hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港鐵建議K75&K75P合併
開啟左側

[路線計劃/RPP] 港鐵建議K75&K75P合併

GD1570 發表於 2021-5-1 08:29 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2021-4-27 16:49
輕鐵服務變咗咁多都冇同區會單聲啦

輕鐵服務只係路線班次問題,理論上又真係唔駛過區議會啵...
正如西鐵綫加班有冇喺區議會公佈/討論呢?

但依家講緊係合併路線,當初614/615拆做614P/615P都係有上區議會的。
506想轉K56又係有上區議會
咁依家K75/K75P合併,當然都係要上區議會架啦...

你有你可愛,我有我好笑。
士刁拔尼.奧 發表於 2021-5-5 12:46 來自手機 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2021-4-30 23:27
https://www.facebook.com/chantreefai/photos/a.238005457092874/801675007392580/

議會同意有關計劃,議 ...

即係下繁維持12分一班4架車行
仲要扣住兩架響S,結果冇加班加車的空間

條數易計嘅
75+S 1正1蛇
75P 3正1蛇

75P一單非繁俾45分跑,返天瑞有15-17分鐘抖,實際運行30分鐘左右,問題不大

平日早繁4架車砌10分一班班次,752第2轉車響清晨非繁尾車,得42分一轉,斷纜機會甚高
第3轉車反而52分一轉,但第3轉車就係最後一班返學班次(班車遲就遲到)
因而K76有一條770字軌柯打一單洪廠入天瑞約開0752純粹穩住班次,所以有機會出現同752拖卡情況

平日下繁表列得兩班10/14分其他開12,而實際平均地全部12分一班,48分一轉,問題不大

假期都有4車全走嘅時段,40分一轉,係可以做到10分一班唔斷纜

所以問題係純粹響平日早繁度

合併後4架正落晒75P做到12分一班/絕嘅維持3架車開15而減到一架車出嚟都仲得,因為都係寫最疏15分一班

現時字軌754早1轉開做新頭車,之後接返原有0610班次
朝早75P 0650-0720維持10分一班車0720後下班開0735

原本兩條蛇做75S
即原本75正變蛇,75P蛇轉正

所以早繁係一切不變
但同樣,冇加車,以至加唔到車,問題仍然存在

而且S加時行走,根本只是已出之物
不存在增加資源

成個故事
數字遊戲啫
慳到人出嚟
車就減少1架車嘅運行時間咁囉
客就冇咩得著嘅
士刁拔尼.奧 發表於 2021-5-5 12:51 來自手機 | 顯示全部樓層
仲未計,西鐵0552天水圍開,75P 0525天瑞頭車,司機跑極0645先到洪水橋,其實一樣趕唔到鐵
A19-AD4807 發表於 2021-5-5 13:06 來自手機 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2021-5-5 13:51 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-4-27 12:24
點會唔駛經區議會呢⋯⋯

如果唔駛經嘅話,506一早變咗做K56了。

港鐵巴士路線改動建議一直沒有上RPP
LN9267 發表於 2021-5-5 14:48 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2021-5-5 13:51

港鐵巴士又不是專營巴士,又怎會上RPP計劃呢?
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
 樓主| AVBWU291 發表於 2021-5-5 14:58 | 顯示全部樓層

士刁拔尼.奧 發表於 2021-5-5 12:51
仲未計,西鐵0552天水圍開,75P 0525天瑞頭車,司機跑極0645先到洪水橋,其實一樣趕唔到鐵 ...

洪水橋就751頭車算啦。同埋鐵巴時間一向唔夾西鐵
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
GD1570 發表於 2021-5-5 15:29 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2021-5-5 13:51

唔上RPP唔代表唔會上區議會討論嘅。
你有你可愛,我有我好笑。
eric278 發表於 2021-5-5 15:42 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2021-5-5 14:48
港鐵巴士又不是專營巴士,又怎會上RPP計劃呢?

不過港鐵有責任不斷檢討及改善接駁巴士服務水平,並須在每年10月31日或之前,向運輸署署長提交一份輕鐵及巴士服務的五年經營計劃,由提交計劃的下一年1月1日起生效。
還看香港公交
lsc04d11 發表於 2021-5-5 15:50 來自手機 | 顯示全部樓層

士刁拔尼.奧 發表於 2021-5-5 12:51
仲未計,西鐵0552天水圍開,75P 0525天瑞頭車,司機跑極0645先到洪水橋,其實一樣趕唔到鐵 ...

趕唔趕到  只會理尾班車  頭車係唔會”趕”嫁。。。。
而且K52,506都講到明有啲班次係轉唔到西鐵綫尾班車。。。
當年專登將輕鐵尾車延長 去俾西鐵綫客搭尾車都一定返到屋企  但鐵巴完全冇理會過。。。