hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有交通組織批評反對建T4公路人士疑惹事主玻璃心狂批評失 ...
開啟左側

[其他] 有交通組織批評反對建T4公路人士疑惹事主玻璃心狂批評失德

cktse 發表於 2021-5-10 01:30 來自手機 | 顯示全部樓層

八卦行過講句,乜italk唔係有板規話唔可以討論其他group嘅嘢㗎咩?
tkclam 發表於 2021-5-10 14:26 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-5-6 22:35
個事主話自己只係想同Facebook朋友討論,有私隱喎,但我嘗試Add佢,唔夠一分鐘佢已經Accept我,見佢Frie ...

tszhinchan3:

tszhinchan3,我搵咗你好耐喇,終於可以登錄入來同你對話喇。
你開post的cap圖,上面"46m",正正就係我Friend only Post cap圖個時間,唔通你又咁橋同我同一分鐘cap馬交組個圖?而既然你都聲稱add咗我,莫非你就係一直Mon住我Friend only post但唔出聲,有咩事就cap圖出去公海講那位?

而如果你仲响我Friend list仲睇到我嗰個friend only post,應該都睇到埋我同其他人嘅溝通,有唔同朋友講佢遇到嘅馬鞍山塞車情況我知,我哋傾吓不同措施利弊、傾到今天呢個方案點樣最為平衡同compromise,同已經如何為咗減低影響調整咗設計。到最後其實我只係個不反對者/無奈接受者。That’s it。但經你/馬交組咁樣斷章取義剪人一句friend only post嘅問題去公審後,撫心自問到底為件事幫到啲咩?到底想人支持一件自己支持嘅事,係剪人啲字句去公開屌打有用,定係同人溝通有用?我係你就不如努力解釋多啲啲疑慮點樣address,而非而家咁無端端剪人一句又開post講。何況明明個討論區都係傾緊交通事,呢單咁九唔搭八都開Post講,我相信大把人睇到莫名其妙。

我個人friend only post係我私人領域,我更加唔係响一啲公海/半公海街坊group到開post問。我係accept/ add得多人,因為我曾經以為我add嘅都係正常人,有識分私人/公共領域嘅基本manner,同埋會識閲讀理解人哋討論緊嘅內容。點解我個人FB add得多人就要被人假定我私人FB 講嘢就預咗响公海呢?而其實我响個FB寫句嘢,若你唔同意,我都歡迎你留言傾架。點解可以唔出聲就剪人一句出去High High? 我以為公民社會可以成熟到識得以溝通去疏解爭議,原來我錯了。

我唔理你其實係咪馬交組,我請你收手,離開我Facebook,將專注力放返推廣更多人關心馬𩣑山交通問題。我請你收手,我唔係溱8住戶,唔係溱8嘅人搵我,我無意踩入沙田與馬鞍山相關組織之間嘅爭鬥。唔該放過我,你做返自己要做嘅事,努力推動你覺得重要嘅Agenda。

當我年少無知,以前唔小心accept閣下tszhinchan3 的friend request,而家想搵返都唔知邊個,我唔知你FB name係咩。既然你同我唔熟,咁請你unfriend我啦。而家又要存在於我friend list中,又要stalk我又唔出聲,轉頭又剪頭剪尾crop我一句出公海,令我感到好不安,好反感,好恐怖。請你離開。

受害者Camille Lam本人

評分

參與人數 3aPower +2 HugeC +30 收起 理由
Vicky8472 + 10 精闢見解
leochill + 1 + 10 精闢見解
jasoncheng1096 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

kitarolo 發表於 2021-5-10 14:34 | 顯示全部樓層
cktse 發表於 2021-5-10 01:30
八卦行過講句,乜italk唔係有板規話唔可以討論其他group嘅嘢㗎咩?

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=202630&extra=&page=2

24. 嚴禁把其他網站的站務事宜帶到本站討論及在本站作出任何宣傳行為,站友在「個人/興趣網頁宣傳區」宣傳不涉及商業成份之個人網頁則不在此限。
 樓主| tszhinchan3 發表於 2021-5-10 17:29 | 顯示全部樓層

tkclam 發表於 2021-5-10 14:26
tszhinchan3:

tszhinchan3,我搵咗你好耐喇,終於可以登錄入來同你對話喇。

首先我唔係馬交成員,我只係以事論事,我同你一樣都係根據唔同渠道去搜集資料。幅圖係其他交通TG群組既網友send出黎,點cap法我真係唔知,你係選委身份就係出自馬交個Post,信唔信就由你。不過如果你有留意我係度個留言,我都話左今次馬交處事太衝動,未搞清楚就鬧,我係3樓都有寫叫佢地改善下,當然如果你都覺得我幫馬交咁我冇野講!我係度開Post唔係想幫邊一邊,睇得italk多都知道我係buy馬交,只不過今次件事我都覺得雙方都有責任,我都講左包括你本人同馬交個問題,最後邊個啱邊個錯咪比其他人去判斷。如果我支持馬交cap圖E個做法,又會唔會叫佢地改善今次個處理手法?至於試下add你我認我有唔啱地方,但你又accept我,咁我想問下你對自己Facebook朋友管理方面又有冇改善過呢?同埋而家資訊發達,大家講過咩比人cap圖討論我地又知幾多?好似今次幅圖咁,係個TG群廣傳緊,討論緊,請問你又能唔能夠阻止?BTW我都好欣賞你為左澄清而專登開個Account入來寫咁多野, 為左唔想對你造成困擾,我決定Del圖。既然你已經有Account,其實你更加可以係度睇多D關於T4公路的資料,了解多D公路對沙田同馬鞍山的影響,日後同人解釋都對你好有幫助。我要講就係咁多,你要繼續話我同馬交有關係我都冇辦法。完!

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
Vicky8472 + 10 精闢見解

查看全部評分

tkclam 發表於 2021-5-10 18:06 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-5-10 17:29
首先我唔係馬交成員,我只係以事論事,我同你一樣都係根據唔同渠道去搜集資料。幅圖係其他交通TG群組既網 ...

OK la咁請你unfriend我離開我個人facebook啦。我同朋友傾偈真係唔需要被公審。就算我點睇T4真係唔關大家事,我無影響你哋推緊O既事。

UNFRIEND我呀唔該!
流星☆雨 發表於 2021-5-10 23:54 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-5-9 20:43
而家唔係因為馬鞍山揸車嘅個個都用大迴轉跑道,搞到嗰頭都開始塞車咩
遲啲有埋十四鄉,埔公擴闊有排先搞掂 ...

講真句
除左個別環保份子同埋溱8嗰班冇做功課既業主之外
沙田大圍都已經好少人反對T4
大圍都唔想個迴旋處俾區外車塞爆
市中心蔚景園都鬆口好多
趕客路上 理_得你
jasoncheng1096 發表於 2021-5-11 01:55 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2021-5-10 23:54
講真句
除左個別環保份子同埋溱8嗰班冇做功課既業主之外
沙田大圍都已經好少人反對T4

問題人哋都冇話反對,只係問係咪真係咁需要T4你就屈人反對
人哋緊係嬲啦

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
流星☆雨 + 1 板友你搭錯線 我唔係回應緊馬交組/樓主同選.

查看全部評分

leochill 發表於 2021-5-11 14:33 | 顯示全部樓層
首先呢個議題同交通本身無關, 只係關乎一啲關心交通嘅人士之間嘅瓜割, 想討論T4是否值得起可另起題目。
1. 馬交組首先嘅行動就離奇, 好啦, 就當有人反對T4, 咁你咪反對佢個反對囉, 但馬交組提出左啲咩論點? 無, 除左事主係選委同埋唔住喺沙田區之外。你想講條路好塞, 咪講囉, 同人地咩身份住邊度有關嗎?
2. 好啦, 如果一個無名氏提出反對, 你駁佢無NOISE, 咁你就所謂 "起底" 話佢選委, 以提升佢嘅 "江湖地位", 再提升你嘅所謂反駁嘅 "正當性"。大佬呀, 選委係公開資料使唔使你起底? 再者, 就算真係有規劃界人士反對, 咁又點? 係呀, 本來係一個好機會你同佢用理據較量, 以提升你嘅立場嘅說明力, 可惜你無, 你只選擇左用人身攻擊, 對你嘅論點同你嘅組織本身毫無幫助。而家一句話嘅語氣有所懷疑就被人抽稱聲討, 就話人有頭有面要被監察, 咁你好似太睇得起佢喎, 佢又唔係做官, 連個區議員都唔係, 使唔使你監察呀?
3. 但最重要係, 人地都無反對到! 事主想引發討論咋, 人地收埋二千幾個朋友就係有一堆人會同佢擺事實做分析。
4. 都話FB 個度係私人領域, OK, 有二千幾人, 咁其實如果馬交本人喺個度覆佢X佢都大把人睇到, 但又無咁做喎, 係唔敢直接面對事主嗎? 係覺得自己無理據? 事實上, 事主FB多數嘅留言都係贊成T4, 所以我覺得今次贏嘅係T4, 輸嘅係馬交。

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
tkclam + 10 英雄所見略同

查看全部評分

樓主| tszhinchan3 發表於 2021-5-11 14:56 | 顯示全部樓層
leochill 發表於 2021-5-11 14:33
首先呢個議題同交通本身無關, 只係關乎一啲關心交通嘅人士之間嘅瓜割, 想討論T4是否值得起可另起題目。
1.  ...

Facebook Page唔可以係用戶AC留言,馬交連開個「Ma On Shan」的AC都懶都冇辦法