4..
小弟英文唔太叻..但相信我冇睇錯應該係2007年英國做既一份報告
以香港機場現有會飛既機種只有B744起飛係QC4

唔該好心就唔好放流料咩B763啦
s3n370 發表於 2021-3-29 19:15 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2021-3-29 18:22
我終於搵到咩係QC4..
小弟英文唔太叻..但相信我冇睇錯應該係2007年英國做既一份報告
以香港機場現有會飛既 ...

同型號飛機也可因不同引擎配置、減音裝置、MTOW等有不同的QC等級
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
mingfai31 發表於 2021-3-29 20:07 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2021-3-29 19:15
同型號飛機也可因不同引擎配置、減音裝置、MTOW等有不同的QC等級

根據該份2007年既報告

請問你認為有邊種引擎遺漏左?以上整個B767都係QC0.5/1/2
雖然我expect過左十幾年引擎減嘈技術理應有進步既..所以應該都within QC2以內

mingfai31 發表於 2021-3-30 21:05 | 顯示全部樓層

先不論B767系列..因為29同30號凌晨有大量起飛
例子包括
30/3 2:42 NH8512
29/3 2:58 TH8902
30/3 4:05 TH3508
29/3 4:19 TH3859
29/3 4:40 QF7528

另外30/3 6:24 5X059D係用B744 takeoff
根據上帖該份報告全機總重315噸以下係可以用QC2起飛(當然要視乎香港及倫敦機場差異)
所以冇話唔可以用B744升降

但..我唔肯定有冇影響啦
呢三日(連聽日)睇得出OZ已經避免係該段時間升降