hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 點解輕鐵班次編排仲係咁差?
開啟左側

點解輕鐵班次編排仲係咁差?

AVBWU291 發表於 2021-5-4 15:11 | 顯示全部樓層

he_01 發表於 2021-5-4 10:58
而家614得返6個車序可能未必夠做15分鐘一班?

冇話唔得,非繁614喺元朗停留時間係10分鐘以上
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
AVBWU291 發表於 2021-5-4 15:11 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2021-5-3 22:16
當然另一個原因係
614P 比 615P 快去到兆康
形成呢個定點位出現偏差

單卡入尾位喺兆康站就唔叫偷雞
 樓主| arfung 發表於 2021-5-4 17:23 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2021-5-4 15:10
星期一至六614/5班次一樣,17至18分。星期日614密過615。

元朗絕少跳飛機,反而碼頭玩得好勁

謝謝
可以請教一下「跳飛機」的緣由,是臨時性的調動? 還是若干班次通過調線補位來調整合理時間開出/休息?

即是614平日大致35分鐘開2班車,但中段例如兆康站睇ETA,密起上黎見過10分一班,但通常都要16/17分以上才有一班…
是不是沒有規律可言? 有無話要遷就某些路線/路段而編排?

感覺上輕鐵的排班不太人性化…

樓主| arfung 發表於 2021-5-4 17:27 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2021-5-4 11:13
其實505用山景(北)hold車,等615P過先出石排又得唔得?橫掂615p去到兆康轉614p都基本上即走

614P班次 ...

614/P由開辦開始,已經經常拖住好近前後腳一齊到。
雖然說2者班次不是倍數,但拉前拉後1-2分鐘效果已有不同。

問題係有無心去搞,可能輕鐵蝕錢/主要作西鐵接駁,都無謂搞咁多。
好羨慕日本鐵道編排班次人性化,路線/類別眾多仍然方便接駁/轉車,候車時間也相對合理少瓶頸。

以前614(未有614P前)線王年代密密開5-6分一班,效果仲好。
leochill 發表於 2021-5-4 17:33 | 顯示全部樓層
其實好似樓主所講嘅情況, 有幾個可能嘅考慮:
1. 會唔會係因為615P少啲客, 而505往三聖方向班次維持穩定更重要, 一班車嘅客投訴好過兩班車嘅客都投訴, 所以由得615P班客望站而不得入;
2. 如果可以分擔下等候時間, 可以505由兆康早3分鐘開出, 去到下一個站青松等返3分鐘, 咁就唔影響建生打後嘅班次, 廣播同客解釋返, 咁615P 班客等少返3分鐘;
3. 如果有成7分鐘先開車咁多, 可否叫505 去麒麟站打個轉返來? 如果有月台助理嘅話, 清客會係較理想啲做法
4. 最理想當然係505喺山景圈出來就夾定時間, 做時間表去夾應該唔難, 問題係交通情況嘅影響, 即場有無人手喺控制中心去做呢個指揮, 否則每十幾分鐘就要夾一次都幾煩, 而家顯然就係無夾過, 大家照本子辦事, 獨獨一車客受苦
AVBWU291 發表於 2021-5-4 17:40 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-5-4 17:23
謝謝
可以請教一下「跳飛機」的緣由,是臨時性的調動? 還是若干班次通過調線補位來調整合理時間開出/休息 ...

輕鐵跳飛機,除咗單拖卡交換,或者因為列車問題要調車外,其餘嘅都係臨時。原因不外乎過鐘

AVBWU291 發表於 2021-5-4 17:53 | 顯示全部樓層

leochill 發表於 2021-5-4 17:33
其實好似樓主所講嘅情況, 有幾個可能嘅考慮:
1. 會唔會係因為615P少啲客, 而505往三聖方向班次維持穩定更重 ...

1 唔關投訴事,純粹hea做,時間表設計不當。
2 青松等就會變成塞其他綫。
3 理想方法當然係咁。唔使助理都得,直接當平時收車咁做就可以。但你肯唔肯定行個圈之後會畀到615P過先?唔得就要轉2圈喇喎。除非喺青松/麒麟中間個T型路口等,但又要同615夾時間,確保唔阻人。同埋輕鐵信號系統又係低智,佢唔識分你係停低等夠鐘定係等過路口。總之你停喺到,佢就着燈畀你過。你又唔過,咁個路口就有成分鐘係冇車過。
4 山景夾時間代表要停低等。咁問題咪又冇解決過。
leochill 發表於 2021-5-4 18:23 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2021-5-4 17:53
1 唔關投訴事,純粹hea做,時間表設計不當。
2 青松等就會變成塞其他綫。
3 理想方法當然係咁。唔使助理 ...

2同3, 無論去青松等, 定係打個兆康圈, 當然前題係唔好塞到其他車
4, 樓主係話505 同615P差不多一齊到兆康, 咁即係505 喺山景圈出來就拖住615P喺後面, 如果要505等615P過左先, 都應該係1-2分鐘嘅事
5, 諗起仲有一個方法, 就係505喺兆康跳做614P, 即開或2-3分鐘內開, 咁後車615P就跳做505, 當然明顯單雙卡嘅安排就會亂左

AVBWU291 發表於 2021-5-4 18:28 | 顯示全部樓層
leochill 發表於 2021-5-4 18:23
2同3, 無論去青松等, 定係打個兆康圈, 當然前題係唔好塞到其他車
4, 樓主係話505 同615P差不多一齊到兆康 ...

5嗰到,如果兩綫都係單卡嘅話,現行係會跳飛機。至於單同拖一齊,其實碼頭嘅614&614P同615&615P都有呢啲情況,只係呢幾年較少見啫
he_01 發表於 2021-5-4 18:44 來自手機 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2021-5-4 15:10
星期一至六614/5班次一樣,17至18分。星期日614密過615。

元朗絕少跳飛機,反而碼頭玩得好勁

以前614 7個車序個陣可以去到12.5分鐘一班
而家啲拖減晒 班次又唔加返 大倒退