hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 怡和街巴士站站位重組
開啟左側

怡和街巴士站站位重組

boco1211 發表於 2021-4-10 21:47 | 顯示全部樓層

一係搬 914/8 去希慎?914班次唔算多同埋唔算多人等,放hysan勉強仲攝到個位係E11果度

可以諗下搬11去怡和街,同5B/5X/26一齊排

同埋可以研究下用渣甸街嘅可能性,起碼試下673入去落客(雖然幫唔到幾多)
ATENU364TC196 發表於 2021-4-10 21:48 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-4-10 14:12
有問題。西區居民坐的係短途線,短途線行多幾步路左會搭巴士?

怡和街行去希慎真係幾步路咋喎大哥⋯⋯

你咁講嘅5B/5X 嗰啲使唔使每100米加返個站,北海加返個,軒小又加返個,盧押道又加返個?
ATENU364TC196 發表於 2021-4-10 21:58 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2021-4-10 19:38
8 號車搬前就算係同其他東區線睇齊嘅,不過 5B 5X 應該無位再搬埋過去,南區嗰邊又唔會肯將 592 個 stand ...

72A 96 72 77 592 根本上其實有空間合併成為兩個站位

咁就一定夠位俾5B 5X 26停埋希慎,反正呢三條線都已經疏咗一截

希慎比起怡和街本身就唔稱得上係爆,起碼唔會阻住啲巴士通過先,何況依家成個希慎出邊啲線條條都好似係善水想開刀嘅對象,條條佢都唔想做,使乜驚住會爆

ATENU364TC196 發表於 2021-4-10 22:07 | 顯示全部樓層

boco1211 發表於 2021-4-10 21:47
一係搬 914/8 去希慎?914班次唔算多同埋唔算多人等,放hysan勉強仲攝到個位係E11果度

可以諗下搬11去怡 ...

反而應該統一番希慎嘅全部都係港島區內線,怡和街嘅就全部都係過海線,始終咁樣會方便乘客好多
依家成日都係希慎唔多巴士埋,但係怡和街就頂到出去中圖,實在唔應該再塞啲巴士落去停怡和街

短期而言應該做咗站位重組呢啲簡單野先,長遠就再睇吓可唔可以安排巴士行渣甸街作替代路線,其實咁已經舒緩咗好多,始終安排巴士喺渣甸街設站有一定難度

boco1211 發表於 2021-4-10 22:08 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2021-4-10 21:58
72A 96 72 77 592 根本上其實有空間合併成為兩個站位

咁就一定夠位俾5B 5X 26停埋希慎,反正呢三條線都 ...

其實南區線仲有唔少人搭,就算平日黃昏、假期下晝、8/9點 南區線全部都係人,全部都派過到第二條線嘅站頭,72/77嗰啲都排到去8P甚至23個站係好正常,仲要有海量嘅8P/2X/2A咁係度放客,成個站其實係好亂

唯一勉強仲有空間係72A條隊,始終平日半個鐘先有一架,但假期20分鐘一架,比唔到啲咩落去,俾到盡都係914
kay 發表於 2021-4-10 22:15 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2021-4-10 22:08
其實南區線仲有唔少人搭,就算平日黃昏、假期下晝、8/9點 南區線全部都係人,全部都派過到第二條線嘅站頭 ...

72A同96同一條隊
但人多既話,都會排到72條隊

係592向另一邊發展好少少

其實西隧巴又好少排到112/116長度

930X 948最多都係20-30人
962X 968就可能有30-40人
962B 936就10-20人

但以兩巴性格
城巴930都係大熱,RPP仲要做大967X
九巴睇會否拉961

唔理你多唔多車,有幾多人等
有生意就做
世界很簡單 人類很複雜
boco1211 發表於 2021-4-10 22:26 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-4-10 22:15
72A同96同一條隊

72A 96 應該仲係兩條隊平排(如果無變嘅)

673 同 914 應該係兩條最唔關事同最唔大影響嘅兩條線可以搬到去希慎,其他一郁就幾條一齊郁
ATENU364TC196 發表於 2021-4-10 22:27 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2021-4-10 22:08
其實南區線仲有唔少人搭,就算平日黃昏、假期下晝、8/9點 南區線全部都係人,全部都派過到第二條線嘅站頭 ...

雖然南區線仲係唔少人上,但72 77 72A 96 592 依然都係一兩條路線就用一支站柱,仲要每支站柱相距接近成個車位

後面嘅怡和街情況就惡劣好多,一有936/968,108/914/948 就齊齊唔使上,然後骨牌式效應咁樣頂住後面拉龍

係咪可以考慮吓72 77 72A 共用一個站柱,96 592 又另外用一個,兩支柱相距大約係一架巴士車位多少少(留位俾巴士抽頭),然後多咗嘅位就俾5B/5X/26 放晒上去(三條線都係開緊趕客級班次,唔會造成太大影響)

咁怡和街就可以拉鬆返啲站位,唔使後面放到密質質,108/116/914/948/936/673/968 完全打晒交,頂死銅鑼灣
ATENU364TC196 發表於 2021-4-10 22:31 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-4-10 22:15
72A同96同一條隊

疫情前夜晚多人起上嚟,948 968 嗰啲排四十幾人係等閒事,好多時上客要上成分幾鐘,然後948/968/930X/108/116 條隊就打晒交
kay 發表於 2021-4-10 22:44 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2021-4-10 22:27
雖然南區線仲係唔少人上,但72 77 72A 96 592 依然都係一兩條路線就用一支站柱,仲要每支站柱相距接近成 ...

3條線一站牌
希慎畫3條排隊線
行人路就唔駛行
空間有限,點改都會有負面影響
世界很簡單 人類很複雜