hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中西區區議員就多條巴士線提出改善建議 ...
開啟左側

[其他] 中西區區議員就多條巴士線提出改善建議

0q9w8e 發表於 2021-4-29 13:33 來自手機 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2021-4-29 13:24
18X 做一個客,2 要做兩個客條數先打和
但 2 嘅載客率唔係 18x double

講行車時間應該都係18X短啲
同埋而家18X客量其實唔係咁差
053h4 發表於 2021-4-29 13:36 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| LN9267 發表於 2021-4-29 13:41 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-4-29 13:36
講真, 根本問題就減服務無人鐘意, 但係真係全日唔同時段去觀察下D巴士客量

就算唔認同900所雙向分段(當然 ...

政府說新城有財政問題,坊間的反應是為何政府不補貼巴士公司?
之前某立法會議員的電台節目中,透露巴士公司去立法會向議員呻疫情下乘客大減,乘客少了,經營困難。即使乘客不足,班次不能調整,猶如放血,在英國倫敦不是這樣做,可以隨意調動班次。而且Bravo外籍CEO向立法會議員說在香港營運巴士有一個困難,政府要提供一個公共服務,從市民利益出發,但是完全自負盈虧的商業模式,試問哪有生意不理賺蝕去提供公共服務而做得好?這是香港獨有。

如果香港巴士玩澳門模式,可以有政府財政援助,相信是一條出路。(今年開始澳門政府就巴士財政援助有封頂機制,解決巴士公司谷高載客率拿更多財政援助的問題。)

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
053h4 發表於 2021-4-29 13:51 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
edhong 發表於 2021-4-29 13:52 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kay 發表於 2021-4-29 13:52 來自手機 | 顯示全部樓層
講真,大家唔係唔知對手係邊個,唔知頭唔知路做野多數撞板。不過另一角度睇,呢屆區議會唔再爭取,下屆一係無,一係變返愛國者治港,巴迷想借民主派上議程既機會都無埋 一大堆FB page都唔需要再存在。以往建制當道,有人想做壓力團體去求變,但建制唔受呢套。最簡單例子係建制當道,呢類議案無出現過
 樓主| LN9267 發表於 2021-4-29 13:55 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-4-29 13:51
補貼唔係問題, 而係補貼對全體香港居民補貼

而家政府唔係唔補貼乘客, 而係根本有D蝕本貨, 係無客搭, 無客 ...

叫政府補貼巴士公司在其他討論區一些普羅大眾的想法,因為他們見政府補貼海洋公園,而巴士是普羅大眾的必需品,自然會這樣思考。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
053h4 發表於 2021-4-29 13:58 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| LN9267 發表於 2021-4-29 13:59 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-4-29 13:52
講真,大家唔係唔知對手係邊個,唔知頭唔知路做野多數撞板。不過另一角度睇,呢屆區議會唔再爭取,下屆一係無, ...

正常,因為大家看到建制派也有負責交通的發言人就交通政策提出意見。我相信他們自己做了研究、觀察,才向政府提出意見,這些大家看區議會會議記錄也看到。

paul2357paul 發表於 2021-4-29 14:00 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-4-29 13:03
講真, E21來回深旺道, 班客真係會坐佢入機場?

純粹為有服務而有服務, 真係知點答

現時連A21最密都只係45分鐘一班,
A20收左檔,唔揀E線或者鐵到東涌先算仲有其他好選擇?就算係海麗邨又如何?
行去南昌站好遠咩?