hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有區議員要求機場巴士重新繞經大欖涌
開啟左側

[其他] 有區議員要求機場巴士重新繞經大欖涌

arfung 發表於 2021-4-13 10:01 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2021-4-13 09:33
為左一日都唔知有無十個,連行五分鐘去屯轉都懶既大欖涌客

令荃灣西/深井客無得用 A38 轉去迪士尼

先唔講A38加停大欖涌與否,現在部份荃灣的區議員的如意算盤,就是:
將A38改行屯赤,在大小欖上屯公直達屯赤,能「順住」行青公,就可以全日服務埋青龍頭。
另一邊屯門的議員見有此提案也爭取能「順路」停埋大欖涌,好似「聯盟」左一齊爭取咁樣。

據說繼續行青馬的話,A38因行車時間問題,公司不願意全日「繞經」青龍頭。
那就要看看下路居民想A38全日服務青龍頭,還是想經青馬有得轉乘迪士尼。
覺得大欖涌果度係「順便」,反而荃灣區對A38的上述利害關係要處理左先…
andy92 發表於 2021-4-13 10:24 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-4-13 10:01
先唔講A38加停大欖涌與否,現在部份荃灣的區議員的如意算盤,就是:
將A38改行屯赤,在大小欖上屯公直達屯 ...

A38 已經全日停青龍頭村

叫做左青龍頭+豪景啦

就算由豪景最遠果座行落去都係 10 分鐘內

得寸進尺真係好難攪

arfung 發表於 2021-4-13 10:42 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2021-4-13 10:24

叫做左青龍頭+豪景啦

係難搞…不過我不是當區人,只係見到他們的議員很積極出聲。
現在先要平衡取捨:

1/ 青龍頭(豪景花園那邊 *青龍頭村站不算)有全日機場線 - A38經屯赤
2/ 青山下路有全日駁青馬轉乘到迪士尼 - A38經青馬

如果(1)係爭贏,屯門那邊就會借機叫兜埋大欖涌才上公路,所以才有青龍頭和大欖對呢件事既「聯盟」。
之前記得有版友爆過料話龍運其實都想將A38改行屯赤…
 樓主| miklcct 發表於 2021-4-13 10:56 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2021-4-13 10:01
真係要搞A38咩? 唔好唔記得俾你去機場方向有分段 回程咪又貴啲?  大欖涌洗駁252?  善用52X,53,61M,252轉 ...

坦白講A38改行屯赤就可以完全覆蓋哂成條青山下路,但會輪到深井嗰邊反對無車行青馬去迪士尼。另一個做法就係A38改做一對循環線,每方向1個鐘一班,機場開之後行屯赤、屯公去屯轉、青山下路去麗城,上返荃灣路返青馬。荃景圍就俾返A31做。

評分

參與人數 1HugeC +2 收起 理由
kitarolo + 2 R8問題永遠拗唔完

查看全部評分

進智公交
kitarolo 發表於 2021-4-13 11:14 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-4-13 10:56
另一個做法就係A38改做一對循環線,每方向1個鐘一班

但係要用多一倍數量派車呢

去老鼠竇一係就變3程車
所謂職員有得買港鐵全月通
一樣勁轉折,深井亦非港鐵可達
遊客就算啦,去玩用多啲時間同
返放工硬食多成粒鐘係兩回事。

將條R8拉遠啲(荃灣/屯轉/屯赤)
又要考慮埋城巴班次問題,永遠拗唔完
 樓主| miklcct 發表於 2021-4-13 11:25 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-4-13 11:14
咁即係要用多一倍數量派車?

應該唔使咁多,當機場25分鐘到屯轉,屯轉25分鐘到麗城,麗城用多15分鐘到青馬,青馬15分鐘到機場,全程80分鐘。亦即係話兩個方向合共3部半就夠跑,而A31再兜埋上荃威呢度加多1-1.5部車。而家路線大約60分鐘跑完,即係起碼要2部半先夠跑,而且荃威又無得同A31跳飛機,以現行時間表一邊開05,一邊開35計,即係要用3部車跑。
進智公交
 樓主| miklcct 發表於 2021-4-13 11:33 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2021-4-13 11:14
但係要用多一倍數量派車呢

去老鼠竇一係就變3程車

迪士尼去深井呢啲郊區明顯就係公共交通唔能夠有效率服務嘅地區,迪士尼呢啲地方嘅僱主(即係迪士尼)要吸引人入去返工就應該提供足夠嘅公司車接送。
進智公交
kitarolo 發表於 2021-4-13 11:36 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-4-13 11:33
迪士尼呢啲地方嘅僱主(即係迪士尼)要吸引人入去返工就應該提供足夠嘅公司車接送。

認同
話之佢門票/酒店加價
嚟收回成本,遲啲元天拗完
龍運行得屯赤,應以非專解決
 樓主| miklcct 發表於 2021-4-13 11:38 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-4-13 11:36
認同
話之佢門票/酒店加價
嚟收回成本,遲啲元天拗完

屯門呢邊嘅問題,屯門區議會已經同龍運講咗數,就話第時屯赤所有A線都會入港珠澳,如果B5恢復12分鐘一班就已經解決哂返工時間嘅問題,亦解決大部分遊客嘅需要。

至於住得深井呢啲地方,郊區去郊區就唔好諗會有乜嘢公共交通啦,真係返工嘅,如果無公司車嘅話,睇下人工夠高嘅咪買架私家車自己揸,再唔係咪轉個份中環工搭962B。除非你做嘅行業真係非返迪士尼不可啦(有無例子?)
進智公交
paul2357paul 發表於 2021-4-13 11:50 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2021-4-13 10:24

叫做左青龍頭+豪景啦

但作為深井青龍頭兩邊青公沿線都有住宅既地區根本上去程兜哂兩邊站上客係好夾。
尢其是豪景花園夾硬改A38行屯赤無助去程明顯縮短步行距離。