hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 東區區議員要求檢討專營巴士營運模式及監管制度 ...
開啟左側

[其他] 東區區議員要求檢討專營巴士營運模式及監管制度

樓主| LN9267 發表於 2021-4-4 21:05 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-4-4 20:38
一日唔肯減班抽車去石排灣,點會好。

交牌啦。

說真,如果資源去開石排灣至荃葵巴士線,區議員也許會支持,畢竟爭取很久。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
053h4 發表於 2021-4-4 21:06 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-4-4 21:07 來自手機 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2021-4-4 21:10 | 顯示全部樓層

Justshamxx 發表於 2021-4-4 18:10
黨派利益實例:大狀黨把持沙田第一城至馬鞍西沿途選區議席,令286M未能與89C重組。

我有個朋友住屯門VIP ...

隔離版都有人表達咗佢對香港巴士未來嘅悲觀......
只係希望,2021年唔好成為巴士公司盛衰嘅分水嶺。不過真係真心覺得,東鐵一過海,批紅隧、新界東過海車隨時大縮班(MTR始終平D)。

053h4 發表於 2021-4-4 21:13 來自手機 | 顯示全部樓層
Justshamxx 發表於 2021-4-4 21:23 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2021-4-4 21:03
其實你 list 出嚟嗰條數無意思
因為港島路線係包晒所有線,當中有特快,有南區線,亦都有同電車無關嘅區 ...

你話佢list出嘅數據冇意思,但係你講嘅內容更加空泛,對公共交通研究者無異於「阿媽係女人」之言。你想表達啲乜?近幾年專營巴士同電車都跌客,但係你點知跌得多嘅係邊啲路線,升得多嘅又係邊啲路線呢?我真係唔明你表達啲乜,但係我明佢表達啲乜喎,點解嘅?

電車客量跌,係因為中上環、灣仔嗰啲唐樓群逐漸變成商業樓宇,原有居民遷至並無電車服務之區域(柴灣、南區、九龍新界),電車服務又喺近幾十年來未曾拓展,現代化又唔到位,變咗個古舊嘅交通工具,某位姓薛嘅研究員仲講過話要拆咗佢添!

順便覆返你「十個茶煲得七個蓋,根本點吸都吸唔晒」嗰度。其中幾個茶煲根本就係爛嘅,例如:
「錦泰苑去荷里活廣場,係都要搭286M,即使屯馬綫快過佢都唔肯搭」;
「住恆安,喺源康街返工,買咗九巴月票,唔肯搭綠小806B」
咁可以點?遷就佢哋,等286M留過世?明明佢係必須要取消嘅路線,你講極都講唔通佢可以保存嘅喎!慈雲山班區佬只係幫佢護短,先至提出扯上慈雲山嘅咋喎!
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
ryandroid 發表於 2021-4-4 21:25 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-4-4 21:07
你個條thread 見唔見到其他版友有1A對比5B服務?

根本上港島居民就唔介意價錢。 ...

咁應該係俾新城加多幾次價
就算俾九巴做
維持現有票價水平佢都未必肯做
Quanta 發表於 2021-4-4 21:36 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-4-4 20:20
如果電車係流水綫大佬
點解客量逐年下跌冇升過?

咁2014都唔值得參考,因為雨傘運動封咗條電車路好耐
不過anyway, 而家啲人要求唔同以往,電車服務水平開始逐漸滿足唔到啲人
加上沿線人口減少 商業外移,需求減少下電車跌客都幾明顯
巴士客跌幅喺兩條鐵路通車下已經唔算高
I20091157 發表於 2021-4-4 21:45 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2021-4-4 19:18
https://www.facebook.com/abdanguswong/posts/2970277769871629

南區更搞簽名運動,要求停止減班行動。 ...

要救巴士,不如搞聯署,叫MTR擱置興建南港島綫西段,咁就應該可以留巴士線。
I20091157 發表於 2021-4-4 21:47 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-4-4 21:13
講真,鐵路通車,巴士乘客流失去鐵路係必然。重有,港島部分人諗野離晒地,人地鄉郊開條976都眼紅要唔比開 ...

或者咁,學小巴、內地咁,巴士同MTR可以合作搞轉乘優惠(個人建議$1),咁樣或者可以整到D M線。