hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦 X98 特快來往 彩虹邨紅萼樓 及 將軍澳工業邨 ...
開啟左側

建議開辦 X98 特快來往 彩虹邨紅萼樓 及 將軍澳工業邨

ViviTse 發表於 2021-4-8 14:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

為方便 將軍澳工業邨、日出康城、將軍澳南乘客 特快來往 將軍澳隧道、觀塘道、彩虹邨 各個巴士轉乘站 及方便轉乘鐵路,
建議九巴98線參考X90停站及收費,開辦特快輔助線X98全日來往彩虹邨紅萼樓,於觀塘道只作有限度停站,成為將軍澳南首條觀塘九巴線,
並增設跨灣大橋、將軍澳隧道轉車站、觀塘道、彩虹邨九巴轉乘及港鐵轉乘優惠(九龍灣站),改經跨灣大橋避開環保大道塞車。
建議X98線全日服務,與98線聯合班次日間10-15分鐘一班,助改善98(X98)線於非繁忙時段的客量及營收,詳情如下:

X98 往 彩虹邨紅萼樓 / 將軍澳工業邨 (特快/循環線)
經 日出康城 將軍澳聯用大樓 將軍澳隧道轉車站 觀塘市中心

1. 將軍澳工業邨 $11.4
2. 駿宏街
3. 駿才街
4. 駿盈街
5. 駿光街
6. 環澳路 (新站,近日出康城LP6,跨灣大橋康城段建議轉乘處)
7. 調景嶺公園 (新站,寶順路近將軍澳聯用大樓,跨灣大橋將南段建議轉乘處)
8. 將軍澳隧道轉車站 (將軍澳隧道建議轉乘處)
9. 創紀之城 (觀塘道建議轉乘處)
10. 九龍灣站 (港鐵觀塘線建議轉乘處)
11. 彩虹邨紅萼樓 (循環點,彩虹建議轉乘處)
12. 牛池灣村 (彩虹建議轉乘處)
13. 九龍灣站 (港鐵觀塘線建議轉乘處)
14. 觀塘市中心 (觀塘道建議轉乘處) $7.6
15. 將軍澳隧道轉車站 (將軍澳隧道建議轉乘處) $5.4
16. 將軍澳聯用大樓 (新站,寶順路近調景嶺公園,跨灣大橋將南段建議轉乘處)
17. 環澳路 (新站,近日出康城LP6,跨灣大橋康城段建議轉乘處)
18. 大赤沙消防局
19. 駿日街
20. 將軍澳工業邨

多重轉乘優惠建議:
  • 九巴跨灣大橋將南段、康城段轉乘網路 (見未來發展建議)
  • 九巴將軍澳隧道轉乘網絡 (免費/補差價)
  • 九巴觀塘道轉乘網絡 (-$4.20)
  • 港鐵九龍灣站轉乘優惠 (-$0.60)
  • 九巴彩虹轉乘網絡 (-$4.20)

未來發展建議:
  • 研究重組/縮短290B及290X,將軍澳工業邨/日出康城/調景嶺南部可選搭X98轉乘290系路線直達目的地
  • 增設跨灣大橋轉乘網絡,於調景嶺公園/將軍澳聯用大樓/環澳路轉乘其他跨灣大橋/將軍澳藍田隧道新線可享優惠

以上。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
lsc04d11 發表於 2021-4-8 22:07 來自手機 | 顯示全部樓層
就咁睇唔快得幾多 而折返又好似較花時間 有咩車必要去彩虹轉而九龍灣觀塘冇?
 樓主| ViviTse 發表於 2021-4-9 03:49 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-4-8 22:07
就咁睇唔快得幾多 而折返又好似較花時間 有咩車必要去彩虹轉而九龍灣觀塘冇? ...

1. 定線方面,想覆蓋埋九龍灣站一帶的話,牛頭角站唔調頭 下一個調頭位已經係彩虹 所以選擇紅萼樓調頭。

2. 速度方面,將軍澳段主要避開成日塞車嘅環保大道(就咁google search果區區議員+環保大道塞車已經有一大堆新聞),
 其次寶順路北行有巴士專線「打尖位」直上將隧,將軍澳區內慳4個站加返2個 慳幾個燈位 仲有得打尖上隧道。
 而觀塘道之所以塞,係因為車多+燈位多+站多,前兩樣無快方法可以改善到,但觀塘段慳3個站已經唔少;
 尤其是大西北/北區/大埔/沙田/馬鞍山等等線 全部喺觀塘道站站停,早少少牛池灣轉total慳5-6個站 "直飛將隧"。

3. 轉乘方面,雖然觀轉已經做到大部分,但做埋彩轉 覆蓋面會再闊少少,
 細區來講例如慈北/新蒲崗內街/四彩/東頭邨/中大一帶,大線來講有290系、214、88等線,
 長遠安達臣/將軍澳/新舊清沿線再發展,可能會有其他新線轉乘,甚至可研究33停牛池灣

4. 發展方面,停環澳路及將軍澳聯用大樓 可以方便到康城南部居民、將南通勤客,而唔直接踩入796S/797地頭。
 再加上跨灣大橋啟用後,預期陸續會有新線經果處,呢兩個站可以方便轉乘其他巴士,例如來往區內,
 或者作為將藍隧道轉車站以外多一個選擇 (尤其是如果未來將藍隧道轉車站無接駁車/接駁班次疏)。
 同埋 X98 建議收 X90 嘅價位,一來里數真係長咗 同埋提速變特快 提供更多轉乘優惠之餘 時間換金錢,
 二來新cover嘅聯用大樓 行一大段路出調景嶺站搭地鐵 出觀塘轉車$5.7 出彩虹轉車$7.1,
 而 X98 出去轉都價錢相若 只係補$7.2 ($11.4 - $4.2),再加上對調景嶺/將南/月票客來講算近過296A,
 三來呢個價位可以期望巴士公司會維持良好嘅服務,更少出現所謂嘅「將部車放落大西北線仲好 位位近20蚊」,
 而每位乘客只係比多3蚊多d 但可直達彩虹轉車 (若想平 往工業邨方向亦可於觀塘/將隧先轉)。

LauCT 發表於 2021-4-9 19:00 | 顯示全部樓層

其實可以改272S,將佢變成來往白石角、科學園及鑽石山、康城及將軍澳工業邨 嘅雙客源路線
 樓主| ViviTse 發表於 2021-4-9 20:07 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2021-4-9 19:00
其實可以改272S,將佢變成來往白石角、科學園及鑽石山、康城及將軍澳工業邨 嘅雙客源路線 ...

唔認為巴士公司/運輸署會咁做,原因:(1) 272S非全日線
(2) 預期白石角乘客會反對加價
(3) 今年度RPP建議招標大埔及白石角至將軍澳新線,再加上兩個轉乘站陸續啟用,預期唔會開2條新白石角線
(4) 大老山隧道至將軍澳將設多條新線,預期272S無法延長
LauCT 發表於 2021-4-10 14:25 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2021-4-9 20:07
唔認為巴士公司/運輸署會咁做,原因:(1) 272S非全日線
(2) 預期白石角乘客會反對加價
(3) 今年度RPP建議 ...

咁如果290B改經觀塘道跟X90行好唔好?
西貢區居民
 樓主| ViviTse 發表於 2021-4-10 17:56 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2021-4-10 14:25
咁如果290B改經觀塘道跟X90行好唔好?

意思係290B不停 寶盈花園至白虹樓?我認為沿線嘅乘客好可能會反對,而且巴士公司唔想失去profit maximization
LauCT 發表於 2021-4-10 22:13 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2021-4-10 17:56
意思係290B不停 寶盈花園至白虹樓?我認為沿線嘅乘客好可能會反對,而且巴士公司唔想失去profit maximiza ...

即係不停 怡心園至白虹樓。我認為沿線嘅乘客唔會反對,因為290B嘅主要服務對象係荃灣去將軍澳返工返學嘅人,而且亦有290、290X等替代路線
西貢區居民
 樓主| ViviTse 發表於 2021-4-11 00:55 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2021-4-10 22:13
即係不停 怡心園至白虹樓。我認為沿線嘅乘客唔會反對,因為290B嘅主要服務對象係荃灣去將軍澳返工返學嘅人 ...

康翠、觀塘山會唔會唔反對呀 尤其是曾經有網友 想95M+298E之類嘅路線全日合體 一程車觀塘山、康翠直達工業邨
加上九巴自己做少咗客 又無新客源填補(例如科大客),無乜誘因咁改
LauCT 發表於 2021-4-14 15:18 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2021-4-11 00:55
康翠、觀塘山會唔會唔反對呀 尤其是曾經有網友 想95M+298E之類嘅路線全日合體 一程車觀塘山、康翠直達工 ...

提起科大客,如果將91P延長至工業邨呢?(半見村之後直行去環保大道)科大客同工業邨客搭同一架車咁好唔好?
西貢區居民