hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯赤青馬線待遇大不同
開啟左側

屯赤青馬線待遇大不同

Waiyin12 發表於 2021-4-11 16:22 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

疫情之下,龍運大部分A線都減到非繁60分鐘一班,包括A31, A32, A36, A37, A41, A41P (更加唔好提A38 A47X呢D部份時段暫停服務)

唯獨行屯赤嗰兩條:A33X A34 日間係開緊30...
(某程度上唔算係疫情減班,本身A車非繁開30係正常)

究竟係咩驅使龍運重視屯赤,hea做青馬?
論價錢,屯赤堆線平一大截
論轉乘網絡,青馬堆A線一樣大把獨市位

WHYB630 發表於 2021-4-11 16:54 | 顯示全部樓層
屯赤線表面上收得平,但按里數計其實唔平
而且路線短(特別係A33x),回車回得快,用車又少,開密啲都唔怕蝕
lsc04d11 發表於 2021-4-11 16:56 來自手機 | 顯示全部樓層
我唔否認A33X係仲有非繁30分班次  但都有幾個鐘係60分一班喎  a34更甚  而且佢做54區獨市同埋屯西往藍地至洪水橋6.5分段生意 都係好多60者
kitarolo 發表於 2021-4-11 16:57 | 顯示全部樓層

現時行得屯赤嘅A/E線僅差3蚊

主要係條E33,與輕鐵或鐵巴
因為無轉乘扣減,加埋一定貴過
15蚊,屯赤A線縮得太過份嘅話就
真係連嗰少少生意都無埋。

到青馬路線,A41/E42票價
差60%,其餘嗰啲差額更加大,
即使 A41P A43 所謂獨市都係做
非繁每小時一班,寧願倒客去旗下
其他路線甚至其中一程落返0066
10897106606 發表於 2021-4-11 17:08 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| Waiyin12 發表於 2021-4-11 17:13 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-4-11 16:56
我唔否認A33X係仲有非繁30分班次  但都有幾個鐘係60分一班喎  a34更甚  而且佢做54區獨市同埋屯西往藍地至 ...

啱啱睇完A33X A34 ETA
兩條都係30
miklcct 發表於 2021-4-11 19:15 | 顯示全部樓層

A33X一日未開15-20都唔好話重視啦!A33X可以話係屯赤嘅旗艦路線來架,40分鐘行哂全程,經哂屯門市中心同港珠澳,我重諗住會客似雲來。點知12月一改線已經話非繁30,實在太失望啦,我重諗住條線可以繁時15,非繁20架,點知一開就已經30,而家重衰到部分時段60。

重有A34,我諗住服務範圍咁大,雖然唔經市中心都起碼非繁30啦,點知又係60,重要衰到機場頭車開09:00。

最後就係A33,我當初睇好屯赤開通可以刺激需求,令到條線變非繁30-45,點知最後又係60。
進智公交
elmmoo 發表於 2021-4-11 19:20 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-4-11 19:15
A33X一日未開15-20都唔好話重視啦!A33X可以話係屯赤嘅旗艦路線來架,40分鐘行哂全程,經哂屯門市中心同港 ...

而家去機場/港珠澳 除咗番工仲有咩需求?
開番關先話加班都未遲啦
講真而家有邊條A 線可以開到30
A33X 未有疫情前都係長期20分鐘一班 (不過而家呢條線有一半都分咗去A34/ 將來嘅A36/37)

疫情期間行晒啲中心地區有咩用,根本而家去機場就係低需求
miklcct 發表於 2021-4-11 19:30 | 顯示全部樓層
elmmoo 發表於 2021-4-11 19:20
而家去機場/港珠澳 除咗番工仲有咩需求?
開番關先話加班都未遲啦
講真而家有邊條A 線可以開到30

A33X未有疫情之前係長期30嘅,我係睇好一有屯赤就變15-20,再加A34 30,A36同A37就各自20-30聯合10-15。

但係呢個疫情係唔會完嘅,呢個香港政府根本就無解禁時間表,所謂嘅「清零」根本係不切實際嘅,封關令就不斷永續。人哋英格蘭打咗疫苗,見到個疫情減退,都計劃哂最快5月17日恢復通關啦。反觀香港,7.5M人口得單位數字確診都重永續限聚令,擺明係想整死哂成個香港經濟先安樂。
進智公交
285 發表於 2021-4-11 19:40 | 顯示全部樓層

除左頻密班次,仲有升級服務
成日見過半數 E33 都係升級服務