hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 92R尖沙咀往西貢幾時開辦?
返回列表 發新帖
開啟左側

[路線計劃/RPP] 92R尖沙咀往西貢幾時開辦?

LauCT 發表於 2021-4-2 00:04 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2021-4-1 19:13
對的,已經有西貢交通組織反對這個計劃,西貢一帶的區議員亦不滿九巴只開這些假日路線賺錢而忽略居民的需 ...

未必,可能會好似 新巴319線 咁因居民協會反對而沒有提供服務
西貢區居民
 樓主| ricky 發表於 2021-4-2 00:30 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-4-1 22:15
你唔係以為包呀嘛?

同埋善用交津既話 唔洗一個月搭780散既車程先叫抵嫁 ...

咁更加唔會買月費
前荃葵青區居民
Kingston_Kwan 發表於 2021-4-6 12:59 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2021-4-1 19:13
對的,已經有西貢交通組織反對這個計劃,西貢一帶的區議員亦不滿九巴只開這些假日路線賺錢而忽略居民的需 ...

唯一出路係安排登記八達通, 上R線就享有普通線車資 ,好處係班次比平時密, 壞處係要同人迫。

其實西貢公路D大村是咪可以搞常規村巴呢, 好似匡湖居咁, 搞架30/60分鐘一班出彩虹, 用24座小巴, 都夠班居民(賓妹)用, 咁先係正式分流。

又好似獅子會咁, 是咪應該開接駁巴士出烏溪沙/彩虹, 包埋入場費度?

不過西貢公路無咩大村就真。
X你老母麥淑X
hadboy5 發表於 2021-4-6 14:26 來自手機 | 顯示全部樓層

309復活先講啦
樂仔〞 發表於 2021-4-6 15:32 | 顯示全部樓層
有幾多客會由尖沙咀入西貢行山食飯?
96R 289R 有客都只係因為班客集中係彩虹同沙田搭車入西貢
但邊個會去尖沙咀集合再入去先得架
需求上都就 support 唔到,唔開好過啦
天空之神 發表於 2021-4-6 15:39 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-4-6 15:32
96R 289R 有客都只係因為班客集中係彩虹同沙田搭車入西貢
但邊個會去 ...

其實用尖咀價做彩虹 - 西貢都未必唔可取既

不過運架車出去根本無咩甜頭

.
Kingston_Kwan 發表於 2021-4-6 19:47 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2021-4-6 15:32
但邊個會去 ...

尖沙咀係擺車姐, 主打係土瓜灣&新蒲崗貴價客, 鬼唔知阿媽係女人咩。

同埋又唔一定係郊遊嘅, 92R沿線都有人喺西貢返shift。
X你老母麥淑X
ryandroid 發表於 2021-4-6 22:33 來自手機 | 顯示全部樓層
Kingston_Kwan 發表於 2021-4-6 12:59
唯一出路係安排登記八達通, 上R線就享有普通線車資 ,好處係班次比平時密, 壞處係要同人迫。

其實西貢公 ...

登記八達通咪仲煩?
真係想serve 西貢公路居民
倒不如開92A
學華明私去九龍坑頭站嘅74D
92A 西貢北巴士總站私去翠塘花園做頭站
半個鐘一班專做星期六日假期下晝西貢居民出九龍
斷估大部分郊遊客都唔識同唔願行去翠塘上車

想做埋朝早清水灣路、西貢公路去西貢市以南嘅
就一樣開92A 鑽石山去翠塘花園清客
然後私去福民花園迴旋處折返出九龍
或者私去西貢市總站做返正綫92

92A兩個方向假期全日都有需求嘅可以同92 拆綫
方法唔止一個
而且老九肯定知道有呢個方法
問題係老九想推啲客上96R
見需求上升就進一步搶錢推92R
擺明就係要西貢公路及清水灣道居民做水魚上R 車
邊會咁好心登記八達通俾居民用平價上R 綫
仲阻住佢用R 綫劏客

搵區議員向老九施壓開92翠塘花園特班好過啦
Kingston_Kwan 發表於 2021-4-7 23:02 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-4-1 12:34
落廣華搭住紅VAN先囉。

用26轉92/96R實際好多
不過朝早26返順利都係疏
X你老母麥淑X