hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 怡和街巴士站站位重組
開啟左側

怡和街巴士站站位重組

ATENU364TC196 發表於 2021-4-10 22:53 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-4-10 22:44
3條線一站牌
希慎畫3條排隊線
行人路就唔駛行

都係第一個站牌先會出現三條排隊線,其中一條排隊線可以反方向排(西行方向開始排),其餘兩條排隊單就東行方向開始排,問題相信不太大

夜晚怡和街108 930X 948 968 呢四條隊係搞到條行人路直情好難行⋯⋯
boco1211 發表於 2021-4-10 23:11 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-4-10 22:44
3條線一站牌
希慎畫3條排隊線
行人路就唔駛行

兩個站都唔係好多位,有好大改善係好難,但係改少少應該幫到少少手,我會建議兩邊各自執少少,8/11/914/673改站

姐係咁:
希慎廣場:592,72/77(一個站牌兩條隊),38/42/65(一個站牌兩條隊),72A/96(一個站牌兩條隊),2A/2X/8/8P/25A,23/23B/15B,E11/E11A/673/914(一個站牌兩條隊)
怡和街:112,5B/5X/11/26,967X/969,962B/X(一個站牌兩條隊),930X,936/A,948,968/108(一個站牌兩條隊),116

- 香港仔線成組搬前一個位,比多少少空間排隊,費事好容易就排到去希慎門口
- 15B搬去跟23/23B排純粹增加多少少曝光率
- 怡和街唔啱落客,673改咗係希慎站尾落客,8改咗跟8P停,影響唔大
- 914改喺希慎上車,同E11分兩條隊排
- 怡和街112去到962嗰度都無改,只係加咗11同5B一齊做流水
- 116搬到去最尾,預咗條隊可以排過紅綠燈,紅綠燈果度行人路闊啲
- 原本116就變咗係108/968,一個站牌兩條隊,預計會唔少人排(恆生門口)
- 930X同948中間就搵936隔一隔,全部有獨立站牌
m1210h 發表於 2021-4-10 23:42 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2021-4-10 21:48
怡和街行去希慎真係幾步路咋喎大哥⋯⋯

你咁講嘅5B/5X 嗰啲使唔使每100米加返個站,北海加返個,軒小又 ...

作為5X常客,我覺得停希慎真係好D,怡和街唔知排邊條隊,成日同112撈亂,再加上埋站有時都俾西隧紅隧線塞住,反觀希慎呢個問題應該冇咁嚴重
EX-TL 發表於 2021-4-10 23:58 | 顯示全部樓層

如果怡和街真係咁亂, 不如914 936 948搬去伊榮街, 呢三條線同其他路線關連性唔大, 夾埋客量同班次亦唔夠其他線多, 影響最小.
ATENU364TC196 發表於 2021-4-11 09:39 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2021-4-10 23:58
如果怡和街真係咁亂, 不如914 936 948搬去伊榮街, 呢三條線同其他路線關連性唔大, 夾埋客量同班次亦唔夠其 ...

你睇睇#26 講嗰個客量分佈先,你講嗰三條線唔係每條都適合搬去伊榮街⋯⋯

況且伊榮街個站嘅選址亦唔太靚,好多時右邊有違泊嘅話,有巴士埋站一樣會頂住後面

將某啲線搬返落去希慎已經好好多
ATENU364TC196 發表於 2021-4-11 09:57 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2021-4-10 23:11
兩個站都唔係好多位,有好大改善係好難,但係改少少應該幫到少少手,我會建議兩邊各自執少少,8/11/914/ ...

怡和街淨係冇咗8/673/914,但就多咗條要上客嘅11,似乎冇乜改善
另外我諗116 一直唔擺最尾嘅原因係因為好多時去到繁忙時間都會出現兩架116,如果將116 個站放到去最尾,第二架等埋站嘅116就會入唔到站,頂住後面

反觀踢走5B/5X/8/26,可能加埋673 去哂希慎,對怡和街嘅狀況真係會好好多,只要希慎嘅站位重新分配得宜,相信唔會造成太多嘅擠塞,淨係前面南區五寶合併返用兩支站柱,已經多番成個站位出嚟俾5B/5X/26/(11)去停

boco1211 發表於 2021-4-11 14:42 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2021-4-11 09:57
怡和街淨係冇咗8/673/914,但就多咗條要上客嘅11,似乎冇乜改善
另外我諗116 一直唔擺最尾嘅原因係因為好 ...

其實唔係怡和街先多人,希慎都好多人兼好亂,只不過希慎巴士站隔離唔係鋪頭而係玻璃幕牆同寫字樓出入口,混亂程度無怡和街咁高,但兩邊都好唔夠用
希慎個站上落都有,放工時間仲有8P/2A清車,要嘅位唔少,但係怡和街主力上客,673/8呢啲落得多客但好少甚至無客上嘅調去希慎,比11落得多客但同時上得多客嘅停5B個位,同埋11落得多客嘅時段未去到放工時間最多人嘅時段,加上班次唔算特別多,影響唔大,但係5B班流水客又多部車上

其實搬咗11去怡和街,用11而家個排隊位比914用,11同5B/5X/26一齊排,計落有效率,下繁5B/5X少車,用11/26分擔班客仲有著數,放怡和街一個排隊位俾930X/948分開上車位仲好

一個站牌出現三條排隊線個情況會好混亂,就算改592個排法都好難攝多條隊落去,多人嘅時候條條隊都係人,仲要少咗個上車位實在講唔通,南區線加埋嘅班次唔係少

睇番條數,一加一減,怡和街會少咗車埋站

wingho_cwh 發表於 2021-4-11 20:43 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2021-4-10 22:27
雖然南區線仲係唔少人上,但72 77 72A 96 592 依然都係一兩條路線就用一支站柱,仲要每支站柱相距接近成 ...

你咁樣做其實係合理化緊佢開趕客級班次嘅行為
問題係,大西北過海客係客,港島客唔係客?
不如以後港島區開新線要諮詢埋大西北?反正港島區每多一架,大西北就少一架?
That's totally ridiculous

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
053h4 發表於 2021-4-11 21:03 來自手機 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2021-4-11 21:55 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-4-11 21:03
因為長途線補貼緊港島。

唔好咁多幻想啦好唔好
根本屎水啲大西北線得單向夠客,逆向不嬲都係小貓二三十個,得 962 早繁入屯門係比較好睇
夜晚出港島三十個都畀多佢

962 962B 962X 點解非繁忙時間要三併二?因為燒緊錢囉
967 點解 propose 變大兩味?都係因為入黑燒緊錢囉
(當然,唔代表城巴呢兩個方案係好,因為工作關係,我都做過 962 逆向乘客兼 962 變 962B 受害者,日光日白兜深井,反而深夜有需要兜深井先嚟快,真係好倒胃口兼唔 make sense 嘅一件事嚟

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036