hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦45x火炭至海麗邨
開啟左側

建議開辦45x火炭至海麗邨

Kj2052 發表於 2021-4-7 20:59 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由火炭
駿洋邨.        8.6
山尾街
火炭村
禾輋邨
瀝源邨
沙田市中心
城門隧道轉車站
可風中學.        6.2
梨木樹邨
和宜合道運動場
梨木道
藍田街
打磚坪街
大隴街
石英徑
業成街
華員邨
鍾山台
蝴蝶谷新村
甘泉街
大南西街
碧海藍天
海麗邨

由海麗邨
海麗邨.         8.6
碧海藍天
長荔街
饒宗頤文化館
鍾山台
華員邨
業成街
打磚坪街
石宜路
藍田街
和宜合道運動場
石圍角新村
梨木樹邨
可風中學
城門隧道轉車站
沙田市中心.        6.2
瀝源邨
禾輋邨
火炭村
松頭下路
駿洋邨

時間表
由火炭
星期一至五
0610-0710(20)
0710-0810(15)
0810-1730(20)
1730-1830(15)
1830-2350(20)
星期六、日
0610-2350(20)
由海麗邨
星期一至五
0600-0640(20)
0640-0740(12)
0740-1740(20)
1740-1840(15)
1840-2340(20)
星期六、日
0600-2340(20)

-提供北葵、火炭城隧線
-故意避開小巴服務範圍(即不經安蔭)
-長遠加強西九四小龍交通
Quanta 發表於 2021-4-7 22:22 來自手機 | 顯示全部樓層
海麗經青沙話咁快就入到沙田,邊個同你慢慢碌到石圍角先再入沙田
m1210h 發表於 2021-4-7 22:28 來自手機 | 顯示全部樓層
海麗泊街?
Wallacetylt 發表於 2021-4-7 22:34 來自手機 | 顯示全部樓層

反建議:用循環線方式處理,石籬折返
流星☆雨 發表於 2021-4-7 22:46 | 顯示全部樓層
呢條線對四小龍究竟有咩加強作用?
趕客路上 理_得你
384047x 發表於 2021-4-8 01:36 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2021-4-7 22:46
呢條線對四小龍究竟有咩加強作用?

最好笑又要收$8.6而唔收盡10蚊,咁入去做乜?一係收$7.5同286x一樣價就有人肯坐,不過狗巴又唔會show你

一係小巴佬唔反對,放上葵
一係放四小龍收$10掠水
一係唔好做,完
paul2357paul 發表於 2021-4-11 09:26 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2021-4-8 01:36
最好笑又要收$8.6而唔收盡10蚊,咁入去做乜?一係收$7.5同286x一樣價就有人肯坐,不過狗巴又唔會show你

...

286X287X加咗價都係收$7.5收得仲平。
樓主既用意係想做埋四小龍上葵流水既唔介意條線去埋昂船洲。
HM3044 發表於 2021-4-17 01:55 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2021-4-8 01:36

...

收8.6擺明係見46X行城隧收8.6落九龍,佢又想照板煮碗啦
不過火炭開咁遠,起碼要收9.6
一係同46P合併,擺美田開,咁可能都仲收到8.6
美田-美松-石蔭-安蔭-石籬-青山公路-蝴蝶谷-美孚or海麗
咁可能仲有得諗下
384047x 發表於 2021-4-17 18:42 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2021-4-11 09:26
286X287X加咗價都係收$7.5收得仲平。
樓主既用意係想做埋四小龍上葵流水既唔介意條線去埋昂船洲。
...

四小龍上葵流水真係咁多客?
佢收$8.6,班美孚/四小龍居民又唔會show佢
收$7.5九巴無誘因做,走線可能都比小巴佬反對
咁一係上葵止步,收$7.5
一係拉落四小龍呃里數,收$9.5,否則成個建議不設實際
384047x 發表於 2021-4-17 18:51 來自手機 | 顯示全部樓層

HM3044 發表於 2021-4-17 01:55
收8.6擺明係見46X行城隧收8.6落九龍,佢又想照板煮碗啦
不過火炭開咁遠,起碼要收9.6
一係同46P合併,擺 ...

咁我寧願做番火炭,起碼居民可以一程過,唔洗286x再轉車

反而美孚四小龍應該開多條支線,擴大青沙轉乘網去白石角