hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴900開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴900開辦消息

S3bl430 發表於 2021-4-22 08:24 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2021-4-22 06:16
其實望下798/88,就知道989潛力大過900好多

中上環人口少,朝早入新界/下繁出港島好惡做

從682的班次分布看,新界東出港島東通勤客量遠大於港島東,至少682官方班次顯示佢沒有因為照顧石門放工客而加密下繁往柴小班次。

989相對682會做到轉乘客,不過要考慮這兩個因素
(1)7系轉西隧相對989轉西隧線在班次上仍有優勢;
(2)會展站開通後7系/18就會變成特快駁鐵線,速度上989大圍去北角以東可能比大圍搭鐵會展轉18/720快,但班次上就輸曬;

如果我係善巴我會先加大18X和西隧線的轉乘優惠(例如西隧獨營線收費加2元),看看效果如果,再想想如何再重組
castanopsis 發表於 2021-4-22 09:28 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-4-22 08:24
從682的班次分布看,新界東出港島東通勤客量遠大於港島東,至少682官方班次顯示佢沒有因為照顧石門放工客 ...

682朝早南行多客過北行
但與此同時,東區<>大圍+沙市+火炭 既需求,亦遠大於 東區<>石門

既然家陣682靠石門幾棟工廈,逆向開13-15分鐘一班,坐得滿

考慮到
(1) 大圍沙市火炭既工商廈數目,至少係石門倍兩三倍
(2) 對街客而言,沙市大圍遠較馬市吸引

989靠港島東客撐起條線,甚至逆向開個位數字班次
我覺得絕對唔難,亦幾肯定會好做過900
當然前提係要飛走四美,經埋北角/筲箕灣擴大個catchment

989相對682會做到東鐵轉乘客,不過要考慮這兩個因素
(1)7系轉西隧相對989轉西隧線在班次上仍有優勢;% {+ g# T8 i% l* \) u" D7 P) C
(2)會展站開通後7系/18就會變成特快駁鐵線,速度上989大圍去北角以東可能比大圍搭鐵會展轉18/720快,但班次上就輸曬

982X/985AB只限繁時單向
所謂7系轉西隧線,港島東居民根本完全用唔著
其他乜嘢東鐵轉紅隧線/會展站轉7系/企足全程鐵,點計都慢過989一程車飛公路
尤其720/722/18咁既服務質素仲要塞入中西區,我唔覺得有乜咁吸引

如果我係善巴我會先加大18X和西隧線的轉乘優惠(例如西隧獨營線收費加2元),看看效果如果,再想想如何再重組

18X班次完全無任何吸引力,講轉車,102/P轉東鐵明顯多人用好多
問題係102條線太長,收得又平,巴士公司根本無肉食
如果唔推班人去989,東鐵過海之後呢班客只會直接流失

0q9w8e 發表於 2021-4-22 09:38 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-4-22 09:28
但與此同時,東區大圍+沙市+火炭 既需求,亦遠大於 東區石門

其實989會唔會拉上耀東
跟著筲箕灣夾柴小開過條線會好啲
咁東區個服務範圍會大啲
S3bl430 發表於 2021-4-22 09:48 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2021-4-22 09:28
但與此同時,東區大圍+沙市+火炭 既需求,亦遠大於 東區石門

大前提係要夠密車(非繁15分鐘內)才做到東區798效果
相對798,989始終要面對東鐵過海的挑戰
AVW28 發表於 2021-4-22 09:49 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-4-22 06:16
其實望下798/88,就知道989潛力大過900好多

中上環人口少,朝早入新界/下繁出港島好惡做

其實900全日潛力都唔細,尤其係周末和假日,因為條線係途經兩個去離島的碼頭,一個係馬料水,另一個係中環(當然要係電車路上落車行去港外線碼頭,如果去到碼頭門口會比較吸引)。
不過900對比989最大敗筆係唔入沙中,做唔到沙中行街/返工客,雖然瀝源邨落車行過去新城市商場群都唔係話好遠(識行既話),或者可以轉乘280X。
沙中呢個位其實係一個唔錯既位,如果900入埋去,個雙向分段會善用得更好,可以同小巴27系競爭,27系只到排頭街/火車站一帶,唔到源和路和大會堂。
加上現時源和路無車去科學園,如果九巴識開短棍,話唔定做埋源和路去科學園既返工客。
以900既定線,加上雙向分段,其實可以一雞幾味執到幾批客,入埋沙中和中環港外線碼頭係更加如虎添翼。
LL3850
castanopsis 發表於 2021-4-22 09:54 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2021-4-22 09:38
其實989會唔會拉上耀東
跟著筲箕灣夾柴小開過條線會好啲
咁東區個服務範圍會大啲 ...

柴小要同118打對台
順向客源亦唔夠太古坊實淨
反正宜家拉入筲箕灣,唔會製造任何未來處理唔到既麻煩位
柴小筲箕灣使唔使再拆線,我會建議睇住客量見步行步

S3bl430 發表於 2021-4-22 09:58 來自手機 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2021-4-22 09:49
其實900全日潛力都唔細,尤其係周末和假日,因為條線係途經兩個去離島的碼頭,一個係馬料水,另一個係中 ...

我覺得900全日機會相對989/東隧沙市線小,始終東鐵將會過海。
不過900半全日機會比989大,我睇好沙田西隧線服務時段外的青沙轉車需求, 尤其是286X/287X班次唔疏

沙田往返白石角/青沙始終係兼職,如果真係有市場相信會直接另開新線服務
castanopsis 發表於 2021-4-22 10:00 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-4-22 09:48
大前提係要夠密車(非繁15分鐘內)才做到東區798效果
相對798,989始終要面對東鐵過海的挑戰
...

798一開波都只係20-30
將軍澳鐵路極強勢,798無ETA之下,都殺到條血路出來
東區<>沙田鐵路咁轉折,又有ETA,我覺得養客唔難
只要東鐵過海之前養得起班次,東鐵過海都唔見得會對條線有好大衝擊
AVW28 發表於 2021-4-22 10:24 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-4-22 09:58
我覺得900全日機會相對989/東隧沙市線小,始終東鐵將會過海。
不過900半全日機會比989大,我睇好沙田西隧 ...

你既觀點都好合理,火車過海都係一個隱憂。
雖然我都同意900係沙田區內係兼職,但既然九巴咁難得咁樣開雙向分段,又停青沙轉車站做BBI既,我只係覺得唔好浪費左條線佢。

LL3850
ky927 發表於 2021-4-22 10:24 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2021-4-21 05:18
我又覺得 989 命仔唔會太差,始終東區去轉沙市有一定市場。但條命捱唔過東鐵過海係疑問黎。
而且停中環家 ...

我都覺新城682BCD/686/989 之中,佢地會谷989多啲。始終西隧多獨營線駁中環灣仔。同埋989個行車時間有相對競爭力(暫時)。宜家東隧九龍入口1100都仲慢車緊,而且火炭山轉鐵嘅吸引力始終低啲

善水接手都係進取嘅話,分分鐘延長或者開支線上埋華翠園