hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運E43線試辦
開啟左側

[路線消息] 龍運E43線試辦

FBI2 發表於 2021-5-13 22:35 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2021-5-13 22:00
E43停屯公三站再加不停GTC
就算先入博覽館後勤區再出東涌
計埋駁車去機場係點都已經慢過A43 直達機場

問題係: 運吉點會俾其他公司接辦?

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
teddybus + 10 龍運就係原罪!我胡混磚員講嘅!.

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
teddybus 發表於 2021-5-13 22:41 來自手機 | 顯示全部樓層

Del
NA4179x賢 發表於 2021-5-13 23:01 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-5-13 22:00
E43停屯公三站再加不停GTC
就算先入博覽館後勤區再出東涌
計埋駁車去機場係點都已經慢過A43 直達機場

同意,班客想去邊自然會選擇坐咩
反而錄音話會同A線一齊執,我諗比多半年時間都唔會傾得掂

ccchhhuuunnn 發表於 2021-5-13 23:16 來自手機 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2021-5-13 20:23
就係要慢過A43龍運先肯做嘛……

咪同現有走線鬥慢有咩意思
ryandroid 發表於 2021-5-13 23:45 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-5-13 22:35
問題係: 運吉點會俾其他公司接辦?

咁咪由胡混自己做爛自己盤數囉
胡混試辦不成功取消E43
就應該俾其他有興趣嘅公司試辦
間公司做唔掂搵另一間做好合理

東涌上水有巴士需求
運吉如果認同用得A 綫入東涌一早就做咗
就係A 綫冇可能入東涌先要開E43

所以只要胡混試辦失敗
由其他公司接辦E43 嘅可能性點都大過開上水東涌A綫
自己試辦失敗就冇理據阻運吉俾其他公司接手
相反上水東涌A綫牽連甚廣
運吉點會為保胡混A43保到燒埋自己
所以才有啲咁嘅内幕人士出嚟懶好心要為「持份者」發聲兼做期望管理
但你唔會成功的
死咗條心吧啦
FBI2 發表於 2021-5-15 09:51 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-5-13 23:45
咁咪由胡混自己做爛自己盤數囉
胡混試辦不成功取消E43
就應該俾其他有興趣嘅公司試辦

佢唔取消E43,維持世界級走線,日日4班車燒銀紙去鞏固佢自己盤數,你吹得佢漲?

不過我相信胡運會執番好條E43,再配合A44。可行性方法係:
1/ 從E43來回各抽一班車做E43P,行屯赤去維修區,經東涌(但不兜東涌北)和貨運區但不經國泰城和屯赤轉車站,審批和諮詢時間會較快,而且不用60km都可以照收17元。
2/ 將現時E43四班車改行屯赤去維修區,經東涌北和貨運區(不經國泰城和屯轉),審批和諮詢時間較長。
不過,前題係要搞好A43和A44南北走線落實。
ryandroid 發表於 2021-5-15 10:02 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-5-15 09:51
佢唔取消E43,維持世界級走線,日日4班車燒銀紙去鞏固佢自己盤數,你吹得佢漲?

不過我相信胡運會執番好 ...

佢要燒錢咪燒錢囉
要霸地盤咪霸地盤囉
但唔好出嚟講北區迫佢開E43 蝕錢咁款
霸地盤嘅無良公司講到好似被人迫害咁
根本係佢自己管理不善
與人無尤
FBI2 發表於 2021-5-15 10:05 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-5-15 10:02
佢要燒錢咪燒錢囉
要霸地盤咪霸地盤囉
但唔好出嚟講北區迫佢開E43 蝕錢咁款

都唔係day one知道呢間公司無良架啦,不過,間間間大公司都係無良。1997年之後就係咁。

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
teddybus + 5 小朋友見識少,特工請諒解

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
ryandroid 發表於 2021-5-15 10:30 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-5-15 10:05
都唔係day one知道呢間公司無良架啦,不過,間間間大公司都係無良。1997年之後就係咁。
...

有你認證嘅話
我就放心用「無良公司」代替原本個公司名啦
唔該哂
LN9267 發表於 2021-5-15 12:34 | 顯示全部樓層

https://hd.stheadline.com/news/r ... 6%E9%A1%9EBuscation

現在E43引起傳媒報道車程長,北區區議員更擔心駕駛E43車長的健康,龍運這樣做隨時弄巧反拙。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)