hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴900開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴900開辦消息

cz9328 發表於 2021-4-21 01:46 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-4-19 18:18
呢個號碼好誤導,以為係類似100同300呢啲連接港九兩岸商業區嘅路線。

我又唔覺得喎。

長遠而言,如果需要搞大 "科學園-西隧口商業區-港島傳統商業區" 嘅點對點公交接駁,叫900 號係user-friendly 囉。叫972太繞口了。

過去有巴士公司領教過某些地區連路線編號都可以執著地多多意見 (例如港島1號vs. 5A號線大巴),咁梗係一開線就set 定個靚冧把。

況且新界區過海全日線307編碼時嘅地區色彩都唔算最濃厚 (叫374就最濃味),近年仲搞出個907c 呢個出格味更強。

(九十年代初嗰lot 301/302/303/305/307, 搞到3字頭呢個靚冧把冇得大用,其實好唔抵,不過講番307...個7字尾都巧合地與大埔區嘅7字頭路線有些少交集,但唔夠374咁重地區味囉)

呢條乾脆叫900號,簡單直接易記。

另外,如果將沙田區青沙全日路線改編號為 (新界市區路線) 380, 386B, 386c, 387, ~249x變384或349~ 之類,可能更user-friendly, 亦方便科學園區人士或探訪白石角居民的訪客/生客從900號線轉駁九龍市區/青衣線時無須再面對一堆 "28乜x" 嘅繞口號碼亦不太能突顯條線經青沙轉車站......相信 "37乜,38乜" 更易認。

青沙轉車站少人用,原因之一係啲路線號碼未能突顯/容易地識認堆路線經青沙。

如果302, 307, 373 乾脆依照過海嘅隧道理順埋做602, 607, 673s...咁大埔/上水青沙線叫新界市區路線370, 371, 372 etc 就更容易辨認呢堆線經青沙轉車站。

易記/好記嘅路線號碼如果開始唔多夠用,係咪應該好似當年電話號碼唔夠用時一樣,做一些與時並進的更新,以騰出更多號碼來使用呢?

cz9328 發表於 2021-4-21 04:06 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-4-20 22:36
其實989就經過沙田市中心。

所以,其實900改得入沙中,989一樣落中環,駿洋邨火炭需求唔見得細過900.

989 係咪真係咁好做呢...
如果停埋中環,港島東客會唔會嫌慢呢?

感覺比較似九十年代一線走天涯嘅劃線感覺,但呢種style 真係有前景大搞嗎?
dennis28a 發表於 2021-4-21 05:18 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-4-21 04:06
989 係咪真係咁好做呢...
如果停埋中環,港島東客會唔會嫌慢呢?

我又覺得 989 命仔唔會太差,始終東區去轉沙市有一定市場。但條命捱唔過東鐵過海係疑問黎。
而且停中環家陣咪有 985 存在,非繁又有東涌綫轉 287X。
城巴想安全就要倒更多水落海。

至於 900,一定會入紙做全日,淨做沙田、禾輋街市返科學園白石角都發達。
仲未計青沙 BBI,似乎九巴目標更遠大。
900 一定係最搵得果條線。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2021-4-21 05:25 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2021-4-21 00:27
估計很多人坐280X轉960、961、968去上環、中環這些商業中心區,戰略意義當然大於東區線。 ...

每朝有半車 280X 客轉 96X 系過海,你話個市場大唔大?而家班客唔全投月票,就係回程跌左落港鐵,
就係 985 轉東鐵手上,唔少人趕唔切要搭新巴 985 班次。

900 仲要做到白石角、科學園去沙田流水客,白石角、科學園出西隧流水客。
900 轉 970 / 971 系並唔係無市場,起碼而家收到一半錢。
惡意回復是不道德的行為。
qunow 發表於 2021-4-21 06:02 來自手機 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-4-21 01:46
我又唔覺得喎。

長遠而言,如果需要搞大 "科學園-西隧口商業區-港島傳統商業區" 嘅點對點公交接駁,叫900 ...

用5字頭咪得,九龍新界都冇5字頭線,唔計輕鐵
HR1377 發表於 2021-4-21 07:36 來自手機 | 顯示全部樓層
DC3938 發表於 2021-4-20 20:21
咁係唔係唔會有同48X,81,89等獨市路線轉乘呢???

白石角有74D掠水線往東九龍,相信900增設與89 BBI機會低。
以九巴戰略意義,反而覺得設74D九龍方向轉900港島方向或900往新界方向轉74D新界方向 BBI,可以令307系分支全日機會更低,甚至陰乾373。

至於48X,可能兩程合共收費同73X一樣,否則73X白石角特車冇人搭

HR1377 發表於 2021-4-21 07:43 | 顯示全部樓層

pcckw 發表於 2021-4-20 23:02
就建議可以全日後的上述要點作以下補充:1. 做得白石角當然會做科學園的上下班雙向客,但港島區往返科學園 ...

關於第6點,九巴獨營過海線同電車有免費BBI。

dennis28a 發表於 2021-4-21 05:18
我又覺得 989 命仔唔會太差,始終東區去轉沙市有一定市場。但條命捱唔過東鐵過海係疑問黎。
而且停中環家 ...

989 BBI優勢不及900好,估唔到989轉新巴西隧獨營線同聯營線睇齊。

至於佢可以設989轉970/970X/971兩程合共18.4撼170。

HR1377 發表於 2021-4-21 07:56 | 顯示全部樓層

deleted !!!
S3bl430 發表於 2021-4-21 08:32 來自手機 | 顯示全部樓層
martin2000 發表於 2021-4-21 00:30
今次九巴喺青沙轉車站加分段其實係咩玩法,不嬲都係好離地咁新界方向收九龍價,九龍方向收新界價,定係今次 ...

反正青沙往返白石角個分段唔見得有人會咁用,收費寫幾多真係無所謂
nwfb1001 發表於 2021-4-21 10:10 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2021-4-21 01:46
我又唔覺得喎。

長遠而言,如果需要搞大 "科學園-西隧口商業區-港島傳統商業區" 嘅點對點公交接駁,叫900 ...

是但喇,紅小冇號碼咪一樣大把人識上車