hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 何解新巴798越做越頽?
開啟左側

何解新巴798越做越頽?

932gz6061 發表於 2021-4-8 13:34 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-4-8 13:25
我個人支持你九巴開線去偉業街呢個建議,以替代本人建議797行觀塘道後的服務空白。 ...

797行觀塘道做乜?
98一日得3000人,唔駛啦
053h4 發表於 2021-4-8 13:36 來自手機 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2021-4-8 13:36 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-4-8 13:16
觀塘山區議員肯
運吉都唔會批...

條山路仲係藍色勢力渣旗 冇話唔得既
mrm23 發表於 2021-4-8 13:38 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-4-8 11:46
你計載客率不反映事實全部,因為載客率只睇一點,但係95全程有上有落。
798就無呢知歌唱,沙田總站往火炭 ...

係的係的,
95就大把巿區流水客,798 就一個將軍澳區內客都冇。

932gz6061 發表於 2021-4-8 13:42 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-4-8 13:36
98一日點止3000人,單係繁時正班加加班車,都唔止啦。

不過九巴幾時開線去偉業街,等797可以飛偉業街? ...

我觀察過98發現得3000人lor

九巴幾時開線去偉業街輔助797?
JX9097 發表於 2021-4-8 13:49 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-4-8 13:21
其實有咗將轉之後,最有可能會係798A延長服務時間,時段內798飛坑口
不過算吧啦,事實上798以致任何將沙 ...

其實依家將沙堅難搞
要拆,又冇資源,又唔夠客(主要係康城/ 將南唔buy)
唔拆,山上又冇直車(單靠康翠唔夠客)

反正依家新巴都死頂797
由得康城班客上去將轉轉車算數,798B收歸國有
798A大刀闊斧改線,用類似290X方式出入,來回方向各2班

去程
將軍澳站》調景嶺》尚德》康翠》馬油塘》
自由發揮》大老山》沙市》火炭

回程
火炭》沙市》大老山》自由發揮》馬油塘》
康翠》尚德》調景嶺》將軍澳站

ViviTse 發表於 2021-4-8 14:17 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2021-4-8 13:22
講緊山上客快左 798A而家下繁塞完繞道隧道仲要入坑口寶林先上山 行山出大隧之後落牛池灣跟290入將軍澳 山 ...

噢,我以為你#238樓講緊798A,B原有客源 兜山路會快咗,原來只係講緊康翠客
不過都係果句,798A,B如果兜山路,過去/現在/將來能夠觀塘山加站=九巴反對,過去/現在/將來不能觀塘山加站=新巴反對

獨市係獨市,不過得果1-2個班次,行山路定隧道對康翠客量有幾大變化呢?要轉88X/88/鐵嘅 依然會轉,"死等"798A嘅依然會798A
如果改道上山之後,寶坑/尚德班客全部轉投798 (或者地鐵/上面其他版友所謂296A轉88X),而寶達/秀茂坪又加唔到站 幫唔到手上滿架車,
咁巴士公司角度,何不用果部車開多班798轉虧為盈算?寶林角度,開多班798有位坐好過。調將坑角度,兩繁得返798慢車,下繁沙田又難上

多方 (好可能包括巴士公司自己) 反對之下,係咪真係咁容易改到呢?
我會反建議 98A<>88 全日提供轉乘優惠,甚至 290<>88 減價,尤其前者可行兼可以迅速落實
長遠而言,不如研究吓88拆線/特車入安峯+康翠啦,反正安峯果位議員都唔怕做"醜人",開得口 九巴實同你研究
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2021-4-8 14:22 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-4-8 13:49
其實依家將沙堅難搞
要拆,又冇資源,又唔夠客(主要係康城/ 將南唔buy)
唔拆,山上又冇直車(單靠康翠 ...

自由發揮係行新清 定係觀繞先 如果行觀繞,班客應該將轉/觀轉/地底/798見
如果行新清,朝朝塞到咁,本身唔搭798B嘅一樣唔會搭,搭開798B嘅都唔會搭

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
jasonau 發表於 2021-4-8 14:22 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2021-4-8 12:27
唔知點解你覺得會係倒米
假設特車上晒山 對山上來講即係多2架車上車 仲要獨市 繁時行山仲要快過行繞道 客 ...

想喺觀塘山加站...我覺得就算九巴肯...
運吉都唔會俾...
88除非唔想做生意啦...
jasonau 發表於 2021-4-8 14:27 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-4-8 13:09
其實無論唔同立場的人,都指出98個別時段服務不足。

可見797有迫切需要行番觀塘道紓緩98不足。

我個人嚟講反而覺得98係服務過剩添喎....
條條線有人等就要第二條線嚟輔助仲得了?
如果98真係需要797嚟支援...
九巴就會加車再加車啦, 明顯而家無呢個需要...
屎水亦唔會想嚟同你爭客...

同埋將馬想九巴做係因為想將軍澳納入大隧轉乘遮....
唔係話798服務不足...唔好偷換概念啦~