hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 東區區議員要求檢討專營巴士營運模式及監管制度 ...
開啟左側

[其他] 東區區議員要求檢討專營巴士營運模式及監管制度

wingho_cwh 發表於 2021-4-4 18:58 | 顯示全部樓層

Justshamxx 發表於 2021-4-4 18:47
同佢哋講:89C一定飛到第一城,並且會增加班次。第一城/石門來往觀塘就由全新路線取代。放心接受286M/89C ...

要第一城拆線,即係班次肯定衰過以前,佢哋大條道理唔接受,咪一樣放唔走 286M
既然慈雲山呢個收視保證有興趣,咪即管拉上去睇下咩環境先囉

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
 樓主| LN9267 發表於 2021-4-4 19:18 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-4-4 18:35
區議會從來都係冇牙老虎,不過呢個議題係用來帶起街坊共鳴而已,最終係會逼到持份者做番好少少,係『好少少 ...

https://www.facebook.com/abdanguswong/posts/2970277769871629

南區更搞簽名運動,要求停止減班行動。不過我相信巴士公司不為所動。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Justshamxx + 1 + 10 巴士公司:做你南區度,有幾多班蝕幾多班….

查看全部評分

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
Justshamxx 發表於 2021-4-4 19:40 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2021-4-4 18:58
要第一城拆線,即係班次肯定衰過以前,佢哋大條道理唔接受,咪一樣放唔走 286M
既然慈雲山呢個收視保證有 ...

286M拉上去慈雲山純屬阿茂整餅之舉。慈雲山冇可能有來往馬鞍山嘅客源。除非你話畀我聽「欣安邨係慈雲山第幾多幾多期重建嘅指定屋邨」/「慈雲山邊條屋邨嘅擠迫戶去咗欣安邨」/「慈安苑/慈愛苑啲擠迫戶去咗錦泰苑」啦。當年天耀邨、天瑞邨貴為慈樂邨重建嘅接收屋邨,兩地都冇直車,九巴充其量都係整咗條269C方便天耀天瑞居民來往觀塘啫!慈雲山啲區佬提出286M拉上去慈雲山得一個原因:護短,唔想一條巴士路線取消,到時盞迫人搭「黨鐵」,違反民主派議員的政治利益。過多幾年班泛民恰班選民唔記得「罷黨鐵」之後就會唔鬼記得咗件事嘅啦!

89C拆線絕不會將86C拆線般令班次稀疏。86C拆出286C時,286C在沙田第一城直接來往青沙公路,忽略麗豪、富豪,令當區來往深水埗的班次大減。但是本人提出的方案,既保障77區直達大老山隧道,更保障濱景、第一城(小瀝源路)來往觀塘的班次。唔好唔記得,佢之所以疏,係因為佢過分迂迴,所以無客。你擔心拆出[濱景/沙一--觀塘]路線唔夠客源嘅話,喺89X度攞資源都得。
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
wingho_cwh 發表於 2021-4-4 19:46 | 顯示全部樓層

Justshamxx 發表於 2021-4-4 19:40
286M拉上去慈雲山純屬阿茂整餅之舉。慈雲山冇可能有來往馬鞍山嘅客源。除非你話畀我聽「欣安邨係慈雲山第 ...

減 X 車畀 C 車咪到 X 車客 X 你囉聰明
十個茶煲得七個蓋,根本點吸都吸唔晒

roquelcm 發表於 2021-4-4 19:58 | 顯示全部樓層
果條鬼佬又話好鐘意南區線,要做好南區,結果係點有目共睹
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務
ryandroid 發表於 2021-4-4 20:20 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-4-4 13:41
唯一出路其實係新城交牌。呢到早有一針見血的評論。
交牌執笠四個字,簡意意駭,正確反映香港島居民對港島 ...

如果電車係流水綫大佬
點解客量逐年下跌冇升過?

其實港島居民係要巴士做流水綫定特快綫呢?
新城要搞得好流水綫先可以唔使交牌?
九巴邊條流水綫又做得好好?

提供資料俾大家參考(19年就不作參考啦)
2010年香港島内公共交通人次
專營巴士 2.39 億
港鐵 1.19億
電車0.82 億

2014年香港島内公共交通人次
專營巴士 2.49 億
港鐵 1.44億
電車0.66億

2018年香港島内公共交通人次
專營巴士 2.08 億
港鐵 1.87億
電車0.60億
053h4 發表於 2021-4-4 20:33 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-4-4 20:38 來自手機 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2021-4-4 20:48 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-4-4 20:33
九巴1A點做?好似九巴咁收1A價做5B睇下係咪頂晒閘。

換個間做好過倒走晒D客。 ...

1A價做5B? 你前幾日先叫九巴用賣大包3.4做5B 喎
wingho_cwh 發表於 2021-4-4 21:03 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2021-4-4 20:20
如果電車係流水綫大佬
點解客量逐年下跌冇升過?

其實你 list 出嚟嗰條數無意思
因為港島路線係包晒所有線,當中有特快,有南區線,亦都有同電車無關嘅區內線,所以就咁睇 stat 係 prove 唔到邊邊多啲客
「電車先係大佬」嘅意思係指電車係先過巴士出現,今日我哋見到嘅流水線前身係電車公司開嚟疏導乘客嘅巴士線,1933 年中巴專營權生效先焗住交出路線經營權,所以巴士喺歷史上嘅角色係電車嘅附屬品

電車客量跌主要係因為德輔道中、灣仔電車路一帶行車速度越嚟越慢減低乘客搭路面交通意欲,夏天越嚟越熱同埋港島人口有輕微下跌嘅越勢(主要係樓價問題)