hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城港島重組將由月票客需求主導
開啟左側

[其他] 新城港島重組將由月票客需求主導

lsc04d11 發表於 2021-5-1 11:46 來自手機 | 顯示全部樓層

797行觀塘道都冇用?  你唔係撐既咩? 你又知冇用?  如果你知冇用 一直就唔洗咁多嘢講啦
JX9097 發表於 2021-5-1 11:49 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-5-1 11:45
將軍澳居民買唔買九巴月票就睇佢入唔入新界啦

計牌面價, 入新界買月票就無著數, 但係交通補貼下, 因為有 ...

0大,一個星期返5日工,得2日放假即係平均一個月放8日假左右
月票賣緊$780張
要回本,每個假日要坐$97.5
(係回本咋,冇__賺過㗎)
請教0生將軍澳人一日點先坐到$97.5九巴?

樓主| 053h4 發表於 2021-5-1 11:52 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
JC8385 發表於 2021-5-1 11:58 來自手機 | 顯示全部樓層

tkglobe 發表於 2021-4-30 15:34
阿0生,我從來冇講過九巴月票轉乘客,我一向都認為月票只係少數人買

計成個盤係少嘅
但你求其上架968 978聽聲咪多囉

入返正題
如果你話銅記去上環咁月票客見架968就上係正常
但你話得聯營線嘅,又要search一大輪唔好撘坐屎水時段
我又真係唔認為咁多人會咁做
HV7025 發表於 2021-5-1 12:19 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-5-1 11:41
起碼喺將軍澳,冇乜人會買九巴月票
因為正常返9放6嘅人係坐唔到九巴時段
九巴月票連新城都坐到我就話你叻喇 ...

小弟住沙田返港島,閒時放工間中要去九龍處理私務,放假會搭車探親,間中都會搭遠程車玩
但加晒幾間巴士公司、黨鐵、小巴,有時搭埋離島船,一個月交通先900零蚊左右
當中巴士經常要搭新城,單計九巴買月票要回本,要好花精神研究轉車時間啱唔啱
之前返工搭680九巴鐘,大隧口上嘅就真係一半人左右係月票,但喺其他站嘅月票客?三四個左右囉

雖然巴士迷經常吹奏月票好好用,可以車駁車咁話,但港島部分地區係可以超過半個鐘無一架九巴去到隧道口,例如炮台山去紅隧東隧都有呢啲時段
就算有九巴去到隧道口,去沙田啲隧道車都未必係九巴鐘,又要繼續搵車轉
我用過一個月月票,咁搭都覺得好煩,無再繼續用
仲話拎港島九巴當流水用,我需要笑嗎

睇0大嘅文,會以為新界百幾萬人都買緊九巴月票,好似安心出行咁四圍嘟但google一下月票銷售量,原來19年一個月賣萬五張左右

當呢兩年厹司真係好有❤,假設而家月銷幾萬張,一張平均搭4、5程,每日十零廿萬程車係月票客,但對比起每日幾百萬人次嘅巴士乘客,咪得嗰幾%
平時喺一般路線搭車,通常每程聽到八達通響一兩次月票聲,符合以上推論
但呢幾%好有用咖啦,夠0大每日吹

評分

參與人數 2aPower +5 HugeC +15 收起 理由
ahken + 2 + 10 繼續去尚德拉客好過出月票嘅
city_alexander + 3 + 5 狠狠摑0生同炮台山大帝一巴

查看全部評分

不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
 樓主| 053h4 發表於 2021-5-1 12:23 來自手機 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2021-5-1 12:30 來自手機 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2021-5-1 12:19
小弟住沙田返港島,閒時放工間中要去九龍處理私務,放假會搭車探親,間中都會搭遠程車玩
但加晒幾間巴士 ...

其實月票都係主力大西北架啦
新東唔過海基本上已經回唔到本
過海就逐格睇,307咁一人一班還好
你話681 982X呢類真係無計
HV7025 發表於 2021-5-1 12:33 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-5-1 12:23
五萬張月票,其實呢D客大部份要坐去過海先有著數。
班客過到海要日間坐車或駁腳,係港島坐巴士,會唔會先 ...

萬五唔係五萬呀老細
要來回新界同港島用得月票嘅,大部分都係返工白領,中間要出去見客搭的士或者地鐵啦,跟住老細搭乜就搭乜
唔通同老細講,我要用月票架,陣間中環去太古見客,要搭968轉102咩
就算放工要過九龍,趕住上堂或者搵親友食飯,啲隧巴咁塞車,唔使錢都唔搭啦
HV7025 發表於 2021-5-1 12:47 來自手機 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2021-5-1 12:30
其實月票都係主力大西北架啦
新東唔過海基本上已經回唔到本
過海就逐格睇,307咁一人一班還好

我就係用自己沙田返港島,已經比唔少地區貴嘅例子,嚟證明價錢上月票都唔係咁吸引嘅事實
再加埋過海要配合巴士公司時段咁用,吸引力真係無乜
喺市區、荃葵、將軍澳住嘅人,平均車費更低,搭其他交通工具嘅需要更多,用得著月票嘅人就更少

明明實際用嘅人數都唔係多到咁,係唔知點解啲巴士迷可以講到月票萬能咁
自己鍾意搭巴士,回本梗係易
但對大部分人嚟講,日常回本已經唔易
仲要就埋半個鐘都未必有九巴過海、喺九龍內運叫幾飛都要十幾分鐘先有車嘅九巴…
 樓主| 053h4 發表於 2021-5-1 13:06 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽