hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴988開辦消息
開啟左側

[路線消息] 新巴988開辦消息

neoplan720p 發表於 2021-4-17 21:25 | 顯示全部樓層

仲以為新巴會投到線,原來只係682X變身。
呢間公司快快手變做城巴算啦。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
cnquate 發表於 2021-4-17 22:03 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2021-4-17 21:17
988馬鞍山段應該不變, 只是唔知會否停西隧轉車站。

除港島入馬鞍山一段外,其餘走線不變,巴士站安排不變
有權有勢嘅人灌水放流唔使停板
drbean7218 發表於 2021-4-17 22:42 | 顯示全部樓層
cnquate 發表於 2021-4-17 22:03
除港島入馬鞍山一段外,其餘走線不變,巴士站安排不變

仲諗著加停西隧轉車站, 可以叫多飛返馬鞍山。
3AD170 發表於 2021-4-17 22:51 來自手機 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2021-4-17 21:16
好似新東東隧線繁時都幾好吉位

塞完東廊,再塞東隧、觀繞同老隧,唔吉就奇喇
psypericarp 發表於 2021-4-18 00:27 來自手機 | 顯示全部樓層
3AD170 發表於 2021-4-17 22:51
塞完東廊,再塞東隧、觀繞同老隧,唔吉就奇喇

早繁682P/682A 客量唔錯,唔爆不過通常坐滿,682正線最差,主要馬鞍山分流左去682P,佢基本上只靠第一城濱景
珀島魚蛋 發表於 2021-4-18 00:53 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2021-4-17 21:17
988馬鞍山段應該不變, 只是唔知會否停西隧轉車站。

989停青沙,我覺得988也有條件停
drbean7218 發表於 2021-4-18 10:29 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2021-4-17 21:15
下繁見過682X好似都唔太滿
唔知將來轉為988客量會唔會有起息?

要睇988快682X幾多返到馬鞍山, 因為我間中都見682X在1900先到雅典居, 如果988快過這個時間15 mins/ 以上有機會做返起

我嘗試用948E+980X計太古坊去耀安的時間, 大約41-45 mins

MCMoore 發表於 2021-4-18 21:03 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2021-4-18 10:29
要睇988快682X幾多返到馬鞍山, 因為我間中都見682X在1900先到雅典居, 如果988快過這個時間15 mins/ 以上有 ...

近排WFH差唔多停晒,下繁觀繞長龍重現,呢個時候改682X為988乘客應該睇得出時間分別
RyanPun 發表於 2021-4-18 23:20 | 顯示全部樓層
psypericarp 發表於 2021-4-18 00:27
早繁682P/682A 客量唔錯,唔爆不過通常坐滿,682正線最差,主要馬鞍山分流左去682P,佢基本上只靠第一城 ...

其實早繁有特快線幫手嘅經小瀝源路線,普遍都會有咁嘅情況,就連85X烏溪沙特喺WFH嗰期,市中心同耀安都有人專登等。而且早繁出城有巴士專線,未必完全死亡。
反而下繁就真係接近死亡,先有中上環經西隧走,今次有港島東經繞道西隧走,成個北岸就係差灣仔銅鑼灣,但位置上走西隧比較尷尬,如果要做到一粒鐘由頭站到耀安唔係容易。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
horivhyc 發表於 2021-4-19 00:26 來自手機 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2021-4-18 23:20
其實早繁有特快線幫手嘅經小瀝源路線,普遍都會有咁嘅情況,就連85X烏溪沙特喺WFH嗰期,市中心同耀安都有 ...

曾經有FB專頁建議過將塞死東隧老隧既680X同681P改行塞得比較穩定既紅隧獅隧,不過反應就平平,但如果真係建議會唔會有人強烈反對呢……