hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 296D、297 減班
開啟左側

[服務調整] 九巴 296D、297 減班

ViviTse 發表於 2021-4-22 23:52 | 顯示全部樓層

B.B.B. 發表於 2021-4-22 23:48
我靠佢去megabox 架 我月票架

係指新蒲崗去megabox獨市?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
JX9097 發表於 2021-4-22 23:54 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2021-4-22 23:51
噢,原來我寫漏咗,我意思係彌敦道返將軍澳嘅客

至於九龍站/尖西,唔知做特快夠唔夠客呢?如果唔夠,尖 ...

基本上一定係尖東入尖西總站先尖西後尖東肯定變最慢,咁不如坐98D/ 796P好過
相反尖西冇直接競爭,98D/ 796P又要由彌敦道行過去
中途又要上上落落隧道,觀感其實唔算好
S3BL100 發表於 2021-4-22 23:58 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-4-22 23:43
D仔不如跟215X走,主力做尖東特快同尖西「獨市」
加番上去15/ 20分鐘一班
總好過同796P死纏爛打又打唔贏

不過如果來回都跟 215X,其實對比而家係慳唔到車

至於 C 仔,貴價官旺其實無用,西行要塞亞皆老街又疏車,東行要改入菜街先達搶 2A 13D 16 先有用。不過西行塞亞皆老街的確幾趕深水埗客

如果有得由 296D 減三部車拆 C 仔,我會選擇類似我隔離 F1 提出既做法,C 仔西行改太子道西飛橋、東行進一步減站,再拆一條尚德九龍灣商貿區旺角循環,回程行加士居道機隧,加停宏通街,覆蓋埋油麻地

fb.com/scientisthk2usa/
JX9097 發表於 2021-4-23 00:02 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-4-22 23:58
不過如果來回都跟 215X,其實對比而家係慳唔到車

至於 C 仔,貴價官旺其實無用,西行要塞亞皆老街又疏車 ...

296C就算加3架車,一拆二都唔會好密
不如98C/ D拆仲好?
至少pool會大過296C/ D
又或者將北自己搞搞93A/ 95M/ 98A又隨時嘔到車
ViviTse 發表於 2021-4-23 00:09 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-4-22 23:54
基本上一定係尖東入尖西總站先尖西後尖東肯定變最慢,咁不如坐98D/ 796P好過
相反尖西冇直接競爭,98D/ 7 ...

如果尖東特快,一係215X式入尖東,一係92R式入尖東,不過前者較common(雖然上繁較塞車)
如果尖西特快,就要等中九龍幹線通車,好處就係做到雅翔道,觀塘道以外一個新轉乘網,九巴終於可以避開有小巴而無得轉乘問題
S3BL100 發表於 2021-4-23 00:16 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-4-23 00:02
296C就算加3架車,一拆二都唔會好密
不如98C/ D拆仲好?
至少pool會大過296C/ D

93A 95M 條條都 20/25 分,98C 98D 又遠比 296C 296D 多客,亦唔見得有減車空間

想劍指埋九龍內陸流水,幫補一下,亦當然唔會係搵 98C 98D 去搞

尚德九龍灣旺角循環回車其實幾快,下繁以外一轉連休 90 分搞掂,又可以同 296C 296D 跳飛機;296C 再加快,抽 296D 三部車已經夠拆線

fb.com/scientisthk2usa/
053h4 發表於 2021-4-23 00:21 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
陳太 發表於 2021-4-23 00:35 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2021-4-22 21:54
對家796X又做半個將軍澳,佢297又做半個將軍澳,但一條可以平+密+快,一條可以貴+疏+兜...
仲要對家796X新 ...

將北有小巴爭,叫競爭大少少。
ViviTse 發表於 2021-4-23 01:05 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-4-23 00:21
296C加快咪即係另一條796C, 到時倒走所謂觀塘到深水埗流水客,到話唔制造空檔比新巴重返觀塘道。

拆完又唔 ...

可能有居民擔心拆完短棍 唔係回車快咗 而係實質減咗班?
ViviTse 發表於 2021-4-23 01:09 | 顯示全部樓層

陳太 發表於 2021-4-23 00:35
將北有小巴爭,叫競爭大少少。

小巴服務範圍只限茵怡花園+寶林邨寶儉樓,但欣景路新都城、景林邨、厚德邨、東港城、南豐、富寧花園一帶完全無重疊服務
而對於「小巴競爭」,九巴297嘅「對策」是甚麼呢?貴d、疏d、兜d......?
而對於「獨市段」,「賣點」就係比上述路段更兜,乘客可以果個價錢 享用更長時間嘅冷氣服務