hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) 點解倫敦LHR機場唔見有機場巴士特快去全市各區? ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[UK] 點解倫敦LHR機場唔見有機場巴士特快去全市各區?

michlui0718 發表於 2021-4-12 13:19 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-4-12 10:57
有一啲城市嘅機場一樣無鐵路,但只有一條 local bus 連接市中心,唔會好似伊斯坦布爾咁有成十幾條豪華機 ...

睇得出好明顯你根本唔熟悉個城市
喺London市內甚至整個Southern England Underground同Rail覆蓋率/市佔率係完全冇對手
如果鐵路服務已經完全滿足到個需求,咁仲有咩需要開巴士路線呢?
況且仲要係鐵路方面都已經有唔同選擇,有平有貴添
唔似得香港只有一條機場快綫

不如你去試下搭下一次London市內巴士先講
LHR入市中心巴士點飛公路都冇可能夠TfL Rail快(20分鐘直達Paddington)
你要平既搭返Piccadilly Line都只係大半個鐘
LGW就更加有頻密Thameslink列車服務 半個鐘直達London Bridge
巴士點會有空間做得起?
更加唔好講人口分佈分散客量唔集中個問題

至於你話其他機場都係細機場
我勸你第日疫情過後去Stansted Airport睇吓係咩回事先(睇怕你都係未去過)
你睇google maps得一條跑道就話人地冇客 真係笑大人地個口

好多歐洲廉航(e.g. Ryanair)航線都係Stansted出發
而且鄰近Cambridge呢啲多外來人口既城市
旅遊旺季departure hall個人流分分鐘拍得上香港機場

ksmbh 發表於 2021-4-12 21:36 | 顯示全部樓層
呢幾年已經好左,疫情前Heathorw一路資助巴士公司開線去機場,有First RailAir, Carousel bus都係行Coach
HM3044 發表於 2021-4-12 22:33 | 顯示全部樓層
michlui0718 發表於 2021-4-12 13:19
睇得出好明顯你根本唔熟悉個城市
喺London市內甚至整個Southern England Underground同Rail覆蓋率/市佔率 ...

LGW疫情前仲有Gatwick Express (GX) 不停站直達London Victoria Station
就算而家,都仲有 southern 嘅車經east croydon同clapham junction直達 Victoria
 樓主| miklcct 發表於 2021-4-12 23:15 | 顯示全部樓層

HM3044 發表於 2021-4-12 22:33
LGW疫情前仲有Gatwick Express (GX) 不停站直達London Victoria Station
就算而家,都仲有 southern 嘅車 ...

咁呢啲車都係去市中心,LGW去西倫敦或者東倫敦嘅話有無快捷嘅方法轉最多一次車就到,而唔使入 zone 1?(好比LHR去南倫敦或者北倫敦咁)
進智公交
bus_mister 發表於 2021-4-13 16:10 | 顯示全部樓層
ME 發表於 2021-4-12 03:41
講開嗰幾部豪華Olympian,小弟有幸坐過一次
嗰次應該係2001年左右,雖然仲係機場車
不過已經調左去行Central ...

係,當年阿爺坐覺得冷氣好唔夠。城巴當年90年代尾有諗過接手黎做,不過要搞香港呢邊開cityflyer新線太多野做結果無做到。如果有做到今日可能係都係heathrow CITYFLYER
ME 發表於 2021-4-13 19:26 | 顯示全部樓層
bus_mister 發表於 2021-4-13 16:10
係,當年阿爺坐覺得冷氣好唔夠。城巴當年90年代尾有諗過接手黎做,不過要搞香港呢邊開cityflyer新線太多 ...

如果連英國既夏天,仲要係九十年代,冷氣都唔夠批車的冷氣應該都幾弱

BN1E18LE11WA5PE16SG8
DIH 發表於 2021-4-17 15:42 | 顯示全部樓層

如果唔想入Zone 1,Heathrow Airport > Piccadilly Line > Earl's Court > District Line > Wimbledon > Thameslink > Streatham  唔知啱唔啱心水呢?

Earl's Court轉車唔使出閘,票價唔知係咪計Zone 6>3,全程有電梯或升降機,Wimbledon至Streatham似乎係半個鐘一班。

時間就真係幫你唔到,點都要兩個鐘左右。