hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 989 686 4月26日開
開啟左側

[路線消息] 989 686 4月26日開

AVW28 發表於 2021-4-22 12:38 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2021-4-22 12:07
記得最初RPP條走線,係 火炭>沙市>六美>顯徑>沙乙>東隧>港島東
偏偏港島就連北角筲箕灣都唔做
運輸署rout ...

俗d講句,鬼唔知阿媽係女人咩?
可能運吉唔係想呢堆招標線做全日,而重點又擺係通勤線的定位上,忽略左周末和假日郊遊和消閒娛樂的需求,所以先至西灣河止步,但偏偏巴士公司要投標又無得唔咁跟。989去唔到北角和筲箕灣、900唔入沙中,我只能講句「失敗!」
明明呢班郊遊客都係呢兩條線係周末和假日既潛在客源,加上兩線背後又背負咁多BBI或雙向分段,989做西隧和港島本土轉乘客、900做青沙和西隧轉乘客,唔做全日簡直浪費哂。

如果989港島段雙向改糖水道上落公路及終點站拉去筲箕灣(民康街後跟608行),900加經沙中和周六周日改經港外線碼頭,如將來得以轉全日,其在周末和假日既客量應該都幾可觀。
LL3850
Snoopy@FB8617 發表於 2021-4-22 12:47 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-4-22 08:49
善水依家有18X但無諗過點善用佢(東行車程上最多比轉989慢5分鐘)

現階段咁18X除左加埋個BBI外都冇咩好做
18X<>930/930X尚且可以hold住939唔全日
但989本身成個沙田區都無車經西隧落中環
就算老九全日條900都係得源禾路受惠
其他位得半條280X再轉車

如果989肯全日既
嘗試同18X夾夾班次
9字頭班轉車客可以揀西隧轉又或者中上環轉亦未嘗不可
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
RobynnNKendyFan 發表於 2021-4-22 14:05 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2021-4-22 08:22
686全日非繁都可以接受,但下繁東隧龍尾天后、觀繞龍尾九龍麵粉廠/官塘碼頭,你搭埋我果份。
681都好快架 ...

我自己都覺得下繁都係開 986
反青沙撐獅隧
053h4 發表於 2021-4-22 14:10 | 顯示全部樓層

紅隧出年一定減好多車, 而運輸署係彌敦道都可以批新服務, 6D又話可以研究去裕民坊, 本身就咁睇巴士公司同運吉都唔係話只係一味要巴士公司交數而唔提供新服務以紓緩對巴士公司影響

個人相信如果巴士公司有意把個五條線全日, 係解決實際問題, 例如港島巴士總站問題, 唔會話唔比全日

簽名被屏蔽
eric278 發表於 2021-4-22 16:40 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-4-22 14:10
紅隧出年一定減好多車, 而運輸署係彌敦道都可以批新服務, 6D又話可以研究去裕民坊, 本身就咁睇巴士公司同運 ...

東區區議員魏志豪在其FB (https://www.facebook.com/derek.ngai.chi.ho)指出:

從康怡到觀塘區,只是一海之隔,但從港鐵太古站到九龍東或新界東,甫起程便要連續轉兩次車,感覺實在不好,所以Derek一直希望有更多深入東區的東西隧巴士線,服務東區居民,而不是只有寥寥可數的102和106等選擇。
城巴即將推出四條新過海巴士線,下星期一(4月26日)起投入服務。可是四條新線都是「返工車」,上班時間從新界來,下班時間回到新界,東區居民能夠享用的機會似乎不多。

不過在新巴城巴交流會上,巴士公司表示「返工車」是用來試運,若能發掘新的需求,可望加強服務,例如加密班次或延長服務時間。Derek與一眾東區區議員會繼續努力爭取。

最後一段的確可圈可點。

還看香港公交
HM3044 發表於 2021-4-22 16:54 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2021-4-22 12:38
俗d講句,鬼唔知阿媽係女人咩?
可能運吉唔係想呢堆招標線做全日,而重點又擺係通勤線的定位上,忽略左周 ...

989開得成全日,上埋耀東又點話
HM3044 發表於 2021-4-22 16:56 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2021-4-22 03:15
完全唔睇好686
989全日潛力大過686好多好多

同意,989要全日,一定要糖水道落橋做埋新光果邊
10598C 發表於 2021-4-22 19:22 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2021-4-22 09:20
989入埋美松的確係幾兜,不過睇你講既野我就醒起,美松一帶現時係無車去源和路和火炭,
81出九龍方向先入 ...

講開六美一帶去源禾路及火炭, 其實當日有構思過283+285合拼, 不過285班次暫時同283差太遠, 不適宜合拼, 要等稍後285加密先得 (特工兄好似有提過285未來會加密)

至於沙中過海, 南行989比較難爭, 始終去中環要轉車, 倒不如搭返280X轉車; 北行900都可以用青沙轉乘280X/249X, 甚至唔知會唔會有源禾路沙市線轉乘
而無論900定係989, 暫時都仲係繁忙時間限定, 影響力有限
但個人比較期待900繞經沙市轉全日, 然後推廣青沙轉乘過海
053h4 發表於 2021-4-22 20:26 來自手機 | 顯示全部樓層

900可以全日入埋沙中,989唔識拆線係駿陽邨落中上環。兩樣一係一齊做一係唔做。人地巴士公司都聲稱如發掘新需求,呢個可圈可點。
所以唔係900多多可能989限制多多。

話晒佢自己條B8都唔會開唔成。
ate214 發表於 2021-4-23 13:17 來自手機 | 顯示全部樓層

按朋友尋日係乘客聯絡小組聽到既講法
989回程唔入沙中似乎係因為3號月台太迫,怕九巴同龍運反對
(總唔會入4號同城隧線鬥塞掛)
有諗過用現時88K位置但考慮到落客時間而作罷

雖然聽落不無道理
但諗諗有條285入到黎又有點厚此薄彼喎