hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 過隧道會否閂巴士窗?
開啟左側

[問題] 過隧道會否閂巴士窗?

Twinings 發表於 2021-3-30 19:06 來自手機 | 顯示全部樓層

FY5856 發表於 2021-3-30 15:06
唔會閂啦,除非落大雨。我遇到開窗車,坐到開窗位既話點都開窗。

以前坐熱狗上層車頭,遇著落大雨就好狼狽
行屯公嘅時候車頭果對窗會震到慢慢開返條gap,迎面大雨就會入水......
Kj2052 發表於 2021-3-30 19:07 來自手機 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2021-3-30 14:24
根本開個窗就係多餘,做成爭執。我黎講,我要上車就關咗佢,咁嘈,都唔知開黎做乜 ...

開窗不知幾爽
吹自然風好過吹冷氣
nerrad 發表於 2021-3-30 20:13 來自手機 | 顯示全部樓層

有窗我會揀窗位坐亦會開窗,完全唔換氣,是旦有人傷風感冒都好易惹到
他日疫情完結唔使戴口罩,總有啲冇公德心嘅人會依然故我打乞嚏咳唔掩口鼻
Waiyin12 發表於 2021-3-30 20:14 來自手機 | 顯示全部樓層

Kj2052 發表於 2021-3-30 19:07
開窗不知幾爽
吹自然風好過吹冷氣

冬天部車無乜冷氣嗰陣就係

夏天開窗都係得熱風
win350 發表於 2021-3-30 20:39 | 顯示全部樓層
如果隧道短既(例如啟德隧道),或者冇咁塞車既,我就唔會,其他既,除非有人放屁,否則會關窗。
Kingston_Kwan 發表於 2021-3-30 22:01 | 顯示全部樓層
我直頭行去開窗位, 開左D窗先再坐返其他位。根本無疫情果陣, D流感都係經巴士地鐵車廂傳柒。以前熱狗當道時代, 一到秋冬邊有咁多人感冒?

況且近排開窗溫度同出面爭唔遠, 舒服好多。諗起今朝坐985B 0758果班, 坐下層車尾, 雲疊上左車, 過一個站有條播疫死Gym喱坐過來, 咁多位偏完揀倒頭, 仲柵左我岩先開既窗, 真係心入面爆晒粗。
cky 發表於 2021-3-30 22:53 來自手機 | 顯示全部樓層

宜家香港咁嘅環境,仲迷戀自然風?呢兩年少咗咁多人為活動同埋強國先叫改善咗啲啲。
lsc04d11 發表於 2021-3-31 06:35 來自手機 | 顯示全部樓層
但係個窗真係設計出黎係俾人閂多過開  啲風經咁細個窿(相對熱狗巴 啲風可以有廿幾個窿入)入車廂 個強度係會大 冇傷風都俾佢吹到打乞痴 再加上街上既敏感源似乎點都多過車入面  最勁係  坐喺開窗位嗰個唔係最食風 而係。。。 同埋個窗佔兩個位 你開既時候嗰舊”嘢”係會褪左去人地度 (呢個問題以前熱狗年代都會)   至於隧道閂窗 應該會 至少起碼閂到只影響自己的大小 到出隧道再開番    但其實小巴窗一直都(有機會)開 又有幾多小巴乘客(就算冇疫情)係會開?
61233 發表於 2021-3-31 07:46 | 顯示全部樓層
nerrad 發表於 2021-3-31 21:50 來自手機 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2021-3-31 06:35
但係個窗真係設計出黎係俾人閂多過開  啲風經咁細個窿(相對熱狗巴 啲風可以有廿幾個窿入)入車廂 個強度係 ...

坐小巴我坐到近窗會開架,當然唔係開到大一大

實在太多次喺交通工具俾人惹,好憎啲冇公德心嘅人

另一個問題係,而家啲人開窗吹風又嫌吹住,但閂密窗又寒底到閂哂啲冷氣風口,我哩啲怕熱嘅人都好難頂,如果唔夠冷氣焗同吹熱風我寧願揀吹熱風

焗同熱應該唔難分,尤其講開廣東話嘅人應該識分掛