hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有地區組織引用區議員訪問批評小巴公司阻撓 47B 開辦 ...
開啟左側

有地區組織引用區議員訪問批評小巴公司阻撓 47B 開辦

ahken 發表於 2021-4-8 16:52 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2021-4-8 12:42
因為不久前政府開口說明Bravo財政問題,相信政府擔心Bravo不做,沒有人接手。
90問題是現在運輸署及巴士公 ...

我都係果句, 唔想做就交牌, 最多一年半載嘅陣痛啫(或者屎水痛定思痛加價之餘出番車費回贈)

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
Fong_2132 發表於 2021-4-8 18:02 | 顯示全部樓層
說到底就係運吉無能, 驚左小巴佬

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
Fredhui + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

JX9097 發表於 2021-4-8 19:14 | 顯示全部樓層
Fong_2132 發表於 2021-4-8 18:02
說到底就係運吉無能, 驚左小巴佬

睇邊個對手啫
你睇下捷輝咩下場
ATSE40 發表於 2021-4-8 20:28 | 顯示全部樓層

睇返一開始城轉開之前,係 46X 係單向經全條和宜合道,係後尾城轉開之後幾個月運輸署先招標開條而家叫 403 嘅物體,啫又係一個九巴唔做小巴先做嘅情況。

小巴公司唔想 47B 開又有咩問題?條 47B 係完全喺 403 系個範圍入面,有邊間嘢會肯撳住俾人搶?九巴喺招標 806A/B 嗰陣夠用條 82C 反對啦。當然,個情況係唔同,一個係用一條全日線反對一班車,一個係用四班車反對人哋開全日線。

雖然係咁,而家大咬到話 43S 全日都唔要城轉轉車都唔肯,係都要條全日疊住條 403 系嘅線,當真係開俾你啦,咁應該開咩班次?收咩價?派幾多車?擺邊度?做太密又搶晒小巴啲客,你個區又無位擺;做唔密又變到好似 8 號仔、73A 咁半天吊。車俾呢條線定俾 40P 定 35X 先?定當區嗰邊嘅巴膠以為自己住緊嗰度叫啟德?

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
Snoopy@FB8617 + 5 唔講以為東北葵剩係會去沙中

查看全部評分

腦補當真,真要補腦
kay 發表於 2021-4-8 20:49 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-4-8 20:28
睇返一開始城轉開之前,係 46X 係單向經全條和宜合道,係後尾城轉開之後幾個月運輸署先招標開條而家叫 403  ...

其實有D LOGIC你應該都明

小巴ONLY?無選擇,我要開巴士!

小巴同巴士鬥搶客?千錯萬錯都係小巴錯!

世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2021-4-9 13:40 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
LN9267 發表於 2021-4-9 22:18 | 顯示全部樓層

https://www.facebook.com/446773418782613/posts/3687254024734520/?d=n

今次又到南區交通組織出聲,其實多人關心也是好事,能夠喚起居民關注。

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
kay 發表於 2021-4-9 22:37 來自手機 | 顯示全部樓層
其實當年中巴如果唔係將63行平日,65行假日,小巴應該未必有位入。而40係運輸署招標路線,只係證明唔到係巴士無興趣做揾小巴做。但小巴佬角度,我做起左條線,當然唔想有人踩場。當然39c 63A 51s 唔應該存在
ccchhhuuunnn 發表於 2021-4-9 23:24 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2021-4-7 19:42
以前啲區議員通常都會嘗試圓滑啲,同小巴商打好關係有商有量。但而家發現啲小巴公司係官商勾結,都冇得傾嘅 ...

以前區議員同小巴老細圍威喂,充滿利益關係
而家好多轉曬黃唔督爆你等幾時?
053h4 發表於 2021-4-9 23:30 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽