hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴900開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴900開辦消息

S3bl430 發表於 2021-4-21 13:30 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2021-4-21 12:33
睇返989沙田/大圍區站位,我唔太睇好佢搞半日化/全日化。
如果989走線原封不動,都應該做到怕轉車嘅每日 ...

要估989會唔會成功其實亦唔太難, 睇下603 vs 613, 682 vs 680+681, 和 307P vs 307+907A/B 就清楚

唔計港鐵個港島東基本盤肯定比中上環果邊少,
我亦唔見得港鐵可以搶走沙田/大圍西隧往中西區客源(田心20-25分鐘到中環,港鐵最多只能打成平手),令到東區客量可以和中西區平起平坐

我就覺得989點都要入下中環(非繁港島東方向行翻告士打道)和北角炮台山才有機會全日,
但我唔覺得運輸署會批佢改線+全日(相反,989飛走中上環就比較易實現,記錯野, sry)
因為已有900和985系做左中西區依個位

989如果做到307P水平已經很不錯
錯字連篇
053h4 發表於 2021-4-21 13:53 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-4-21 13:30
要估989會唔會成功其實亦唔太難, 睇下603 vs 613, 682 vs 680+681, 和 307P vs 307+907A/B 就清楚

唔計 ...

900同985都唔係全日線。

而900全日又唔係做火炭沙中,根本兩條線離。

反之認為900入沙中而全日,不妨諗下九巴咁改改得好新城點解唔改得。
明題係相對的。
10598C 發表於 2021-4-21 13:55 來自手機 | 顯示全部樓層

唔計 ...

989來回程皆不經中環
但如果呢條線全日,可以打通東區至西隧(A12例外),以及沙田區至西隧全日線

東區去沙田應該有一定需求,沙田去中環嘅乘客亦可以係西隧轉乘,但就限制咗985全日嘅可能性,which當日係有吹過風指兩巴有意擴展985服務

如果冇轉手比屎水,新城可能會sell 989去到大圍柏傲莊同新商場
甚至應該一早要sell 973赤柱去K11 Musea
但無論如何,舊事已過
053h4 發表於 2021-4-21 14:00 | 顯示全部樓層

不應焗限眼前。好似2018年本人指682B應改行西隧,當時大量聲音質疑去港島東點解要行西隧。事實証明巴士公司及地區意見都認為西隧可行。

所以,東區現時去新界線受限於觀塘一帶各主要通道塞車而有倒走客,從而東區過新界線客量不足不乎加班要求。

但行西隧顯然有效解決問題。最起碼如果有人認為900都可以快鐵東鐵過海,無理由989快唔夠102轉鐵或直接轉鐵。
簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2021-4-21 14:03 | 顯示全部樓層

唔計 ...

港東新界線又唔係求大成功既
本身有返咁上下客量之餘
可見將來又唔會因為鐵路開通有重大影響

而家港島區個需求又不斷向東移
本身東區又可以做到唔少雙向需求
989食正兩個大場
都有相當前景
最起碼有錢賺唔難
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
martin2000 發表於 2021-4-21 15:36 | 顯示全部樓層
其實900同989冇衝突,兩條得源禾去西隧口係重疊,都有潛質做全日

900整到咁多分段,擺明係做大流水,不過非繁入一入沙中會更穩陣
青沙<->港島/沙中/白石角轉乘 + 白石角<->沙田流水 + 港島流水 + 白石角/沙田 <-> 港島客,保守估計非繁20分鐘一班都做得起

至於989,西隧<->大圍/火炭/港島東獨市,做埋新界西<->港島東轉乘客又可以插旗入沙田,非繁開20分鐘一班都有市場,不過非繁就無謂入美松咁趕客
odwinkinglam 發表於 2021-4-21 17:10 | 顯示全部樓層

$4最吸引
S3bl430 發表於 2021-4-21 17:44 | 顯示全部樓層
關於989, 離題咁講,
非繁經東隧,大隧去大圍在車程上和經西隧差唔多,
但隧道費就平好多(我唔清楚政府是否已開始代付巴士隧道費)
我覺得會另開路線全日,沙田區內走線跟九巴88,已足夠掃曬沙田最有客源潛力既區域

錯字連篇
DC3938 發表於 2021-4-21 17:46 來自手機 | 顯示全部樓層
有無白石角去東區路線?
 樓主| FBI2 發表於 2021-4-21 19:17 來自手機 | 顯示全部樓層

DC3938 發表於 2021-4-21 17:46
有無白石角去東區路線?

907D