hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 601 619等觀塘山隧巴能否改行西隧?
開啟左側

[問題] 601 619等觀塘山隧巴能否改行西隧?

dennis28a 發表於 2021-4-28 01:37 | 顯示全部樓層

hojohn525 發表於 2021-4-28 01:03
619P客量係唔差,但係事實係619X好過619P多多聲,再者619同641東隧起計差唔多時間返到港澳碼頭係因為641 ...

目的係好,但巴士公司連 619X 都搞唔掂,佢地有車寧願想盡辦法直接係安達安泰插旗。
短期內唔會為果 10 分鐘做咩野。
惡意回復是不道德的行為。
JX9097 發表於 2021-4-28 07:15 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-4-28 01:37
目的係好,但巴士公司連 619X 都搞唔掂,佢地有車寧願想盡辦法直接係安達安泰插旗。
短期內唔會為果 10  ...

安達臣個問題似乎解決唔到
因為九巴一定唔想新城踩入去
新城唔會畀九巴獨食
運吉又唔會批新聯營線
kbh 發表於 2021-4-28 08:55 | 顯示全部樓層
hojohn525 發表於 2021-4-27 20:10
619P對於四順完全係0吸引力,如果619P有吸引力點解加班嘅係619X而唔係619P,再者619P比619X更早出現,如 ...

如果星期一至五上繁試辦619S
城/九各開一班
九龍走線跟619X(即只停四順),過海後跟619P直達灣仔

對於四順有冇吸引力?

樓主| tommy14D 發表於 2021-4-28 09:23 來自手機 | 顯示全部樓層

kbh 發表於 2021-4-28 08:55
如果星期一至五上繁試辦619S
城/九各開一班
九龍走線跟619X(即只停四順),過海後跟619P直達灣仔

應該開咗601X先,上秀開入秀明道後跟619X甘行,秀茂坪冇一條特快去炮台山北角
JX9097 發表於 2021-4-28 12:38 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2021-4-28 09:23
應該開咗601X先,上秀開入秀明道後跟619X甘行,秀茂坪冇一條特快去炮台山北角 ...

上秀開入秀明道再跟619X走會同主線反方向
不如照寶達開,跟601到秀明樓後左轉經南邨落將軍澳道走
(行啟田道定直落鯉魚門道就視乎情況而定)
咁樣既可cover埋寶達,又可順住走,唔使去到秀雅樓又屈番轉頭
dennis28a 發表於 2021-4-28 14:01 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-4-28 07:15
安達臣個問題似乎解決唔到
因為九巴一定唔想新城踩入去
新城唔會畀九巴獨食

運吉唔係唔比,但要用 601 基礎姐。
但到巴士公司頭痛,佢搞唔掂 601 車務問題,如果唔係 601 一早拉左上安泰。
AVW28 發表於 2021-4-28 14:35 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2021-4-27 16:33
我見新界好多6字頭隧巴朝早都會有9字頭隧巴做特快,以為九龍都做到……

咁要諗下點解沙田大埔北區呢三個行政區可以,而觀塘和將軍澳又唔得呢?
LL3850
JX9097 發表於 2021-4-28 15:40 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-4-28 14:01
運吉唔係唔比,但要用 601 基礎姐。
但到巴士公司頭痛,佢搞唔掂 601 車務問題,如果唔係 601 一早拉左上 ...

唔通運吉暗許601拉上去安達臣?
之前聽過601唔入中環好大程度都係車務嗰邊搞唔掂
 樓主| tommy14D 發表於 2021-4-28 17:14 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-4-28 15:40
唔通運吉暗許601拉上去安達臣?
之前聽過601唔入中環好大程度都係車務嗰邊搞唔掂
...

601都冇空間食安達臣客
反而我諗緊還掂西貢市中心冇車過海,投條線出黎, 橫掂西貢想過海一定要經安秀道先最快
sammyleung719 發表於 2021-4-28 18:28 來自手機 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2021-4-27 16:33
我見新界好多6字頭隧巴朝早都會有9字頭隧巴做特快,以為九龍都做到……

你不如拎幅地圖出黎睇下先啦
人地開得西隧線嘅地方都係係正兩邊都有路去到嘅地方(或者可以講做兩頭唔到岸嘅)
觀塘經紅隧嘅101已經要半個鐘左右先由觀塘入到紅隧,更何況仲要遠多截嘅西隧?
整呢條線最大作用其實係做九龍流水多過做過海囉
你唔好話叫九巴重開368/369出黎同968/969砌過🤣🤣