hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中西區區議員就多條巴士線提出改善建議 ...
開啟左側

[其他] 中西區區議員就多條巴士線提出改善建議

I20091157 發表於 2021-4-29 22:27 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-4-29 19:19
720點會無,你估早繁本身D頂閘的東區西隧線,無搶到東區7系D客。
2A, 2X一樣受累於銷費集習改變。

呀生,你用20年數據去表示D人嘅乘車習慣跌咗,根本冇說服力。
2020年乜交通工具乘客量都跌幾成啦(無論係鐵定巴定其他)
因為疫症因素拖低

咁如果2021年多咗好多人坐係咪代表真係好?
唔係㗎
只係回復正常水平咋
升得多,只係「低基數效應」咋
Choi 發表於 2021-4-29 22:31 | 顯示全部樓層
珀島魚蛋 發表於 2021-4-29 22:17
$10.2你覺得會有人buy?

攞兩班23B開23X囉,再唔係13拆13X去北角以東都好。
新造的人、如鷹展翅上騰。
nwfb1001 發表於 2021-4-29 22:32 來自手機 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2021-4-29 22:27
呀生,你用20年數據去表示D人嘅乘車習慣跌咗,根本冇說服力。
2020年乜交通工具乘客量都跌幾成啦(無論係 ...

會計磚材又衝出嚟喇
nwfb1001 發表於 2021-4-29 22:35 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-4-29 19:19
720點會無,你估早繁本身D頂閘的東區西隧線,無搶到東區7系D客。
2A, 2X一樣受累於銷費集習改變。

東區西隧線頂多咪影響722一條咁大把;
其他東廊線就算差咗都係屎水自己玩爛屎咋
053h4 發表於 2021-4-29 22:36 來自手機 | 顯示全部樓層
Mueller 發表於 2021-4-29 22:39 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2021-4-29 13:02
最經典是數年前他去油尖旺TTC,當時議員要求E21來回經深旺道。他答議員說E線服務主幹道,然後被TTC主席問 ...

離一離題: 呢個策劃部經理係唔係幾年前落場渣架MMC, 發尾撞到行人路個欄杆? 架巴士編號係唔係5663? 行601? 喺高士威道維園對出?

回正題, 720真係經典, 走去加停金鐘, 入中環, 加多最少5分鐘, 拖慢哂, 抵啲客唔搭你啦. 為咗一條20分鐘一班ge 18X做埋呢啲低能重組. 善水接手後, 呢個策劃部經理都冇被炒魷, 真係百思不得其解.

不過5B呢, 幾年前有一日平日夜晚7點幾, 我喺銅鑼灣上, 西環落車, 全程真係冇乜人上落, 心諗新創建真係開善堂, 咁少客都唔減班.

近幾年都冇搭5B, 所以唔知依家情況.

評分

參與人數 1aPower +5 HugeC +10 收起 理由
nwfb1001 + 5 + 10 呢個策劃部經理都冇被炒魷, 真係百思不得其.

查看全部評分

Mueller 發表於 2021-4-29 22:45 | 顯示全部樓層

爆武肺之前, 人力車一日有幾多人搭?

真係唔明點解仍然俾錢去換車... 俾我就等疫情完咗之後, 再決定復唔復辦H1.
paul2357paul 發表於 2021-4-30 00:52 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-4-29 13:12
講真, 大坑得幾多人, 其實900出雙向分段, E11出雙向分段, 減到4蚊, 完完全全做得晒大坑D客

作為議員為選 ...

幾時900拉左入銅鑼灣大坑?
同埋月票客銅鑼灣去中上環老早亦可以搭九巴914,936,968,673之類唔駛額外俾錢。
wingho_cwh 發表於 2021-4-30 10:30 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-4-29 22:25
我講既係救5X既時機已經過晒,而家d客走晒先來話救5X,點救? d客走去落地底就上唔番,我都為而家720既垃 ...

呢個根本唔係藉口
睇下東區,85 年已經有地鐵,當時中巴根本一啲都唔快,到九十年代直頭一鑊粥咁
但點解 98 年先開嘅 2X 會有客?
按照你嘅理論,啲客落晒地底就唔會上返嚟,2X 根本唔應該出現

珀島魚蛋 發表於 2021-4-29 22:17
$10.2你覺得會有人buy?

Why not? 半山人根本唔在意嗰兩三蚊,推 40 客上 23 之所以有怨氣係因兩線落灣仔係完全一樣嘅服務,但被逼畀更貴嘅價錢
但 23X 同半山區其餘路線完全唔同,加上有跑東廊嘅空間,十蚊位都唔會有咩問題

Mueller 發表於 2021-4-29 22:39
不過5B呢, 幾年前有一日平日夜晚7點幾, 我喺銅鑼灣上, 西環落車, 全程真係冇乜人上落, 心諗新創建真係開善堂, 咁少客都唔減班

因為入夜後 1 同 5B 都係 15 分鐘一班,夜晚路況暢通,城巴刻意編到 5B 過修頓後行喺 1 號後面兩三分鐘咁,修頓過後啲客咪上晒 1 號,結果 5B 灣仔至上環無乜人上,得零星乘客落車,於是銅鑼灣同灣仔東部乘客慘成 condom,被逼接受減班
本身 5B 已經唔快,仲要為咗維持夜晚跑馬地返西環嗰少數乘客有 15 分鐘一班而受害,哀哉
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
nwfb1001 發表於 2021-4-30 10:36 | 顯示全部樓層

Mueller 發表於 2021-4-29 22:45
爆武肺之前, 人力車一日有幾多人搭?

真係唔明點解仍然俾錢去換車... 俾我就等疫情完咗之後, 再決定復唔復 ...

同18X一樣,面子工程咯 (不過係策劃部嘅面子)