hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) Don Don Donki ドンキー新店消息
開啟左側

Don Don Donki ドンキー新店消息

jpoon 發表於 2021-7-2 01:06 | 顯示全部樓層

KMBe500 發表於 2021-7-1 18:15
海之戀店完全唔覺得有五萬呎咁大,隔離aeon一層先至大約五萬呎,海之戀一層頂籠先10-15萬呎,睇佢租用嘅範 ...

除咗賣場,仲有貨倉、辦公室,甚至廚房、員工區域等空間﹐而呢啲係一般人入唔到去嘅
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2021-7-2 01:11 | 顯示全部樓層
dcyw 發表於 2021-7-1 22:46
因為五萬平方呎包括非貨場範圍,而且通常商舖出租會以建築面積計算,故Donki租用樓面有50,000平方呎並不 ...

未必,部分租約係寫leasing area,即係租用面積
甚至你去商場,都見到舖頭出面貼嘅出租告示係寫leasing area
http://jpoon9394.blogspot.com/
KMBe500 發表於 2021-7-2 13:55 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2021-7-2 01:06
除咗賣場,仲有貨倉、辦公室,甚至廚房、員工區域等空間﹐而呢啲係一般人入唔到去嘅
...

唔係好熟超級市場運作,我想問下一般超市或者百貨,顧客去唔到嘅地方係佔成間鋪頭三分一定一半空間?🤔
jpoon 發表於 2021-7-2 14:03 | 顯示全部樓層

KMBe500 發表於 2021-7-2 13:55
唔係好熟超級市場運作,我想問下一般超市或者百貨,顧客去唔到嘅地方係佔成間鋪頭三分一定一半空間?🤔 ...

Donki同一般超市唔同喎,因為佢仲有熟食賣,所以有廚房,好少超市會有廚房喎,同埋冇得就咁用數字概括到,因為每間舖需要都唔同
其實睇海之戀公契都睇到佢間舖租咗幾多位,最少本來海之戀設計係有戶外用餐空間,而Donki係冇用到嘅
 樓主| nokia 發表於 2021-7-6 22:21 | 顯示全部樓層
屯門Donki入面會開:

1. 築地銀
2. 鹿兒島玖子貴
PoohPoohJoe 發表於 2021-7-12 17:08 | 顯示全部樓層
User12345678910 發表於 2021-5-6 17:00
呢間野無停開分店...

其實有個現象
當年DONKI黎到香港
主打三件事
1.日本直送產品
2.營業時間偏長
3.夜間/深宵特價

1呢樣就不嬲都有舖頭做緊
2+3反而係其他舖頭仲未跟到
或者無可能跟到
但係3呢樣野
亦都開始愈黎愈少見
以前新開張個陣
臨10-11點就開始玩半價
搞搞下六折七折八折咁上
尋晚去銅記個間
12點鬆啲有啲熟食都未開始做特價
而且其實得番好少
證明左銷貨能力有一定水平
加上無得去旅行既大環境
只要佢唔會因為做大左愈賣愈貴
其實24間真係唔難
但如果步759後塵就難講
759就係愈賣愈少日本野
又愈賣愈貴搞到俾其他人追上黎
DONKI都有啲貨開始有咁既現象
好似佢有隻玻璃樽既桃味梳打
第一次試佢只係$8.8
尋晚睇一睇已經$19.8...
YY487 發表於 2021-7-12 20:58 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
qunow 發表於 2021-7-12 22:40 來自手機 | 顯示全部樓層
PoohPoohJoe 發表於 2021-7-12 17:08
其實有個現象
當年DONKI黎到香港
主打三件事

深夜少咗特價少剩低,應該只係做熟咗知道每日大概賣到幾多,就預得準啲唔駛浪費
jpoon 發表於 2021-7-13 03:20 | 顯示全部樓層
PoohPoohJoe 發表於 2021-7-12 17:08
其實有個現象
當年DONKI黎到香港
主打三件事

唔計便利店,惠康咪搞過24小時營業囉,不過2019年開始佢好多分店都縮短咗營業時間,有啲變咗收2400

華潤(U購)寶勒巷分店本來都係24小時,而家好似都係凌晨閂門

唔好忘記Donki 2019年登陸香港,啱啱係社會運動高峰期,而2020年頭疫情開始爆發,深夜出街嘅人少咗,莫講話要跟佢咁長營業時間,晚市後真係少咗人行街,有唔少舖頭甚至縮短營業時間添啦

同埋Donki話就話24小時營業,實際上部分舖頭疫情期間都變咗深宵閂門(例如美麗華好似試過0900-0500),同埋佢做熟食、便當、番著嘅好似收2200

PoohPoohJoe 發表於 2021-7-13 04:25 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2021-7-12 20:58
DONKI 做生意好唔老實
成日撈埋啲日本嘢同非日本嘢一齊賣
日清啲嘢係咁,卡樂B又係咁

呢個問題有啲難搞包裝唔睇清楚
好易買錯
上架又好易上錯
不過個人去開DONKI買既大部分係得日本版既野
有港版既通常都係番百佳買LOL