hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 天水圍北交通關注組反對967和969晚間合併 ...
開啟左側

[其他] 天水圍北交通關注組反對967和969晚間合併

neoplan720p 發表於 2021-3-29 00:18 | 顯示全部樓層

一般班議員既認知,當然就係乜都要加強服務。

奇就奇在當大家爭住拉條線去銅鑼灣既時候,佢地又反對……
用下個腦都知,而家夜晚967金鐘上咁多人,
其實好多都係CWB、灣仔搭車再去金鐘總站轉967。

條967X拉左去CWB,如果真係唔夠載,屎水唔識加班咩?
而家各大巴士公司對短途線狠心,但長途線一般有錢賺既話,點會唔用少少心機去做?

至於夜晚南行967、969合併,
議員叫就一定咁叫。
唔通叫支持咩?
不過有無人理就另一回事啦。
967、969夜晚南行咩貓樣,大家心照。
想快既,咪坐265M轉968。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ahken + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Quanta 發表於 2021-3-29 00:32 來自手機 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2021-3-28 21:27
夜晚逆方向都冇客,點解唔可以cut?

因為佢哋覺得自己津貼緊成間城巴囉
冇客0蚊收入,蝕嘅都仍然係港島線
boco1211 發表於 2021-3-29 00:46 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2021-3-28 23:24
其實真心想請教下, 點解969 走線差成咁都仲可以唔改
以前唔係住天水圍唔知 呢家住緊銀座先知969 係自轉三圈 ...

個人估計:

如果逆時針行有幾樣唔好,所以變咗出港島要順時針咁行
1. 天華路無站,做唔到天晴天悅果邊
2. 冇得比班客叫兩飛(967/969)(以前城新好似好鍾意比班客叫兩飛)
3. 同一般出市區嘅線掉轉停
4. 逆時針都要係天榮站轉圈

反而返天水圍總站順時針咁行可能有著數,美湖居之後直接轉右入總站,唔兜橋底u turn停酒店門口

SE7378 發表於 2021-3-29 00:57 來自手機 | 顯示全部樓層

如果唔係善巴怕深夜送客俾對家,967/969 南行提早至 20:30 收車,
北行一律去到 10:30 先開頭班車,咁樣空載情況已經會有好大改善,
之後等到摩頓台有位再拉埋 967 入去,幫 969 飛銀座就再無大問題。
JC8385 發表於 2021-3-29 01:01 來自手機 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2021-3-29 00:32
因為佢哋覺得自己津貼緊成間城巴囉
冇客0蚊收入,蝕嘅都仍然係港島線

嗱個氹咁深好難貼得到嘅
只係有時拎盤數出嚟自然一目了然
天水圍線就算唔係賺大錢,都必定唔係要人貼
偏偏而家你諗縮數要天北同你埋單找數?
Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-29 13:00 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-3-29 00:18
一般班議員既認知,當然就係乜都要加強服務。

奇就奇在當大家爭住拉條線去銅鑼灣既時候,佢地又反對……

因為而家巴士公司真係信唔過
起碼寫清楚到時967X咩班次先
陣間成堆嘉湖客上車又咩班次都唔加又係等爆獲
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Quanta 發表於 2021-3-29 13:13 來自手機 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2021-3-29 01:01
嗱個氹咁深好難貼得到嘅
只係有時拎盤數出嚟自然一目了然
天水圍線就算唔係賺大錢,都必定唔係要人貼

如是者,當要節流嗰陣,
係咪條線冇蝕錢就唔應該cut cost? 係嘅話遲早全部線都由賺變蝕
相信全世界做生意嘅都唔會咁諗
有錢喺手都唔代表要亂fing㗎
JC8385 發表於 2021-3-29 13:19 來自手機 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2021-3-29 13:13
如是者,當要節流嗰陣,
係咪條線冇蝕錢就唔應該cut cost? 係嘅話遲早全部線都由賺變蝕
相信全世界做生意 ...

cut cost無錯但方法都好多
憑咩要人加價已經一齊加咁多
仲要承受呢個程度嘅服務倒退埋呢張單先

評分

參與人數 2aPower +3 HugeC +11 收起 理由
ahken + 2 + 10 英雄所見略同
BlackBird + 1 + 1 給你一個like

查看全部評分

miklcct 發表於 2021-3-29 14:33 來自手機 | 顯示全部樓層
我嘅建議如下:967直接19:00/20:00尾班車,967X還原做真特快回程開到午夜,尾站延長天瑞,加轉乘優惠轉返969出銅鑼灣。
AtrHenu 發表於 2021-3-29 17:21 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-3-29 14:33
我嘅建議如下:967直接19:00/20:00尾班車,967X還原做真特快回程開到午夜,尾站延長天瑞,加轉乘優惠轉返96 ...

但變相天北班居民要晚上被迫用265/269M轉968個解決,班居民肯會繼續用無聲抗議方法迫善巴留967晚間服務.(雖然受影響的人次唔多)