hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解無地區人士提出過N680改經觀塘道?
開啟左側

[問題] 點解無地區人士提出過N680改經觀塘道?

樓主| yuiok158 發表於 2021-4-1 13:03 | 顯示全部樓層

Choi 發表於 2021-4-1 01:55
不如你問埋N290行長沙灣道做埋N214, N368行埋彌敦道做埋N268, 同埋N691行埋曉光街做觀塘等等 ...

全段觀塘道只有大約4組交通燈,其中1組仲要可以用橋跨過,同你所講既幾個例子好大分別。
 樓主| yuiok158 發表於 2021-4-1 13:13 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-4-1 12:33
其實行觀塘道並唔惡頂
日間就話會不定時塞車,但凌晨應該唔會
全段觀塘道其實得3棧燈 (觀塘法院,駿業里 ...

法院前既偉發道、後面既茶果嶺道 呢度有兩組。牛頭角站可以用天橋過。如果唔停站加順燈,同行繞道時間基本上一樣。
053h4 發表於 2021-4-1 13:16 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-4-1 13:28 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-4-1 13:01
如果有需求,501S就唔會只開30分鐘一班(就算超載都好,客量唔多)

疫前近尾班車時段觀塘道往新界巴士係極 ...

需求又未必真係無觀落同501S自己趕客走
咁咪唯有去旺角轉車囉

lee D位行多幾分鐘
執到多幾個客既對大家都有著數
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Chnnr 發表於 2021-4-1 13:56 | 顯示全部樓層
其實都有得諗, 始終而家既觀塘發展左咁多, 如果仲係用返以前個套出旺角再轉小巴巴士未免太慢
恨就恨凌晨大老山配套始終唔好, 全晚通宵線幾乎得 N680 (其他有得行都行獅隧), 但起碼來往觀塘 <-> 第一城廣源濱景馬鞍山應該有得做
以而家 N680 夜晚客量黎講, 執多幾個客無死錯人... 分分鐘馬鞍山方向都執到啲唔想等 N619 既人添
清晨都可以幫輕 N619 清觀塘出港島既人龍, 起碼叫有多架車
 樓主| yuiok158 發表於 2021-4-1 14:00 | 顯示全部樓層
同樣例子,可以做埋落N307,還掂都係咁少客。
GU9338 發表於 2021-4-1 14:06 | 顯示全部樓層

yuiok158 發表於 2021-4-1 14:00
同樣例子,可以做埋落N307,還掂都係咁少客。

N307 本身都係得來回各兩班
74X 頭尾車拉長啲已經解決到
請用文明來說服我。
S3bl430 發表於 2021-4-1 14:19 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-4-1 13:28
需求又未必真係無觀落同501S自己趕客走
咁咪唯有去旺角轉車囉

疫情前屯馬線開通前我在黃大仙/觀塘等80尾/尾2班車所見,大概各路線尾車都係得幾10-20人……

另外,綠小61(旺角經觀塘去港島東)近年都要減班至60分鐘,亦反映深宵觀塘道小客情況

搵一兩班N307/N680經觀塘道,我無意見。但如果要搵公交做觀塘道新界東通宵,我會建議開小巴而非巴士線

JX9097 發表於 2021-4-1 14:48 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-4-1 14:19
疫情前屯馬線開通前我在黃大仙/觀塘等80尾/尾2班車所見,大概各路線尾車都係得幾10-20人……

另外,綠 ...

61根本由始至終都唔預觀塘上車
旺角開過嚟,隨時等到天光都上唔到車...

邊個會咁勇敢企喺條街度等一架唔知會唔會到(到又唔知有冇位)嘅小巴
S3bl430 發表於 2021-4-1 15:02 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-4-1 14:48
61根本由始至終都唔預觀塘上車
旺角開過嚟,隨時等到天光都上唔到車...

如果單靠旺角就夠客就唔會減班啦……
另外,往旺角方向無這個問題,又唔見佢維持班次?