hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 再分析馬鞍山77區往深水埗巴士需求及九巴態度 ...
開啟左側

再分析馬鞍山77區往深水埗巴士需求及九巴態度

tszhinchan3 發表於 2021-4-27 10:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今年RPP總算肯執86系同286系,但實際操作上仍存在唔少爭議,而今屆區議會又帶起左關於77區應否有全日深水埗巴士問題。之前唔少網友都係唔同Post討論過,不過都係輕輕帶過,所以想開多個Post比大家Focus呢個問題。

我個人睇法係,就算86C真係可以經77區,都唔代表86C未過死期,原因如下:

1. 以前86C經大圍年代,特別班有86X同86P,其中86P係配合當年86C由恆安延長去利安而開。本來早繁想同86C分流恆安總站客,但之後因為86C全日都經恆安,所以不斷減班,都仍然唔肯經77區。其實已經證明左,九巴根本冇心同你86系開拓77區客源。

2. 77區係政府落實興建馬鐵之後先發展,交通上一定會考慮「保鐵」,而時間上搭鐵遠比86C優勝。除非有利可圖,否則九巴唔會直接同鐵路競爭!

3. 77區人口問題,現時經81C同89C本身係77區已經唔多人搭,硬將86C放入77區又會加左幾多人而可以加返密去到15-20分鐘一班?

4. 走線問題,因為77區人口唔多而令絕大部份巴士線都需要經沙田外圍地區保持客量,反令77區乘客因走線過長而拒搭。86C現時係市中心已經唔吸引,改去77區又會令幾多人唔坐鐵坐巴士?

而點解問題去到今屆區議會先有呢個問題?我覺得有幾個因素:

1. 選區劃界問題,以前成個77區都係納入鞍泰選區,自然發現唔到保泰街一帶同鐵路有一段距離。而家拆開左兩區,錦泰都可以話行去亞公角街搭市中心線或者港鐵,但海嵐區係正恆安站同大水坑站之間,兩頭唔到岸,令問題浮現。

2. 政治考慮,今屆區議會由民主派控制,唔可以呼籲人搭黨鐵。當然交通上有競爭係好事!

3. 地區勢力分布問題,之前286C經唔經富豪引發河東同馬鞍山之間爭論。本來唔關事既77區區議員又唔想齋食花生,咪又想搶光環挑起另一山頭搶票lol(PS下屆有得選先算)。

AVW28 發表於 2021-4-27 10:55 | 顯示全部樓層
其實入77區既巴士線前景係比現時更唔樂觀,因為將來錦駿苑和欣安第二期落成後會係馬鞍山路起一對巴士站,我個人估計應該每條經恆康街及/或馬鞍山路的巴士線都會停,包括現時唔入亞公角街的路線。

LL3850
RobynnNKendyFan 發表於 2021-4-27 11:00 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2021-4-27 10:55
其實入77區既巴士線前景係比現時更唔樂觀,因為將來錦駿苑和欣安第二期落成後會係馬鞍山路起一對巴士站,我 ...

長遠都要除 43X 之外其他對外路線都要撤出寧泰路
然後加返一堆 BBI 算
有時間的話我 F1 出文
反青沙撐獅隧
AVW28 發表於 2021-4-27 11:24 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2021-4-27 11:00
有時間的話我 F1 出文 ...

繁時線和289K反而要留,因為部分恆康街路線於繁時在出迴旋處前已經難以登車;289K留係因為要輔助87K龐大客量,加上是寧泰路唯一去大學站既路線,當然最好減一減價減到同87K睇齊。而81C、85K和89C則可改回97年之前的在馬鞍山區的走線,286M則無意見(似乎九巴都想取消,但唔該改快89C先講)。
LL3850
Snoopy@FB8617 發表於 2021-4-27 11:56 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2021-4-27 11:00
有時間的話我 F1 出文 ...

北行都可以夾硬話近
南行真係關77區咩事?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
bennyho1004 發表於 2021-4-27 12:09 來自手機 | 顯示全部樓層
一係加條青沙線俾人去轉乘用40x/43x模式處理。281b全日,281x全日改青沙旺角上落取代81c。281x新界可以用麗豪上青沙
天空之神 發表於 2021-4-27 12:22 | 顯示全部樓層

兜咁大個圈都係想講 77 區無客
呢十幾廿年黎成個 77 區都係減車減線

43X 拆左 43P 然後車同線都唔關馬鞍山事
81C 拆線減班,縮短去尖麼,星期日特快取消
85K 大減班 85P 取消
89C 減班
286M 減班

得條85S, 289K 算正常少少
681P 都係一換一比981p
.
RobynnNKendyFan 發表於 2021-4-27 12:25 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-4-27 12:22

行唔到出去搭車都係寧泰路中後段
嗰段路住宅密度底
村巴再加有車階級幾個因素加埋
冇辦法
反青沙撐獅隧
 樓主| tszhinchan3 發表於 2021-4-27 14:50 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-4-27 12:22

減班咪已經證明左有幾多客啦!

B.B.B. 發表於 2021-4-27 14:59 來自手機 | 顯示全部樓層

機會黎喇新巴