hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 296D、297 減班
開啟左側

[服務調整] 九巴 296D、297 減班

jasonau 發表於 2021-4-23 09:56 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2021-4-23 09:53
其實點解你會覺得 297 減班就一定會轉車等多 5 分鐘?
話說我平時搭開果班 296C, 上到轉車站, 以往多數都 ...

你咁講都只係講你搭果班遮...
係咪每一班296C一落車就無縫上297?
其他人上到去送車尾呢, 係咪要等多5分鐘?
GW5878 發表於 2021-4-23 10:16 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2021-4-23 09:56
你咁講都只係講你搭果班遮...
係咪每一班296C一落車就無縫上297?
其他人上到去送車尾呢, 係咪要等多5分鐘 ...

就算甩哂班, 98D 衰極點都密過 297,轉車基本上係睇 98D 班次為主, 撞到 297 或者 98S 就係 Bonus

因為 297 減班而延長轉車等車時間,
首先要 98D 297 都要咁岩送哂車尾仲要 98D 甩班甩到下一班 297 快過 98D 到,
我諗呢個情況, 全日都唔會有幾多班 296A/C 會遇到

jasonau 發表於 2021-4-23 10:50 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2021-4-23 10:16
就算甩哂班, 98D 衰極點都密過 297,轉車基本上係睇 98D 班次為主, 撞到 297 或者 98S 就係 Bonus

因為 2 ...

如果班98D仲有10分鐘先到...
未減班前可能297係3分鐘就有車, 而家咪變咗等8分鐘囉..
咁仲唔係等多5分鐘?
仲有唔好唔記得而家98D兩個方向開都部份時間12-15一班喎...
你話7-8分鐘一班咁密我就話無影響喇~

我懷疑你都係喺厹做...用cut班呢個方法嚟慶祝轉車站啟用
而對乘無影響呢個思維你地好貼近~

arfung 發表於 2021-4-23 11:12 | 顯示全部樓層

jasonau 發表於 2021-4-23 09:34
主要係105都唔憂做...
佢肯加車大把客, 但有錢佢都唔想賺...
兩家都無心做咪一齊hea做囉...

105的確誇張,試過下繁在土瓜灣等車,中途站極難上(無中途起載根本唔駛上車)。
後來學精左識得步行到總站上車,開車後一轉出大馬路就坐滿直飛寶儉樓。

就算晚上,在富豪東方等車往將軍澳方向,都係買大細,可以等20-30分鐘都無車經過(懷疑上曬橋),但亦試過有吉車起載。
有時見到有93K/297/98C到站,都唔知上唔上好,始終果個位巴士又貴又慢,但小巴又唔知等幾耐。
JX9097 發表於 2021-4-23 11:37 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-4-23 09:21
試過很多次在佐敦等98D,兩/三班車都無位坐,見到296D到,大量座位(超強烈對比),上車後到尚德。
原本打 ...

206D拉上山好似official冇出過街?
053h4 發表於 2021-4-23 11:40 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
JX9097 發表於 2021-4-23 12:32 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2021-4-23 11:12
105的確誇張,試過下繁在土瓜灣等車,中途站極難上(無中途起載根本唔駛上車)。
後來學精左識得步行到總站 ...

以前都唔係好鍾意去九龍城食飯
正正就係走嗰陣好煩...
小巴等你30分鐘係閒事,而且仲要喺寶儉樓行番去邨尾
巴士相對密啲 ,但又要兜九龍灣/ 寶林路

GW5878 發表於 2021-4-23 12:52 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2021-4-23 10:50
如果班98D仲有10分鐘先到...
未減班前可能297係3分鐘就有車, 而家咪變咗等8分鐘囉..
咁仲唔係等多5分鐘?

你錯了, 唔係等多 5 分鐘, 而係班次重新洗牌, 架 297 係有機會早左到,
見下表,
你個情況只係分鐘係 020 Cycle 先係Valid,
但如果調返轉, 係有機會因為 297 減班而令到佢提早左到, 我搭開架 296C 以前上到轉車站係等 15 分鐘先有 297, 但而家就唔使 5 分鐘 (即係我架 296C 係下面個分鐘 Cycle 045 到轉車站, 舊班次表要等 15 分鐘搭 060 , 新班次表就等 5 分鐘搭 050)

舊   新
000 000 -> 同時間有車
020 025 ->遲5分先有車
040 050 ->遲10分先有車, 同時係早10分鐘有車
060 075 -> 遲15分鐘到, 同時係早5分鐘有車
080 N/A
100 100 -> 同時間有車

都係果句, 因為主要都係等 98D,
減 297 班對等車時間冇乜太大影響, 唔好無限放大左佢既影響

再講, 對於通勤時段, 98D 個班次表絕對唔係「惡等」,當然厹會唔會真係減 98D 就不得而知
arfung 發表於 2021-4-23 12:59 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-4-23 11:37
206D拉上山好似official冇出過街?

好像無正式上過RPP,但議員之間的文件和溝通係有既。
當然主調係話296D非繁客量太差,長遠只會大減班甚至取消,不如考慮非繁拉上康盛做總站做多d客,額外行車時間應該唔駛點加車都應付到,就雙贏。
不過據說尚德只接受總站路線以村巴式服務,拉走/延長應該很難有得傾。新路線開辦而經過佢地果度就歡迎咁樣。
JX9097 發表於 2021-4-23 13:04 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2021-4-23 12:59
好像無正式上過RPP,但議員之間的文件和溝通係有既。
當然主調係話296D非繁客量太差,長遠只會大減班甚至 ...

簡單啲講,即係同麗港城一樣加就可以,減就冇得傾
(296D夾埋康翠嚴格嚟講都唔算「減」
客多咗,自然會唔減班,甚至乎加班)