hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴900開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴900開辦消息

martin2000 發表於 2021-4-21 21:06 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-4-21 17:44
關於989, 離題咁講,
非繁經東隧,大隧去大圍在車程上和經西隧差唔多,
但隧道費就平好多(我唔清楚政府是否已 ...

其實雙層三軸行老隧+東隧都要159,行尖山+西隧都只係238,要平既話一定係33蚊既獅隧+紅隧,所以88R先要咁彈性隨時可以改行紅隧

但如果城巴要有條全日既西隧港島東轉車線,喺962C/962E/969C/933/976/989之中揀一條,屯門,天水圍,荃灣都已經有城巴西隧線,再加條線都冇得擴展新界既版圖;淨返976同989,暫時都係989成本較低同客量比較有保證

問題只係新城想唔想西隧有全日東區線俾客轉,要實行既話,989應該係不二之選
Anonymous 發表於 2021-4-21 21:35 | 顯示全部樓層
martin2000 發表於 2021-4-21 21:06
其實雙層三軸行老隧+東隧都要159,行尖山+西隧都只係238,要平既話一定係33蚊既獅隧+紅隧,所以88R先要咁 ...

都係嗰句,要全日就唔好入四美,其他冇意見
S3bl430 發表於 2021-4-21 21:49 來自手機 | 顯示全部樓層
martin2000 發表於 2021-4-21 21:06
其實雙層三軸行老隧+東隧都要159,行尖山+西隧都只係238,要平既話一定係33蚊既獅隧+紅隧,所以88R先要咁 ...

我覺得城巴西隧東區線的服務可能延長至967至西灣河的方式出現,牌面上用既資源最少,亦唔需要大幅度改港島走線

另外我覺得933全日機會比989大,畢竟沙田仍有條半殘廢既682B需要重組
053h4 發表於 2021-4-21 21:52 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-4-21 21:49
我覺得城巴西隧東區線的服務可能延長至967至西灣河的方式出現,牌面上用既資源最少,亦唔需要大幅度改港 ...

東區去天水圍北需求唔大,你咁講976全日會更簡單。
話晒當年柴灣有區議員問過東區的跨境服務。

簽名被屏蔽
RobynnNKendyFan 發表於 2021-4-21 21:58 | 顯示全部樓層

專營巴士免咗東隧費
反青沙撐獅隧
Snoopy@FB8617 發表於 2021-4-22 01:14 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-4-21 17:44
關於989, 離題咁講,
非繁經東隧,大隧去大圍在車程上和經西隧差唔多,
但隧道費就平好多(我唔清楚政府是否已 ...

行西隧可以做埋中西區班轉車客
火炭亦有少量客源出跟88走線行東隧但都係郁唔到條682B
唯一好處係個隧道費囉
但政府代繳部分巴士公司本身無得落袋既
無差

967延長去東區咁而家18X都做到類似功能
無謂啦
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
castanopsis 發表於 2021-4-22 06:04 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2021-4-20 23:14
當九巴積極投哂5條
按900出黎嘅價錢,989城巴無雙向分段都可以$17.9 中標,以九巴900禾輋去中環都只係$16 ...
咁城巴930收緊$18.4, 但933收$18.6; +$0.2可以去東區,亦都即係城巴投嘅時候,盡量做到東區/中區同價/貼價(你睇962BC係差接近$3);

留意
933里數得24km,城巴最高只可以收$18.8,基本上無收平到
castanopsis 發表於 2021-4-22 06:16 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-4-21 13:30
要估989會唔會成功其實亦唔太難, 睇下603 vs 613, 682 vs 680+681, 和 307P vs 307+907A/B 就清楚

唔計港 ...

其實望下798/88,就知道989潛力大過900好多

中上環人口少,朝早入新界/下繁出港島好惡做
東區唔同,佢地三四十萬人入面,有唔少人要入新界返工
989做東區版798,係絕對有potential

當然,喺呢個前提之下
我認同應該做埋北角筲箕灣,糖水道上落橋,沙田段飛走美松圈
但無論如何,千其唔好落中環,否則吸引力大打折扣

同樣地,933長遠都絕對唔應該停中環
有時間既,寧願做埋葵興芳好過
0q9w8e 發表於 2021-4-22 07:08 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-4-22 06:16
其實望下798/88,就知道989潛力大過900好多

中上環人口少,朝早入新界/下繁出港島好惡做

933拉上愉景新城甚至灣景好過
mckhgc 發表於 2021-4-22 07:43 | 顯示全部樓層

開埋900,仲有686,989,真孤兒仔圍城又多一個全沙田公屋唯一:唯一完全冇過海巴士線。就連分分鐘更偏僻既美田、沿水、武肺邨都有,最多意見既帝邨顯徑都有三條。(雖然只限繁時)

除左恭喜之外我真係唔知講味好

最差配套 狗也不D