hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 686前景唔係咁樂觀
開啟左側

[經歷分享/報告] 686前景唔係咁樂觀

paul2357paul 發表於 2021-4-26 13:41 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2021-4-26 13:30
都唔明開得989 點解要開條逆向嘅 686

最理想係開986,水泉澳落跟982x入西隧;顯徑田心其實都係夾返美田用 ...

但這會累死顯徑,顯徑從此硬食呢條特慢686養唔起
正如石門硬食980A
ky927 發表於 2021-4-26 14:00 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2021-4-26 13:41
但這會累死顯徑,顯徑從此硬食呢條特慢686養唔起
正如石門硬食980A

其實開左顯徑站985客有無跌?

686/989A顯徑做尾站都累死?

不遠望啲要同沙中鬥,可能顯徑擺頭未嘗不可,因為顯徑站上車可能都困難,但顯徑擺頭都只可以做顯徑圈+大圍站上青沙,否則唔夠短車程同鐵鬥
bennyho1004 發表於 2021-4-26 14:07 來自手機 | 顯示全部樓層
最大問題係686主力係得顯徑同秦石一帶。沙田圍有682b,989沙田開又兜美林先上青沙。與其咁不餘686新田圍開經顯徑再上青沙
S3bl430 發表於 2021-4-26 14:19 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2021-4-26 14:00
其實開左顯徑站985客有無跌?

686/989A顯徑做尾站都累死?

關於顯徑站開通到985影響,其實我分唔清係疫情還是顯徑站開通令到985跌客,尾幾班就唔太明顯有跌客

可能是田心雲疊客搭982X緣故,商場上車客唔需要愁沒有位,顯揚小左客(跌左10個8個咁啦,仲有10-20個客等車),商場/顯慶/顯沛(每個站15-30個)仲係多客,隆亨客明顯增加,好多時有2-30個。

只要985行得比較慢就有機會頂閘(12.8米新巴),行得快都至少可以坐滿上公路
AVW28 發表於 2021-4-26 14:26 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2021-4-26 14:07
最大問題係686主力係得顯徑同秦石一帶。沙田圍有682b,989沙田開又兜美林先上青沙。與其咁不餘686新田圍開 ...

不過問題係682B仲要入第一城和上廣源先入隧道,比起用80X走線的686還要慢大約15-20,加上682B的站位對大部分沙乙博人都不及686就腳,因此682B對沙田圍唔算好吸引。

686又唔係話宣傳不足,而係可能d居民真係怕左觀繞和東隧塞車,所以客少都唔奇。

聽聞其姊妹線989今日個客量都唔係話好好,
其實睇返當年682初初開既時候客量都唔係好,係過左一排多d人知道條線先多人搭(見過去到富安已經頂閘),
講緊條682係仲未全日,亦係未有其他682分支的年代。

雖然有d路線第一日開已經有頂閘的情況,例如今日900尾車係瀝源頂閘,Day 1的980X、982X和985都有班次係頂閘過海;
但亦都有d路線需要時間黎提升知名度草客,例如682,989都有機會係屬於呢類。

686唔係話佢唔得,而係一日東隧和觀繞的塞車問題仲係咁嚴重,係686以致其他沙田馬鞍山大埔北區的東隧線,都唔好諗住係下繁可以再大有作為。
LL3850
groom1002 發表於 2021-4-26 14:26 | 顯示全部樓層

686/989定線本身有問題,顯徑近青沙公路,但686逆走經老隧,田心又有989重疊,變相686顯徑路線較迂迴,989又相對太長。686/989應該修改走線,989停希爾頓中心上青沙,686變為986改由美田美致樓開,繞經美松苑,美林總站,大埔公路沙田段,文化博物館,車公廟路,去程順時針繞顯徑圈,田心村上青沙
053h4 發表於 2021-4-26 14:28 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
KW2523 發表於 2021-4-26 14:28 | 顯示全部樓層

686同989上繁由尾站起步到北角消防局嘅用時差唔多, 可能東西隧要到下繁先會有較明顯差距, 988都係開咗回程先唔做上繁
S3bl430 發表於 2021-4-26 14:36 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-4-26 14:28
以今日的塞車環境, 係可見未來行西隧會好D

989/西隧東區線都唔係全程沒有經過塞車黑點,例如上繁林士街天橋有時塞車都好嚴重
groom1002 發表於 2021-4-26 14:43 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-4-26 14:28
以今日的塞車環境, 係可見未來行西隧會好D

已改