hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 933 4月26日開線
開啟左側

[路線消息] 933 4月26日開線

HV7025 發表於 2021-4-28 00:03 來自手機 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2021-4-27 16:04
同意
我都有親戚返東區,我都建議放工試坐933/933轉930,佢地都話快,但經上畫東廊塞車所以下個月上畫應 ...

返工好多人都需要準時
無乜人會發自內心話:我好鍾意搭地鐵,但唔少香港人會表示:我的訴求就是上班
要時間穩定地返工,有唔少打工仔選擇搭鐵,甚至係有直線巴士唔搭,選擇搭駁腳車轉鐵,都大有人在

放工本來唔少人都唔介意搭巴士,但都會票價位吸引,成功綁埋唔少人嘅回程,令部分市區過海巴士下繁客量下降
所以就算巴士定線幾快幾舒服,價位都不宜放領都會票太多
andy92 發表於 2021-4-28 08:01 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2021-4-27 23:49
東廊落渣華道,每個早上都排長龍。

塞極都係 5-10分鐘既事(龍尾北角碼頭)
鰂魚涌站月台上大堂既時間都係咁上下

castanopsis 發表於 2021-4-28 18:12 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-4-25 20:20
以933為例
本身幾個站上高速
依家邊個打佢主意?

原來覆漏咗呢個帖

930A一開始都係幾個站上高速
後來養起咗班客,再開930X擴大服務範圍全日
933荃灣段咁既走線,去程連沙咀道都唔入,全日空間唔大
但如果可以好似930A>930X咁,拆返條線跟290行全日化
我覺得有show

但你擺愉景頭站
兜落如心再行馬頭壩道走人/ ~8 g) r( z! e* T/ i2 Y7 b8 ?

已經15分鐘

荃灣15分鐘內上唔到公路又唔搭: t1 j" s5 d1 ^6 }5 }0 g. t
# N0 M- H) U+ v9 H
但既然933係主打荃灣過海
荃灣人既面色一定大過逆向同葵涌# |# u( k' i) Y, Q

930X走線係慢在沙咀道同關門口街啲燈位
如果跟返40走線,荃景圍天橋去葵芳尾站,都只係16分鐘

兜超過15分鐘,班客搭唔搭你,其實係視乎對手
40兜到落美孚,西約一樣養到二三十人

當然,西約宜家934半全日
就算933拉到入西約,我估班客都會寧願搭934出去轉車都唔會上933
但933如果擺愉城,跟40行,對頭站客而言,真係唔算差

反而荃灣做埋葵涌, K) I; }& `0 X/ d; e
934A順路好多' q7 k$ Q' ^7 k: J( {( X; `. _
依家去到大窩口站過海
去埋葵芳過海都算正路
而且可以博半日服務

大窩口葵興芳本身已經有入邨既930,東北葵又已經有936
塞條934A落葵涌道,站位咁遠,唔見得有作為

正如你所講,呢個係爛局
荃景圍一係九巴934做埋,一係930X做埋
家陣934A/930X一人食一半,係最差既結果
今時今日934半全日直出,西約唔見得會肯兜荃景圍,934A基本盤又唔掂
真係無得搞,唯有睇下九巴會唔會良心發現,容許930X喺934A服務範圍以外上去兜個圈
BlackBird 發表於 2021-4-30 15:38 | 顯示全部樓層

29/4 933下繁時間紀錄

Car: 8552
1815 港島民生書院
1831 健康邨
1841 砵甸乍街
1848 WHC (中環無客上)
1909 龍得街
1915 戴麟趾診所
客量無特別去數, 不過上東廊果陣應該最少都有坐滿

感想:
客量好可觀, 個人認為可以改糖水道上落, 比北角客企滿架車之後直衝西隧
預期933客量會再升多少少, 所以中環客搭返930X啦

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
castanopsis + 1 + 5 多謝分享

查看全部評分

P960早日摺線
0q9w8e 發表於 2021-4-30 15:40 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-4-28 18:12
原來覆漏咗呢個帖

葵涌道有935
arfung 發表於 2021-4-30 16:11 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-4-28 18:12
原來覆漏咗呢個帖

933去程站不多又不深入沙咀道,但今日見到8:10左右上荃灣路那班車坐滿企幾個…算OK嗎?
其他班次最近又如何?

有心搭,步行多幾步或可接受,視乎出發的起步位,荃西經沙咀道再去到荃青交匯處,早上用43B計時好多時都要約15分鐘;
933避走呢段只能說無可厚非;不順暢的燈位和車龍都耗時不少…
castanopsis 發表於 2021-4-30 20:32 | 顯示全部樓層

935服務時間有限
就算點擴展都好,都做唔到
朝早 東區>大連排
下繁 大連排>東區

TN381 發表於 2021-4-30 20:40 來自手機 | 顯示全部樓層
城巴幾時拆條葵盛葵興東區線...
castanopsis 發表於 2021-4-30 20:41 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-4-30 16:11
933去程站不多又不深入沙咀道,但今日見到8:10左右上荃灣路那班車坐滿企幾個…算OK嗎?
其他班次最近又如 ...

坐滿企幾個唔差啦,962C都係差唔多客量
何況只係開線頭幾日

繁忙時間933做東區版930A
做荃市附近既居民,行楊屋道絕對無問題
但如果要全日,就要方便埋其他乘客擴大個base
東區居民明顯會想條線停返近市中心
就算住得遠少少既荃灣人,啲駁腳通常都係去荃市,楊屋道唔方便
如果嫌沙咀道塞車,跟290行一直掃到葵芳,都只係15分鐘左右上公路

930X開咗之後,仍然保留返930A做楊屋道返工客
同樣地,933如果跟290走線全日,可以留返條繁時線比楊屋道環宇

castanopsis 發表於 2021-4-30 22:21 | 顯示全部樓層

BlackBird 發表於 2021-4-30 15:38
29/4 933下繁時間紀錄

Car: 8552

特登塞落中環,但無人上落
0字頭版友仲話要雙向停中上環,真係......