hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士無能,需要小巴加強服務嗎?
開啟左側

巴士無能,需要小巴加強服務嗎?

busnrail_fans 發表於 2021-4-11 00:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

以上水天平邨以及翠麗花園一帶為例 , 無能嘅厹夠膽四死而家連條上水巿中心駁腳線270喺非繁開20分鐘一班,仲衰過直接行路出來往
來往再遠些少嘅聯和墟同埋粉嶺巿中心70K同79K都不外如是,又係有啲時段仲疏車過行路
但係當區又冇任何小巴直接服務當區,聯和墟返天平仲有經邨外圍陳融中學嗰邊嘅55K同埋紅van(去程雖然都經馬會道天明樓站,但係就喺總站上滿曬客)
至於翠麗嗰頭同埋上水巿中心來往天平/翠麗,就只能夠硬食厹,聯和墟返翠麗極其量就得經符興街站嘅紅van,落車行隧道過對面馬路之後再行一大段路先到底

又例如270B,隔離post由前年7月推到而家都係插緊長期班次不足同埋頂閘問題
但係深水埗上水嗰架紅van,就長期繼續喺嘉頓斜對面個站頭呆等大半粒鐘齊人開車

個人認為當局應該藉經當區嘅新綠van線去加強當區小巴服務
例如促成皇后山至北區醫院線同埋華山村至上水巿中心線嘅營辦商,加開皇后山經聯和墟來往天平/翠麗、天平/翠麗來往北區醫院、上水巿中心來往天平/翠麗嘅短途輔助路線,去輔助70K, 79K同埋270嘅服務
而紅van商會亦都考慮下唔夠客嗰陣唔好再喺嘉頓站頭死等爛等,上夠7-9個人嗰陣好行出去長沙灣道打游擊,停270B沿途各站執下270B甚至272E雞,然後行青沙返原線;好似AN1/2執30X, 234X雞咁

版友覺得需要點樣處理?

歡迎討論

EX-TL 發表於 2021-4-11 01:10 來自手機 | 顯示全部樓層
北區自己踩單車啦, 聯和墟-天平邨平路又有單車徑, 根本九巴唔係獨市.

同埋入得新界所見, 好似係咪呢一代青少年人唔多當單車係代步工具, 多數見到一係當消閒或做運動, 一係就係送外賣(包括送石油氣).
Neutroginger 發表於 2021-4-11 01:40 | 顯示全部樓層
以上水天平邨以及翠麗花園一帶為例(出火車站果頭)

天平邨有70K, 261,270,277E, 673
翠麗有 70K, 270, 277E
仲未夠?

班兩蚊雞,月票客 基本上有車就上
唔肯行既, 點都會等, 何況仲有幾飛

跟住又講270B 長期爆, 紅頂長期等客
咁仲加強小巴服務? 加車黎塞?

上水個計時炸彈係雞嶺
仲加埋咁多有客既小巴線係咪想死?
皇后山有十幾座樓, 隨時有三萬人住
起樓又冇起路, 問幾多小巴先夠載?
你諗清楚先出po 得唔得?
天空之神 發表於 2021-4-11 11:33 | 顯示全部樓層

0 生果一句,招標解決問題老九控制住咁大範圍既專利網絡
無競爭永遠唔會進步

但呢個對手唔一定係小巴,可以係巴巴

假競爭行為係港島同埋小九汽既範圍最明顯

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Justshamxx + 1 + 10 Huge C

查看全部評分

.
Kj2052 發表於 2021-4-11 11:43 來自手機 | 顯示全部樓層
270沿途啲人多數行路
kitarolo 發表於 2021-4-11 12:03 | 顯示全部樓層
而紅van商會亦都考慮下唔夠客嗰陣唔好再喺嘉頓站頭死等爛等,上夠7-9個人嗰陣好行出去長沙灣道打游擊,停270B沿途各站執下270B甚至272E雞,然後行青沙返原線

嘉頓返上水紅Van要做中文大學
(埔公)大埔墟、大窩西、聯和墟
先至返上水,九龍仲去兜客咁好大
機會揀返270B/272E。

深水埗返水粉埔本來需求唔算
十分高但多個途徑攤薄,仲有條
劣質東鐵雖經九龍塘轉但一樣有
支持者,故難有大改善,例如72做到
埔公來往西九,好在沙田客約佔四成
(所謂86特快版)唔係大埔早就捱全日化
272E但勁貴,可是非繁九汽都怕難回本。

到大窩西/聯和墟,同270B/72
有BBI都嫌疏啦,成條紅Van無埋
都唔足以令呢兩條線密車返,所以
要嘉頓等滿客先開係唔理想,但勝在
一程過,較可行係設立班次制度。
 樓主| busnrail_fans 發表於 2021-4-12 17:42 | 顯示全部樓層

Neutroginger 發表於 2021-4-11 01:40
以上水天平邨以及翠麗花園一帶為例(出火車站果頭)

嘩!你好似講到天平/翠麗當區所有客唔係$2客、曬證客就係月飛客

但係事實上當區嘅月飛t客寥寥可數
拜北區多年嚟嘅出九龍嘅巴士服務都係重南輕北、重粉輕上所賜
市區全日線嚟講,係近年先得條稍為似樣少少嘅277E,但係都係得喺經常俾人x老母嗰區返工嘅客先有用
返其他區嘅話,正路都出曬去市中心再轉車啦
但係出九龍市區嘅話,啲巴士線都係喺華明loop、早繁仲要坐到佛誕都仲喺馬料水塞塞
而且270又唔似北區性質相近嘅273b同278k咁,有齊曬所有市區跨區線嘅轉乘優惠(得70K有呢啲轉乘優惠,但係疏車過270、天平翠麗上車站又唔夠270就腳,天平翠麗出上水市中心方向,即係往清河方向,仲要唔經火車站/上廣嗰頭)
所以除非係搭978出港島、或者搭279x去青衣/去欖隧口再轉車去荃葵或者深長荔油尖旺,如果唔係有幾可會有天平翠麗人會出上水市中心再轉巴士兼且用月飛搭巴士(去屯元天嘅,因為價錢問題同埋仲有小巴可以搭,更加唔會同你買月飛)
跨區嘅話絕大多數都係搭鐵㗎喇
唔信?!自己搵日早繁搭下270天平/翠麗往上火方向嘅班次,有幾多人八達通係因為月飛扣$0.0,同埋人落車之後會行去邊個方向?!

270B vs 深水埗紅van嗰度,我係講緊紅van應該去巴士中途站兜客,唔好喺總站死等
你就曲解做即使冇人搭都要加車加車加車

好心你做下功課同埋睇清楚人地講緊乜先至回po好唔好?

-------------------我是分隔線----------------------------------

P.S.
我嘅原意喺係想透過皇后山同埋華山嘅新小巴線開支線,長遠取代是但半邊270(天平段或者翠麗段),甚至全條270
呢啲偏遠屋邨屋苑至市中心短途駁腳線,厹都闊佬懶理嘅話,就交俾小巴做
然後褪返啲車出嚟加密70k,甚至其他跨區線啦
到時輪椅客或者巴士轉乘客就搭返70k,反正後者嚟講,厹𨂽咗好多年都係死都唔加跨區線轉乘俾270,覺得有70k就夠

絕對無意想成個北區嘅道路俾小巴塞死

053h4 發表於 2021-4-12 18:24 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
iseen 發表於 2021-4-12 19:10 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2021-4-12 09:42
嘩!你好似講到天平/翠麗當區所有客唔係$2客、曬證客就係月飛客

但係事實上當區嘅月飛t客寥寥可數

用小巴代其實都唔會太理想。你家陣見到好多小巴公司都請唔到司機做服務,再開新小巴線只會令本身唔多車既村好大機會出事。
反而用令一間大巴去打可能會仲好。

老實講,對於九巴黎講,用270代70K 翠麗係最好,不過去得太短途。
老實講,如果九巴肯拉273D上翠麗食270 (上年北區交運會),殺70K 翠麗應該係最好結果。而翠麗去聯和墟用30分鐘一班(未來唔會加唔到班)既 79K 做都唔係唔得,有ETA真心唔難預時間做野同等車。

而270 天平段,可能用 261 + 277E + 673 + 70K 雙向分段代,比70K 加車可能仲好。
transbus 發表於 2021-4-13 00:17 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2021-4-11 01:10
北區自己踩單車啦, 聯和墟-天平邨平路又有單車徑, 根本九巴唔係獨市.

同埋入得新界所見, 好似係咪呢一代青 ...

我好想睇見馬會道單車塞到天安門咁,
然後火車頭尾卡堆滿全個火車沿線嘅單車等上。

北區獨立呼聲到時指日可待
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣