hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳隧道轉車站(九龍方向)轉乘優惠資料 ...
開啟左側

將軍澳隧道轉車站(九龍方向)轉乘優惠資料

ViviTse 發表於 2021-4-19 23:13 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2021-4-19 19:54
正路應該係補差價掛
轉得690 個轉車站總算係有D貢獻

係補差價就好呀,如果條條線都可以補差價,分分鐘有望長遠加密返去20-25分鐘一班(往將軍澳方向),
因為回程 班客可以見690就上 而唔落地底,唔使好似去程咁 上轉車站買定離手 但分分鐘要等半粒鐘690。

而轉乘站用處亦會大咗,寶林不論新巴城巴嘅直達線 都會各由2條變3條,坑口肯行10-15分鐘嘅 叫多個選擇,
尚德可以港島690轉296A,C,D,796P,E22A五揀一直達屋企樓下,康城亦有專線98,797轉乘/轉自690,
而調景嶺喺鐵路故障嘅日子 亦有690轉796C,X兩條直達調景嶺/彩明,康翠叫有快線來往轉車站

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
li1872903 發表於 2021-4-19 23:27 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2021-4-19 23:13
係補差價就好呀,如果條條線都可以補差價,分分鐘有望長遠加密返去20-25分鐘一班(往將軍澳方向),
因為回 ...

但冇跨公司轉乘上到去又係要等返同公司車先有優惠
teddybus 發表於 2021-4-19 23:44 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-4-19 18:19
咁即係幾時開?  當日屯轉開左都冇俾短轉短 長轉長 只有短轉長  學某人爭取 開住先啦(袋住先) 咁樣之後車 ...

做咩學某區居民咁催個站幾時開?
都係嗰句,緣份到了,個站就會啟用
將軍澳特快 發表於 2021-4-19 23:59 | 顯示全部樓層

A29有冇回水?
ivan920 發表於 2021-4-20 00:25 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2021-4-19 23:13
因為回 ...

聽返個會議,E22A 係轉唔到 690,但有 296 同 796 系列都已經唔錯

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ViviTse + 1 謝謝更正

查看全部評分

tkglobe 發表於 2021-4-20 00:28 來自手機 | 顯示全部樓層
將軍澳特快 發表於 2021-4-19 23:59
A29有冇回水?

唔會有
ViviTse 發表於 2021-4-20 00:39 | 顯示全部樓層

ivan920 發表於 2021-4-20 00:25
聽返個會議,E22A 係轉唔到 690,但有 296 同 796 系列都已經唔錯

謝謝更正,希望市區搭其他線去轉車站 轉690去翠林都會有優惠啦
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
Citcalag 發表於 2021-4-20 01:58 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2021-4-19 22:26
咁講真住得將軍澳既,十居其九都係貪港鐵直接過海架啦,隧巴係注定唔會有幾多市場
唔通貪將軍澳隧道塞車 ...

晚間搭過好幾次694,去到好夜都坐到半滿

點知大部份都係藍田/觀塘/東隧轉車客來😂
過左觀塘狗屋得返窗口位
avianwind 發表於 2021-4-20 07:20 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2021-4-20 01:58
晚間搭過好幾次694,去到好夜都坐到半滿

點知大部份都係藍田/觀塘/東隧轉車客來😂

其實對佢無乜所謂
反正都賺左頭個節錢

lsc04d11 發表於 2021-4-20 07:38 來自手機 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2021-4-19 23:44
做咩學某區居民咁催個站幾時開?
都係嗰句,緣份到了,個站就會啟用

我個人就冇乜所謂  只不過傾得轉乘 冇理由冇時間表  如果係冇時間表都傾得  好應該傾埋東九龍鐵路收幾錢同有咩轉乘啦

我係想知道架98幾時要花多約3分鐘去入轉車站  令我放工時死心唔洗諗可以轉到嗰一班258P/234D者。。。