hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討巴士通過收費亭時的危險性
開啟左側

[經歷分享/報告] 探討巴士通過收費亭時的危險性

Waiyin12 發表於 2021-5-2 10:23 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由2021年3月起,小弟坐九巴隧道線時,不時都聽到一個廣播:
"巴士即將減速 通過收費亭,請乘客緊握扶手"

前半部分係因為要比部自動繳費機識別我都理解(雖則以前唔減速都係咁過),但做咩要驚動埋乘客?

平時部車切線、停燈、埋站要減速時,都唔會特登廣播,過收費亭時部車亦唔會特別震/拋起;究竟系咩驅使九巴咁做?
ate214 發表於 2021-5-2 10:31 來自手機 | 顯示全部樓層
獅隧Autotoll長期路面不平
之前夜晚搭170就算減速過都明顯會震

但應該唔係主因?
天空之神 發表於 2021-5-2 10:36 來自手機 | 顯示全部樓層
某版友報稱攻擊型巴士要收到 5kph 過獅隧,叫唔叫危險?
B.B.B. 發表於 2021-5-2 10:37 來自手機 | 顯示全部樓層

因為九巴啲人塊鏡要較到好開先識揸車囉 咁過收廢亭咪要慢慢過囉
AVBWU291 發表於 2021-5-2 10:54 | 顯示全部樓層
成日都有車撞鏡㗎啦,咪要出廣播。提班客係驚個司機過亭前突然dup車啫啩
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
gk9112 發表於 2021-5-2 11:55 | 顯示全部樓層
妤多客慣左部車一出隧道未埋到站就起身行去尾閘/下層準備落車, 又唔算驚動嘅, 善意提醒啫
東邪 GK 9112
lsc04d11 發表於 2021-5-2 12:02 來自手機 | 顯示全部樓層

我淨係知將隧出九龍唔知啲司機硬係唔用最左線 而要去左二 就慢啲行黎驚撞鏡。。。。。 其實開左轉車站都要靠最左嫁啦 而且左一條線又闊啲(少左一邊亭家嘛)    我倒番轉諗  係落車乘客好準備同埋㩒鐘喇。。。。。
moonchan 發表於 2021-5-2 12:36 | 顯示全部樓層

唔明點解個廣播要用特大音量,訓左都被厹嘈醒
播完二次再加埋細聲版三語緊握扶手,驚死人唔知咩

仲要成日過埋收費亭先係到播空氣

城隧欖隧大老山要埋轉車站,應該都係最左線過,照計唔會咁易撞掛
AV296-HL1875 發表於 2021-5-3 00:01 | 顯示全部樓層
唔止收費亭
發覺最近臨到將轉,屯轉都新加左呢句,不過"收費亭"換左"轉車站"
 樓主| Waiyin12 發表於 2021-5-3 02:03 來自手機 | 顯示全部樓層

其實不論係咪過收費亭,路上有一段唔平令架車chok起,或者部車喺路上減速,呢D根本係道路交通嘅正常事
真係每次都要播,我諗應該可以不停loop

至於未到站就離開座位,其實未到站就落定尾閘口都係正常現象
除非嗰個站係上落幾十人/Cityflyer嗰D係要勁耐
總好過部車埋咗站開埋門,先要全車人等一個客孜孜然喺車尾行去樓梯、慢慢落樓梯再落車

另外,喺巴士上站立/行走時要緊握扶手,同見有車埋站要伸手截車、落車前要㩒鐘一樣

C
O
M
M
O
N

S
E
N
S
E
:|