hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門區議員建議九巴取消259E路線
開啟左側

屯門區議員建議九巴取消259E路線

lsc04d11 發表於 2021-4-16 10:54 來自手機 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2021-4-16 10:46
龍門路要俾葵涌價出荃灣,已經ban 得

當年都俾深水埗價出葵涌啦。。。
宜家已經有深水埗價出旺角 (靠轉乘)
唔介意既。。。。
neoplan720p 發表於 2021-4-16 10:54 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-4-15 20:26
屯將線去屯碼係好唔理想,跟舊66M行法先係最好

根本所謂「屯將線」就唔應該一條線搞掂,否則對屯門定係將軍澳都唔會公平。
對屯門客黎講,最好屯門就做哂唔同住宅區,然後將軍澳就直飛去百勝角、工業邨,飛哂寶林、坑口、調景嶺、尚德。
相反,對將軍澳客黎講,最好就做哂寶林、坑口、調景嶺、尚德,然後屯門區就只停屯市、工業區。

呢兩類客點樣溝埋一齊?
得,架車兩個鐘都行唔完囉,最終咪又係推返班客去轉車站。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
gu9434@24 發表於 2021-4-16 11:27 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-4-16 10:54
根本所謂「屯將線」就唔應該一條線搞掂,否則對屯門定係將軍澳都唔會公平。
對屯門客黎講,最好屯門就做 ...

要搞屯將線 最多好似263咁 屯市<>屯轉<>六幹<>將軍澳 當然要視乎將藍到時既路線組合再決定入唔入工業邨
ccchhhuuunnn 發表於 2021-4-16 13:05 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2021-4-16 10:54

搞咁多做咩,溝埋一齊做瀨尿牛丸
開屯轉來回將轉咪算囉
Super!
天空之神 發表於 2021-4-16 13:27 來自手機 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2021-4-16 10:46
龍門路要俾葵涌價出荃灣,已經ban 得

其實佢地一直都想 59A 變返全日架啦但就要付出代價

要屯轉轉車出市區果班影響唔大
返屯門可以加返分段

如果咁堅持出荃灣價出荃灣
其實可以用 59A + 60M/66M $8.9

但RDP 送走條 259E 過對面岸就多謝哂
僅有既龍門居客都趕走埋
.
ViviTse 發表於 2021-4-16 13:35 | 顯示全部樓層
開屯門版「青將線」吧
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
10598C 發表於 2021-4-16 14:12 來自手機 | 顯示全部樓層

其實將軍澳至馬鞍山線一樣,根本唔應該全部一條線做
朝早沙田方向就應該將軍澳段拆線,沙田段行曬石門馬鞍山;
朝早南行就沙田段拆線等等

個人對於大西北來往將軍澳直達巴士都好有保留,其中一個係收費問題,未有98已經有呢個問題
屯門都仲有得傾,元朗天水圍本身東九線收費都貼近fair scale嘅maximum,直達線要 (被逼收得) 平過轉乘線,對九巴都係一個卻步點

而家有咗98就更加,轉乘仲要每位補多3.4,兩程夾埋收20~22.7不等,而FYR 本身屯元天東九巴士收17.4~19.3,fair scale最盡收19.8
10598C 發表於 2021-4-16 14:17 來自手機 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2021-4-15 19:31
其實屯門碼頭區居民對於沙田/大埔特快線需求有幾高?

九巴應該有八達通記錄
係屯轉263算係最多人排隊嘅路線,開屯碼版263都有助減少屯轉人流(前提係新線沙田方向唔好又又又隊入屯轉)
AVBWU291 發表於 2021-4-16 14:18 | 顯示全部樓層

早繁屯門開可以行多幾區,然後直飛百勝角。將軍澳開就掉轉,直飛屯門市中心同工業區(即961行法,唔入屯門站)。

下繁掉轉
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
ViviTse 發表於 2021-4-16 14:42 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2021-4-16 14:12
其實將軍澳至馬鞍山線一樣,根本唔應該全部一條線做
朝早沙田方向就應該將軍澳段拆線,沙田段行曬石門馬 ...

如果九巴唔願意開,唔知若新巴城巴開線又有無得諗呢?反正呢幾年RPP將軍澳開始有多少少對外路線
btw 如果新巴將隧有線 直達西隧,轉962/967/969其實都唔錯,不過都要睇轉乘咩價位
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆