hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 933 4月26日開線
開啟左側

[路線消息] 933 4月26日開線

castanopsis 發表於 2021-5-13 11:58 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2021-5-12 21:58
最無謂既930清晨至中午荃灣方向直頭要抽起佢換早上933A荃灣方向添。
東區梗係多人住過中西區灣仔區。
運吉 ...

東區一定多人過中西灣仔區
但對比大西北過海線,930朝早北行客量其實唔算差
就咁抽走唔補償,講唔通

講真,亦灣仔中西區人口,唔見得撐唔起幾班逆向
930問題係灣仔做唔到遠離鐵路站既住宅區(跑馬地/皇后大道東)
而荃葵又做唔到大連排柴灣角

我會建議將930朝早北行改做930P
港島 跑馬地>大道東>砵典乍街>皇后街 咁行,掃曬跑馬地大道東住宅區
荃葵 葵涌道>青公>眾安街>柴灣角,跟40掃曬大連排荃市柴灣角

咁既唔會抽走現有服務,搞到中西區灣仔有變無
同時又可以善用資源,掃曬灣仔啲半獨市既住宅區 同 大連排,谷逆向客

castanopsis 發表於 2021-5-13 12:48 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-5-13 08:18
以前930荃灣唔好客原因係因為mtr快過佢

但如果乘客目的地係北角以東

跟N930行
龍德街屈返上山,停曬大窩口邨/葵涌邨/興芳路堆燈陣
諗起都覺得難頂

通宵線交通暢順之下
入邨站站停,等班客唔使深夜行咁遠路,尚且可以接受
反正荃市無其他更好選擇,點兜都要硬食
933跟N930行,荃市有客剩都偷笑

新區係純住宅區,非繁去東區,唔慌多客得去邊
龍德街本身有930X尾站走
933如果跟N930全日,佢地搭930X出去西隧免費轉仲快,邊會肯陪你兜山?

為咗你所謂既框架
花大量時間兜啲非繁無乜客既地方
非繁有客既荃市/荃灣西,就反而直接倒走
逆向客倉大連排/東北葵工業區,更加無一個站近

講真,條線係咪一定要跟足290,可以討論
之前都有同版友研究過使唔使東行入沙咀道/新都會
但933跟N930全日,真係完全不能接受
絕對係咁多個方案入面,最差既一個

同埋個位話荃葵需求大
港島東多人去荃葵
都要睇下往績佢係實力派定FF派

上次佢話勵德寶馬山有需求
但巴士公司勁減25A班次
講講下佢都講唔到落去

家陣邊個離地?
930X拆線,我同好幾個荃葵版友都覺得有得做
但你當時不斷唱淡,話荃市已經有930,930X唔會有新客,荃市搭地鐵好吸引無人搭巴士云云
今時今日930X繁時開個位數字班次都頂曬閘,非繁載客率都唔差
你擺我上檯講往積?會唔會有啲諷刺?

至於寶馬山組重組
唔講落去係因為果排忙,唔得閒上來italk打千字文
後來個帖沉咗底,唔好意思再拉返上來

25/26/5X 重組做

26X [寶馬山勵德<>告士打道<>金鐘中上環]
25 [天后>大坑>電車路>荷里活道>電車路>天后]

資源無增加之下,做到寶馬山勵德<>中上環特快
同時補返曬荷里活道/大坑啲單向獨市位
係一個好理想既方案,呢點我立場一直無變過

你話銅鑼灣<>勵德服務會少咗,加架車拉592/72其中一條上去,已經搞掂
我去到宜家都唔明你反對啲乜

053h4 發表於 2021-5-13 13:00 | 顯示全部樓層
如果唔考慮九巴存在

其實
1)上葵+梨木樹+葵芳
2)荃威+大河道+沙咀道

各自全日可能會係更佳方案
簽名被屏蔽
kay 發表於 2021-5-13 13:04 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2021-5-13 12:48
跟N930行
諗起都覺得難頂

龍德街個問題你都避左我
假如最尾甩唔到,點算?

你個答案咩繁時龍德街根本無答問題
你假設甩到,同樣都可以假設甩唔到
甩唔到既話你就企左係度
你可以當框架無到
但你要諗下你自己會唔會比框架框死左
凡事有兩面,有得就有唔得
無野會咁筍,只會服務你的單一觀點

同埋,我都好耐無講930x無客問題
今日係2021,你又用你個招搬龍門玩野
我就點都唔受啦,唔好再搬ok?

今日認同荃灣夠客過海唔駛兜
應該適用所有例子
唔應該搬龍門

如果唔認同,即係前設有問題

寶馬山勵德問題唔係你建議問題
而係你認為有需求 但事實唔係
但你係建基於需求基礎去講你既偉論
事實就prove唔到

世界很簡單 人類很複雜
S3bl430 發表於 2021-5-13 13:05 | 顯示全部樓層
我覺得荃灣<>東區線 要做埋葵涌既 走線思維唔需要被現有走線局限既...
至少諗到幾條走線
1. 荃灣站/愉景新城+大河道+933走線+荃灣道+新都會廣場/葵芳站(主力做新都會客)
2. 933走線+德士古道+青山公路+葵涌道( 933+290混合體)
3. 海濱開出經楊屋道, 之後跟290服務荃灣葵涌

錯字連篇
kay 發表於 2021-5-13 13:08 | 顯示全部樓層

其實長途過海線,首先解決需求問題,同埋點樣方便民居,始終荃葵青唔少地方都唔近鐵路

港島由於行車時間唔長,有埋繞道慳時間,新界段可以考慮行多將步服務最多民居,兜多幾條邨博d客上車,好過又要同荃灣線平衡
世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2021-5-13 13:17 | 顯示全部樓層

930X 上唔到荃威係客觀事實

而933上唔上到荃威就睇政府點睇
如果933拉到上荃威, 該路線覆蓋會健康得多而對現有乘客無影響
簽名被屏蔽
paul2357paul 發表於 2021-5-13 13:32 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-5-13 12:48
跟N930行
諗起都覺得難頂

某程度上佢係講左運吉設計過海線既迂腐思維出黎,
荃灣對港島淨係識得荃灣本位思考,
新代線只包荃灣山下唔包荃灣西約及荃灣山上包括荃威花園石圍角邨之類。新界對番新界可以,
所以可以有將軍澳本位思考既290系。
686初版沙田段又可以長到離哂譜,
但唔等於包埋美田邨及樂林路圈。

Snoopy@FB8617 發表於 2021-5-13 13:59 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-5-13 10:44
咁依家930西站開
4個字上高速

龍門又唔好就圍搬
荃灣唔鐘意兜個條走線叫930
青公+葵涌道一向acceptable
你話930南行4個字上公路
咁我都想講youtube都有片日間北行4個字只係到荃富街

非繁balance行車時間同客量事關重要
用合理既額外行車時間換一定數目既客量係好正常既事
矛咩盾?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
castanopsis + 1 + 5 Agree

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
dominic023 發表於 2021-5-13 14:12 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-5-13 10:44
咁依家930西站開
4個字上高速

4個字上高速,有咁多交通燈又多幾個塞車位bor,仲有我諗大家都無話唔俾唔經葵興芳,不過930走線視覺效果係兜同慢
客人都係睇路線去感覺,930上山落山就係感覺慢同兜。

走線愉景/大河道+青山公路+葵涌道客人相信比較接受D,因為感覺大直路一條。
當然最好係荃灣行多D遠離港鐵既路,之後直接上公路。
少做少錯,但唔做就大獲.