hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

Advertisement

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有地區組織引用區議員訪問批評小巴公司阻撓 47B 開辦 ...
開啟左側

有地區組織引用區議員訪問批評小巴公司阻撓 47B 開辦

ahken 發表於 2021-4-8 16:52 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2021-4-8 12:42
因為不久前政府開口說明Bravo財政問題,相信政府擔心Bravo不做,沒有人接手。
90問題是現在運輸署及巴士公 ...

我都係果句, 唔想做就交牌, 最多一年半載嘅陣痛啫(或者屎水痛定思痛加價之餘出番車費回贈)

截至2021年5月4日, 已有998累積積分
Fong_2132 發表於 2021-4-8 18:02 | 顯示全部樓層
說到底就係運吉無能, 驚左小巴佬

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
Fredhui + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

JX9097 發表於 2021-4-8 19:14 | 顯示全部樓層
Fong_2132 發表於 2021-4-8 18:02
說到底就係運吉無能, 驚左小巴佬

睇邊個對手啫
你睇下捷輝咩下場
ATSE40 發表於 2021-4-8 20:28 | 顯示全部樓層

睇返一開始城轉開之前,係 46X 係單向經全條和宜合道,係後尾城轉開之後幾個月運輸署先招標開條而家叫 403 嘅物體,啫又係一個九巴唔做小巴先做嘅情況。

小巴公司唔想 47B 開又有咩問題?條 47B 係完全喺 403 系個範圍入面,有邊間嘢會肯撳住俾人搶?九巴喺招標 806A/B 嗰陣夠用條 82C 反對啦。當然,個情況係唔同,一個係用一條全日線反對一班車,一個係用四班車反對人哋開全日線。

雖然係咁,而家大咬到話 43S 全日都唔要城轉轉車都唔肯,係都要條全日疊住條 403 系嘅線,當真係開俾你啦,咁應該開咩班次?收咩價?派幾多車?擺邊度?做太密又搶晒小巴啲客,你個區又無位擺;做唔密又變到好似 8 號仔、73A 咁半天吊。車俾呢條線定俾 40P 定 35X 先?定當區嗰邊嘅巴膠以為自己住緊嗰度叫啟德?

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
Snoopy@FB8617 + 5 唔講以為東北葵剩係會去沙中

查看全部評分

kay 發表於 2021-4-8 20:49 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-4-8 20:28
睇返一開始城轉開之前,係 46X 係單向經全條和宜合道,係後尾城轉開之後幾個月運輸署先招標開條而家叫 403  ...

其實有D LOGIC你應該都明

小巴ONLY?無選擇,我要開巴士!

小巴同巴士鬥搶客?千錯萬錯都係小巴錯!

奉新創建喻:乘客永遠是對的
053h4 發表於 2021-4-9 13:40 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-4-8 20:28
睇返一開始城轉開之前,係 46X 係單向經全條和宜合道,係後尾城轉開之後幾個月運輸署先招標開條而家叫 403  ...

你咁講根本係錯得好緊要, 應該話直頭係雙重標準
呢間小巴公司, 係咪見到巴士做緊就唔去搶人D客先?

為左唔開33X下繁一班東行, 跑條數69係疫情下客量大跌, 再而打算縮時及按巴士建議走線開一班小巴, 呢個直頭係暗示巴士公司搶佢生意巴士唔好加強服務
我都唔數呢間公司招完標, 聲稱蝕錢開多幾多條線出離, 例如63蝕錢, 要開63A, 改下改下取代埋巴士入香港仔中心佢D所謂蝕錢, 咪同當年佢起家話香港仔去銅鑼灣條綠小線蝕錢, 叫中巴放過佢一樣, 佢有無洗橫手開N條支線唔招標先?

佢自己係咪咁大道先? 唔係LOR
佢係咪完全依足程序, 我個人好有疑問

重有, 唔該唔好話九巴唔想做就係巴士錯, 而家無地區專利GA LAR, 無小巴無九巴一樣有新城

你要記著一樣野, 居民及巴士乘客, 係無責任為既得利益者引起的服務不足呢個問題背書
唔係當日決策錯誤, 就要居民無了期咁找數?
石排灣重好笑, 係高登見到, 當年搵政治公關叫區議會係區議會拉倒76X, 巴士錯咩? 居民有錯咩?

好話唔好聽, 過得廿年D人搬出搬入, 可能條邨有三成人係新住客, 呢三成人唔可以有意見?

最後, 我想總結一句, 零和遊戲的思維, 間公司XX做唔好, 就唔好係某區搶人生意的LOGIC係超錯反之係, XX做唔好, 咪引入小巴或其他公司LOR, 唔好隔幾重山借勢污名化某公司, 而目的係保著某D營運商先得GA
56S:運吉對大巴哥的利益輸送?
LN9267 發表於 2021-4-9 22:18 | 顯示全部樓層

https://www.facebook.com/446773418782613/posts/3687254024734520/?d=n

今次又到南區交通組織出聲,其實多人關心也是好事,能夠喚起居民關注。

一個人是一生的總和
kay 發表於 2021-4-9 22:37 來自手機 | 顯示全部樓層
其實當年中巴如果唔係將63行平日,65行假日,小巴應該未必有位入。而40係運輸署招標路線,只係證明唔到係巴士無興趣做揾小巴做。但小巴佬角度,我做起左條線,當然唔想有人踩場。當然39c 63A 51s 唔應該存在
ccchhhuuunnn 發表於 2021-4-9 23:24 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2021-4-7 19:42
以前啲區議員通常都會嘗試圓滑啲,同小巴商打好關係有商有量。但而家發現啲小巴公司係官商勾結,都冇得傾嘅 ...

以前區議員同小巴老細圍威喂,充滿利益關係
而家好多轉曬黃唔督爆你等幾時?
053h4 發表於 2021-4-9 23:30 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-4-9 23:24
以前區議員同小巴老細圍威喂,充滿利益關係
而家好多轉曬黃唔督爆你等幾時?
...

唔關黃藍事。你睇南區其實跨黨派保一間公司。
但係其他區小巴勢力無咁大。
56S:運吉對大巴哥的利益輸送?