hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有關注組建議N969雙向不經屏山
開啟左側

[其他] 有關注組建議N969雙向不經屏山

士刁拔尼.奧 發表於 2021-4-10 15:23 | 顯示全部樓層

仲未明白而家屎水做咩?明顯就係一櫈兩坐
同時又回應議會話要多元交通,又要加強通宵服務
邊個出聲都大條道理俾返老運.屎水等批鬥

一條N969做晒洪天兩區來往屯門通宵線
你攪條N960去洪水橋又點?天水圍點先?自己搭吓610S先講啦

可以話埋,N368同N969咁改
改完,加埋NA37,成條青公以後唔會再有其他通宵車
去屯門?N969分段
去元朗?N368分段
去天水圍?N969分段
出市區?N368元朗或美孚轉車/去尖沙咀就直達紅隧口
CZ_6686還錢!
JC8385 發表於 2021-4-10 15:38 來自手機 | 顯示全部樓層
士刁拔尼.奧 發表於 2021-4-10 15:23
仲未明白而家屎水做咩?明顯就係一櫈兩坐
同時又回應議會話要多元交通,又要加強通宵服務
邊個出聲都大條道 ...

又點?唔通唔出聲齋做羊牯?
價就加完一次又一次,路就越搞越兜
N368拉上天水圍收佢皮算啦,起碼有得用月票
 樓主| tina 發表於 2021-4-10 16:52 來自手機 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2021-4-10 15:38
N368拉上天水圍收佢皮算啦,起碼有得用月 ...

最弊天水圍係城巴地頭呢
除非係洪福開上天鐵、天慈、朗屏、山水樓、大馬路再出返市區
timewater 發表於 2021-4-10 17:42 來自手機 | 顯示全部樓層

最好不經屯門,咁天水圍居民就可以更快返到屋企,有足夠嘅休息。
JC8385 發表於 2021-4-10 20:09 來自手機 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2021-4-10 17:42
最好不經屯門,咁天水圍居民就可以更快返到屋企,有足夠嘅休息。

大欖隧道要收費
行屯公節流停屯公三站對本區居民有benefit係可以嘅
但碌青公站站停呢吓實在欺人太甚
士刁拔尼.奧 發表於 2021-4-10 21:27 來自手機 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2021-4-10 15:38
N368拉上天水圍收佢皮算啦,起碼有得用月 ...

最後果句的答案:N269轉N368幫到你
而講兜,兩邊行法時間差異真係咁多?
反而班返早去屯門嘅方便咗,呢啲時間又點計?

仲有,隨時改完之後玩N962同962N轉乘,不如話同屎水去砌點樣食特快客,例如唔介意推返N11果個改法,不過俾返九龍雙向分段去回敬紅巴唔開旺角特快通宵
士刁拔尼.奧 發表於 2021-4-10 21:28 來自手機 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2021-4-10 20:09
大欖隧道要收費
行屯公節流停屯公三站對本區居民有benefit係可以嘅
但碌青公站站停呢吓實在欺人太甚 ...

好多站其實直走
neoplan720p 發表於 2021-4-11 02:40 | 顯示全部樓層
去到尾都係要講返通宵線於呢個世代仲有幾多條需要做哂全個通宵。

我成日都強調,唔好以為巴士公司開善堂係好事,最終巴士公司蝕大錢要加價,其實又係累乘客。
就算唔講武肺,其實呢幾年香港人既出入、作息時間都同十幾年前有所改變。(可能同人口老化有關?)
所以大家都會見到,呢幾年巴士公司開既通宵線,大部分往住宅區方向,都只係開到2-3pm;而往市區方向就4:30am-5:00am打後先開。
至於本身開足全晚既通宵線,基本上無乜邊條有得加班,反而減班既就唔少。

特別對於路程長,甚至需要牽涉隧道費既長途線,因為成本較高,所以更會容易得到巴士公司「招呼」。
一係減班,一係就改路減成本(例如由行西隧變行紅隧),一係就改路開拓新客源。
講返N969,如果行屯公直插天水圍,其實未必慢過行大欖好多,但如果要做埋藍地、洪水橋,對天水圍來講,車程又太長。
所以,如果唔計公司問題,最理想既可能係:

(a)往新界方向,2:30am前同2:30am後係兩種走線:
2:30am前:N369 上環 -> 電車路 -> 銅記 -> 紅隧 -> 屯公(不停站) -> 整個天水圍
2:30am後:N369 上環 -> 電車路 -> 銅記 -> 紅隧 -> 屯公(停屯公3站) -> 青公(藍地、洪水橋) -> 整個天水圍
咁需求較大既2:30am前時段,大部分天水圍區居民於CWB玩完之後,坐N369返天水圍,一定快過而家N969;至於需求較小既2:30am後時段,就無辦法架啦,一定要兜埋藍地、洪水橋儲夠客先入到天水圍。

咁你會問,2:30am前,藍地、洪水橋班人,可以坐咩?
咁我又覺得,N960 / N360開全晚就無可能架啦,但如果開到2:00am / 2:30am又有無可能?
先唔討論應該經紅隧定西隧(雖然我認為經紅隧係Win-Win),但呢條線可以停屯公三站、良田、兆康(或將來54區)、藍地、洪水橋。咁既可以cover 返2:30am前藍地、洪水橋真空,又可以做埋良田、54區。

問題只係公司問題,呢樣野難以實行……
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
I20091157 發表於 2021-4-11 10:49 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-4-11 02:40
去到尾都係要講返通宵線於呢個世代仲有幾多條需要做哂全個通宵。

我成日都強調,唔好以為巴士公司開善堂係 ...

所以都好難怪點解近年開D N線大部份都係單向幾班。

樓主| tina 發表於 2021-4-11 11:54 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2021-4-11 02:40

我成日都強調,唔好以為巴士公司開善堂係 ...

其實入唔入藍地洪水橋又真係唔係幾緊要
最麻煩係屏山個到,尤其去市區方向係要係朗天路去到路盡頭兜個圈已經係好難睇。
而屏山自己都有N368(如果要改應該一砲過改)

我覺得城巴心態就係等朗邊發展完食埋個到啲客
只不過個缺點係要天水圍齊齊陪兜(起嗎要多10分鐘),佢仲要係唔加車情況下一齊兜。好大機會俾城巴減到35分鐘一班甚至40。

天慈個方面,其實N969天耀開,經天瑞、天恩、濕地公園、美湖、天慈、聚星樓、天鐵上洪天都已經得。