hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴900開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴900開辦消息

castanopsis 發表於 2021-5-4 08:51 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-5-3 15:33
白石角已經有綠小做緊沙市
九巴仲想開線?

上面有版友認為900應該靠白石角<>沙市客全日
我純粹係回應呢個角色唔一定要由900去做
我個人認為小巴夠做,無必要特別開巴士
S3bl430 發表於 2021-5-4 09:03 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2021-5-3 11:35
要條巴士線去沙市會唔會大貪左少少?
如果87K拉入去,想去馬市又得,想去沙市就大學站轉東鐵。
如果咁都唔 ...

我覺得拉99好似比87K好d, 班次合適d,價錢貴d,可順便經大學站食807系客
錯字連篇
eric278 發表於 2021-5-4 12:23 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-5-3 15:32
W1唔畀拉,一路都傳聞係運吉唔批
請問城巴如何擅自延長W1?

有熟悉W3線運作模式的地區人士指出:W3屬於運輸署鐵路科下的路線,兩邊總站都不能更改。
同樣情況理論上適用於W1及W2。
(但不明白為何運輸署會批准市區重建局的要求,將W2搬入凱匯地下的裕民坊公共運輸交匯處。)
還看香港公交
JX9097 發表於 2021-5-4 13:14 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2021-5-4 12:23
有熟悉W3線運作模式的地區人士指出:W3屬於運輸署鐵路科下的路線,兩邊總站都不能更改。
同樣情況理論上 ...

觀塘站總站即將重建理論上將會消失
咁唔改總站又可以點?
(即使改循環線,嚴格嚟講都係「改總站」)
Man@MFHK 發表於 2021-5-4 13:31 | 顯示全部樓層
同樣情況理論上 ...

W2改完總站都仲係觀塘範圍,甚至無離開觀塘站附近範圍,純粹係同區搬總站,無改變服務對象,點解唔得?
W1同W3係想拉入去第二個區變通勤特快,偏離左開線原意,運吉緊係唔制啦!
Volvo B8L
Fong_2132 發表於 2021-5-4 14:50 | 顯示全部樓層
同樣情況理論上 ...

鐵路科會管巴士線? 願聞其詳
mrm23 發表於 2021-5-5 15:54 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-5-3 13:11
高鐵23/9通車。城巴佢事旦做一樣,即拉去東區,或者跟直巴派上環灣仔銅鑼灣條線重生存到。

佢連西隧口都 ...

又黎無限 loop?

減班前係每日 168 班車,
每班最少要 23 個全費客先夠交隧道費,
即係每日要 3800 個全費客先夠交西隧

而冇記錯閣下應該講過 798 一日"都係得" 7000 個客。
用返呢個數字,7000 個客應該都係"剛剛夠" w1 回本。

然後你覺得西隧口一日有幾千個客?
自己得閒去西隧口轉下車先講啦。

970 / 970X 西隧口一日都未必上到幾千個客啦。
053h4 發表於 2021-5-5 15:57 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2021-5-5 15:54
又黎無限 loop?

減班前係每日 168 班車,

而家唔係無限LOOP, 明明就係高鐵通車前我已經建議佢拉去東區, 並減到15/20分鐘一班. 而唔係好似你所講咁, 話咩數完客無得做先改動

而你自己無睇到我一早提出合理建議, 但係城巴或者運吉要同班客作對, 同我有咩關係先?

人地W2/W3, 前者加站, 後者計劃行大埔中心, 都有改線WOR, W1做過咩? 砵甸乍街, 永和街無記錯都唔停, 最初直頭只停得皇后像廣場, 中環班客要搭到要行到無雷公咁遠西隧唔停注定南行280X的轉客做唔到

重有, 去東區無客? 而家亦無西隧全日線去炮台山北角或更遠, 你覺得無需求的話, 咁唔知西隧早繁D客為何明知九巴頂閘都要迫上車而就算拉去銅鑼灣, 灣仔, 914佐敦道一站下繁都落十幾人要企位, 無客?

簽名被屏蔽
S3bl430 發表於 2021-5-9 23:23 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-4-22 14:11
係鬼,次次搭親都得小貓三四隻

呢組轉乘一來知名度低,二來兩條線都唔密車

推番個post上水先, 今日我搭左2程682,分別是中午搭去東區以及晚上9點搭去沙田,其實唔小人在大隧上落682,

中午果程大隧上左15個客左右,  
晚上回沙田果程大隧落左超過20個客(全滿+企10幾個, 變有窗口吉位),
其中明顯有人係知道682轉798係免費的(至少5個上798的人,包括我,係唔駛比錢)

東區往返沙田係有巴士客既,
不過可能礙於塞車,又或者部份時段真係無客,先顯得682小轉車客
錯字連篇
61233 發表於 2021-5-11 10:14 | 顯示全部樓層

今日900尾車起源禾路又爆...禾輋條龍上唔哂,唔少人改等280x,瀝源要用後門上人,青沙得1個落,上2個,又係用後門上,落果個人要落車後上返前門叫司機開門先可以攞分段
同時今日咁岩起瀝源同青沙有站長mark野,唔知加班全日有冇望呢。